Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 31.10.2015.
05:21
J. Arsenović - Vesti A

Priština unapred ukinula ZSO

Albanske vlasti u Prištini neće formirati Zajednicu srpskih opština (ZSO) kako nalaže Briselski sporazum, ukoliko Ustavni sud samoproglašene države Kosovo odluči da to nije u skladu sa tamošnjim zakonima.

Ukinuti sve srpsko: Parlament u Prištini

Ovakav radikalan potez Prištine najavila je predsednik pokrajine Atifete Jahjaga, a potvrdio je i premijer Isa Mustafa. On je čak zapretio hapšenjem Srba koji se usude da formiraju autonomiju.

- Srbi mogu da proglase autonomiju ali to ne bi važilo, jer su primorani da poštuju zakone Kosova. U suprotnom Kosovske institucije moraće da preduzmu mere. Onaj koji krši zakon može da završi u zatvoru i to je garantovano i sporazumom o pravosuđu - rekao je Mustafa.

Ispostavilo se tako da glavni kapital koji je srpska strana izvukla u pregovorima sa Prištinom ne samo da je na dugačkom štapu, već ima velikog izgleda da do formiranja ZSO ne dođe.

Objava prištinskih zvaničnika da ne žure i da možda i neće biti formirana ZSO, dočekala je predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Moskvi, gde je završavao zvaničnu posetu Rusiji.

Po povratku u zemlju, Vučić je najavio da će odgovor Beograda uslediti nakon sednice Vlade zakazane za juče po podne i razgovora sa zvaničnicima EU.

- Brisel će reći, znam unapred, da to nije važno, da se radi o samo mesec dana... Trebaće im posle dva, tri meseca. I tako će doveka biti, kao sa sudom za ratne zločine. Bacaće suzavce... Samo Srbi nemaju prava, a mi da gledamo kako da umirimo Srbe, da ćute, da budu glupi - nije Vučić krio ogorčenost.

Podvala EU i Amerike

Na inicijativu Jahjage, Briselski sporazum o ZSO dostavljen je Ustavnom sudu u Prištini, koji ima rok do 60 dana da iznese mišljenje. Ovaj potez je usledio odmah nakon što je EU potpisala sa Kosovom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Isa Mustafa kaže da je potpis na Briselski sporazum stavio tek "kada je dobio garancije od EU i Amerike da neće biti moguće formirati treću vlast na Kosovu".

- Nakon odluke Kosova da se suspenduje primena sporazuma i odsustva reakcije zvaničnika EU, sasvim je jasno da je bezuslovni put zvanične Srbije ka EU doveo zemlju u ćorsokak. Ukoliko Aleksandar Vučić želi da nastavi tim putem, moraće da bezuslovno prizna lažnu državu Kosovo, ne dobivši od EU čak ni ZSO - kažu u Državotvornom pokretu Srbije, stranci bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića.

POVEZANE VESTI

Subota 31.10.2015. 08:52
Лепо је Слободан Милошевић изговорио : " Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије " . Албанци су Косово прогласили Републиком 2008.год. али тада ни један Србин ни једна Српска странка није изашла на улице на протест .Тада није ни Преседник ни Премијер Србије протестовао.Пре : Готов је , Готов је , Готов је ; сада : Готови смо , Готови смо .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online