Subota 31.10.2015.
05:21
J. Arsenović - Vesti

Priština unapred ukinula ZSO

Ukinuti sve srpsko: Parlament u Prištini

Ovakav radikalan potez Prištine najavila je predsednik pokrajine Atifete Jahjaga, a potvrdio je i premijer Isa Mustafa. On je čak zapretio hapšenjem Srba koji se usude da formiraju autonomiju.

- Srbi mogu da proglase autonomiju ali to ne bi važilo, jer su primorani da poštuju zakone Kosova. U suprotnom Kosovske institucije moraće da preduzmu mere. Onaj koji krši zakon može da završi u zatvoru i to je garantovano i sporazumom o pravosuđu - rekao je Mustafa.

Ispostavilo se tako da glavni kapital koji je srpska strana izvukla u pregovorima sa Prištinom ne samo da je na dugačkom štapu, već ima velikog izgleda da do formiranja ZSO ne dođe.

Objava prištinskih zvaničnika da ne žure i da možda i neće biti formirana ZSO, dočekala je predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića u Moskvi, gde je završavao zvaničnu posetu Rusiji.

Po povratku u zemlju, Vučić je najavio da će odgovor Beograda uslediti nakon sednice Vlade zakazane za juče po podne i razgovora sa zvaničnicima EU.

- Brisel će reći, znam unapred, da to nije važno, da se radi o samo mesec dana... Trebaće im posle dva, tri meseca. I tako će doveka biti, kao sa sudom za ratne zločine. Bacaće suzavce... Samo Srbi nemaju prava, a mi da gledamo kako da umirimo Srbe, da ćute, da budu glupi - nije Vučić krio ogorčenost.

Podvala EU i Amerike

Na inicijativu Jahjage, Briselski sporazum o ZSO dostavljen je Ustavnom sudu u Prištini, koji ima rok do 60 dana da iznese mišljenje. Ovaj potez je usledio odmah nakon što je EU potpisala sa Kosovom Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Isa Mustafa kaže da je potpis na Briselski sporazum stavio tek "kada je dobio garancije od EU i Amerike da neće biti moguće formirati treću vlast na Kosovu".

- Nakon odluke Kosova da se suspenduje primena sporazuma i odsustva reakcije zvaničnika EU, sasvim je jasno da je bezuslovni put zvanične Srbije ka EU doveo zemlju u ćorsokak. Ukoliko Aleksandar Vučić želi da nastavi tim putem, moraće da bezuslovno prizna lažnu državu Kosovo, ne dobivši od EU čak ni ZSO - kažu u Državotvornom pokretu Srbije, stranci bivšeg ministra za KiM Slobodana Samardžića.

2024 © - Vesti online