Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 31.10.2015.
18:00
J. L. Petković - Vesti A

Albanski mafijaši gori od Turaka

Gotovo da nema srpskog sela u opštini Gračanica u kome nema table "kuća na prodaju".

A. Čukić
Oteta srpska zemlja: Parcela u Čaglavici na osnovu lažnog kupoprodajnog ugovora

Imanja nude vlasnici Srbi jer im je kažu dosta teškog života, neizvesne budućnosti i dosadašnjih neodrživih političkih rešenja koja su gotovo redovno išla po njihovim leđima, ali i džepu. Oni koji ostaju često su žrtve brutalne otimačine zemlje. Očigledno nelegalnim radnjama upisani novi vlasnici, uglavnom Albanci, ne libe se da dođu s traktorima i mašući navodno regularnim papirima o kupoprodaji, otuđe njive.

Selo Čaglavica, koje je ujedno i prigradski deo Prištine, ali i selo opštine Gračanice, plaća cenu atraktivne lokacije na početku auto-puta Priština-Skoplje. Umesto da se Srbima koji tu žive pomogne da otvore neki biznis, sve kupljeno ili uzurpirano, pretvoreno je u stotine albanskih kuća i poslovnih objekata u kojima rade i zarađuju uglavnom Albanci. A sve što su srpska sela gračaničke opštine "dobila" od "progresa na Kosovu" svodi se na šest "kuća ljubavi" sagrađenih na putu Čaglavica - Laplje Selo, u kojima parovi, stranci na službi u Prištini i Albanci, uživaju u apartmanima koji se izdaju na sat. Na vapaje meštana da su ti objekti naređani oko školske ograde, gde nastavu pohađaju srpski osnovci i srednjoškolci, niko ni da trepne.

U borbi Srba za imovinu ne pomažu ni tužbe, ni pozivi policiji, ni sporadične opomene predstavnika EU u Prištini - da to tako ne može. Došlo je dotle da meštani nemaju kuda, nego, kako kažu, da fizički stanu u odbranu svoje dedovine.

Ni turske tapije, koje nesumnjivo potvrđuju viševekovno vlasništvo nisu pomogle Vlastimiru Kitiću kad su su pre nekoliko dana pojavili uzurpatori njegovog imanja. On je ubeđen da iza ovih scenarija, koji se po matrici dešavaju Srbima, krije motiv za poslednji progon Srba iz Prištine.

Uzalud se obraćao Eulesku

- Niko nije ponudio nikakvo rešenje za naš problem. Obraćao sam se opštinskim organima u Gračanici i svima drugima, ali se niko nije pokazao dovoljno agilnim da to spreči. Šta drugo da mislim nego da je to mafija i kriminal. Kad sam se obratio Euleksu, oni su mi rekli da prate grupu koja radi te radnje vezano za ilegalnu uknjižbu zemljišta, i da će proveriti i moje navode, ali da to ostaje u tajnosti zbog istrage - kaže Vlastimir Kitić.

- Ponovo mi se otima dedovina. Ocu su mi uzeli 50-ih godina i pripojili zemljoradničkoj zadruzi Ratar. Kad su se stvorili uslovi, 90-ih smo iskoristili da je vratimo. Godinama se vučemo po sudovima, svaku odluku koju sud donese, Agencija za privatizaciju poništi, i tako ukrug, sve dok se u julu nisu pojavila trojica Albanaca s falsifikovanom vlasničkom dokumentacijom i navodnim ugovorom o kupoprodaji. Niko ne ume da mi objasni kako su se o katastru zavela trojica novih vlasnika: Šefkije Agaši i Artan i Sabit Veliju, kada mi zemlju nismo prodali - kaže za "Vesti" Vlastimir Kitić, koji sa tri brata deli 15 ari placa u Čaglavci, dok u vlasništvu stričeva porodica Kitić ima još 90 ari.

"Prodao" parcelu posle smrti

Zemlja koja je u jednom periodu bila u vlasništvu zemljoradničke zadruge Ratar, a nalazi se u blizini novog auto-puta, bila najatraktivnija za nasilno otuđivanje. Reč je o oko 120 hektara najobradivije zemlje koja se nalazi na pet lokacija u Lapljem Selu, Čaglavici i Veterniku.
Srbi iz Čaglavice nisu mogli da poveruju kada je ne tako davno postavljena ograda oko pravoslavnog groblja, a ispostavilo se da je spornu parcelu navodno prodao njihov sugrađanin Božidar Nikolić. Tu ne bi bilo ništa čudno da sporni kupoprodajni ugovor nije "potpisao" osam godina posle smrti, o čemu su "Vesti" već pisale.

Četiri puta je morao da zove policiju.

- Dolazila je policija iz Prištine, ali poslednji put su mi rekli da nisu nadležni, da zovemo druge. Osim toga, uzurpatori dolaze petkom popodne, subotom i nedeljom, sve u vreme kada inspekcija koja bi ih sprečila ne radi - dodaje on.

Gradimir Denić, meštanin Čaglavice čija porodica tu živi više od dva veka, takođe je bio žrtva uzurpatora. On ističe da ni u vreme Turaka nije bilo ovakvih problema i poručuje da je "situacija na terenu mnogo drugačija nego što tvrdi Vlada Srbije i predstavnici Evropske unije".

Šapa na trećinu srpske zemlje

Naš sagovornik Vlastimir Kitić ističe da u prištinskom delu Čaglavice živi oko stotinu Srba, sa vlasništvom nad oko 300 hektara obradive zemlje. Na trećinu je neko stavio šapu.
Meštani upozoravaju da bi moglo da dođe do fizičkog sukoba Srba i Albanaca jer problem traje godinama.

- Na Srbe se svakog dana vrši veliki pritisak i podstiče njihovo iseljenje s vekovnih ognjišta. To što nam radi trenutna vlast na Kosovu, bolje rečeno, mafijaški karteli je neizdrživo i to naočigled cele međunarodne zajednice i Beograda. Situacija je nepodnošljiva, a što je najgore, mi imamo naše predstavnike u kosovskim institucijama, koji, nažalost, samo čekaju kraj meseca da prime ogromne plate. Gram mozga nemaju o tome čega su se prihvatili jer albanski poslanici prave budale od njih. Nažalost, nama Srbima će biti još teže - ogorčen je Denić.

Ratni plen OVK

Oni kojima su uzurpatori ušli u posed, posebnu muku muče da ih isele. Porodica Lazić se godinama borila da istera uzurpatora s njiva, a koja je više od tri i po veka u njihovom posedu.
- Nismo hteli da je prodamo i zato su nam je oteli silom - ispričali su za "Vesti" i istakli da su čuli da su uzurpatori ljudi iz OVK-a i da je njihovo imanje deo podele "ratnog plena".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online