Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 27.10.2015.
05:51
Đ. Barović - Vesti A

Zaboravili na nestale u ratu

Mada je od završetka javne rasprave o Nacrtu zakona o pravima boraca i civilnih žrtava rata prošlo više od godinu dana, ne nazire se kad bi ovaj tekst mogao da se nađe u skupštinskoj proceduri. Neke nevladine organizacije, poput Fonda za humanitarno pravo, tvrde da će novi zakon, ako se usvoji u sadašnjem obliku, oštetiti prava oko 15.000 ljudi, odnosno porodice nestalih, žrtve koje su stradale na teritoriji drugih država, žrtve seksualnog zlostavljanja i torture.

Tanjug

Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, objasnio je za list "Danas" da ovim Nacrtom zakona civilne žrtve ne dobijaju ništa, a da je Ministarstvo odbilo predlog da se prava civilnih žrtava izjednače sa pravima boraca.

U Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja kažu za "Vesti" da je nacrt 22. oktobra poslat Kancelariji za evropske integracije. Ukoliko ta adresa oceni da je on u skladu sa propisima EU, brzo će se naći pred narodnim poslanicima.

- Usvojen je deo zahteva civilnog sektora i predviđeno je da se civilnom žrtvom rata mogu smatrati i osobe koje su nestale pod ratnim okolnostima - kažu u Sektoru za boračka pitanja ovog Ministarstva i dodaju da se ništa neće menjati kada je reč o zaštiti civilnih lica koja su zadobila telesno oštećenje na teritoriji Srbije.

- Svojstvo civilnog invalida rata može se ostvariti samo po osnovu rane, povrede ili ozlede zadobijene pod ratnim okolnostima, a ne i po osnovu bolesti. Na istovetan način prava civilne žrtve rata regulisale su Hrvatska, Republika Srpska, kao i ostale republike bivše SFRJ - navode u Ministarstvu.

Predrag Ivanović, predsednik Saveza ratnih vojnih invalida Srbije, ističe da je predloženi zakon u segmentu zaštite boraca i RVI toliko loš da su boračka udruženja bila prinuđena da upute čak 800 primedaba i sugestija.

- Taksativno smo naveli u kojim delovima predloga istog zakona se krše ljudska prava, Ustav Srbije, domaće i međunarodne pravne norme, o moralnim da ne govorim - ističe Ivanović i ironično zaključuje da bi najveću korist od nove kategorije "mirnodopskih vojnih invalida" imali bivši oficiri JNA "koji su stradali daleko od borbenih linija".

Obeštećenje do 20.000 evra?

U predlogu zakona za koji Fond za humanitarno pravo lobira, predviđeno je da civilne žrtve rata dobiju novčanu naknadu od 10.000 do 20.000 evra, ali i mogućnost reparacije, kao i prava na novčanu nagradu civilnih i ratnih žrtava.

Žabe i babe

Predrag Ivanović kaže da se njegovo udruženje već godinama zalaže da sektor za ratne vojne invalide i borce bude pri Ministarstvu odbrane, kao u većini drugih zemalja.
- Sebe ne smatramo socijalnim slučajevima da bismo bili pri Ministarstvu za socijalna pitanja. Ne treba mešati žabe i babe - kaže Ivanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online