Utorak 27.10.2015.
05:51
Đ. Barović - Vesti

Zaboravili na nestale u ratu

Tanjug

Simo Spasić iz Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, objasnio je za list "Danas" da ovim Nacrtom zakona civilne žrtve ne dobijaju ništa, a da je Ministarstvo odbilo predlog da se prava civilnih žrtava izjednače sa pravima boraca.

U Ministarstvu za rad, boračka i socijalna pitanja kažu za "Vesti" da je nacrt 22. oktobra poslat Kancelariji za evropske integracije. Ukoliko ta adresa oceni da je on u skladu sa propisima EU, brzo će se naći pred narodnim poslanicima.

- Usvojen je deo zahteva civilnog sektora i predviđeno je da se civilnom žrtvom rata mogu smatrati i osobe koje su nestale pod ratnim okolnostima - kažu u Sektoru za boračka pitanja ovog Ministarstva i dodaju da se ništa neće menjati kada je reč o zaštiti civilnih lica koja su zadobila telesno oštećenje na teritoriji Srbije.

- Svojstvo civilnog invalida rata može se ostvariti samo po osnovu rane, povrede ili ozlede zadobijene pod ratnim okolnostima, a ne i po osnovu bolesti. Na istovetan način prava civilne žrtve rata regulisale su Hrvatska, Republika Srpska, kao i ostale republike bivše SFRJ - navode u Ministarstvu.

Predrag Ivanović, predsednik Saveza ratnih vojnih invalida Srbije, ističe da je predloženi zakon u segmentu zaštite boraca i RVI toliko loš da su boračka udruženja bila prinuđena da upute čak 800 primedaba i sugestija.

- Taksativno smo naveli u kojim delovima predloga istog zakona se krše ljudska prava, Ustav Srbije, domaće i međunarodne pravne norme, o moralnim da ne govorim - ističe Ivanović i ironično zaključuje da bi najveću korist od nove kategorije "mirnodopskih vojnih invalida" imali bivši oficiri JNA "koji su stradali daleko od borbenih linija".

Obeštećenje do 20.000 evra?

U predlogu zakona za koji Fond za humanitarno pravo lobira, predviđeno je da civilne žrtve rata dobiju novčanu naknadu od 10.000 do 20.000 evra, ali i mogućnost reparacije, kao i prava na novčanu nagradu civilnih i ratnih žrtava.

Žabe i babe

Predrag Ivanović kaže da se njegovo udruženje već godinama zalaže da sektor za ratne vojne invalide i borce bude pri Ministarstvu odbrane, kao u većini drugih zemalja.
- Sebe ne smatramo socijalnim slučajevima da bismo bili pri Ministarstvu za socijalna pitanja. Ne treba mešati žabe i babe - kaže Ivanović.

2024 © - Vesti online