Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 11.10.2015.
03:12
J. L. Petković - Vesti A

Svedoke kriju od zločinaca

Zaštićeni svedoci, najmanje šest njih, koji treba da svedoče pred Specijalnim sudom za ratne zločine pripadnika OVK, prebačeni su u inostranstvo. Prištinski mediji javljaju da je reč o svedocima iz regiona Drenice, Lipljana i Štimlja, koji su premešteni u više zemalja gde će sačekati početak suđenja.

Reuters
Da li se se i Tači naći na optuženičkoj klupi zajedno sa svojim OVK saborcima

Svedoci su sklonjeni kako ne bi bili žrtve onih koji su masakrirali Srbe u vreme sukoba tokom i posle devedesetih godina. Kako se navodi, reč je o važnim svedocima tužilaštva čiji su iskazi doveli do navoda o zločinima OVK.

Prvi sudski procesi pred Specijalnim sudom čije se uspostavljanje očekuje u Hagu, mogli bi da počnu početkom naredne godine. Do tada, pred sudovima na Kosovu nastavljaju se suđenja i donose presude za ratne zločine Dreničkoj grupi, koju porodice kidnapovanih i ubijenih Srba na Kosovu povezuju upravo sa prebacivanjima civila u Albaniju i navodima o trgovini organima.

Odvedeni bez znanja Prištine

Prebacivanje zaštićenih svedoka u inostranstvo organizovano je bez uključivanja kosovskih vlasti. One nisu ni zvanično obaveštene o tome.

- Svi oni su osuđeni za ratne zločine nad Albancima, ali za zločine nad Srbima niko nije dobio dan robije. Osuđivani su na pet do osam godina zatvora jer su ubijali Albance koji nisu želeli da daju dete u OVK, novac ili ako su radili u institucijama Srbije. Sigurno je da se procesi neće dva puta ponavljati i da se oni možda neće ni naći pred Specijalnim sudom. Već da će taj sud, proces Dreničkoj grupi, koja je pod kontrolom držala logore Likovac i Lapušnik, gde je između ostalih bio i moj brat i drugi oteti Srbi, tretirati kao završene, i da će se smatrati da su oni već dobili kaznu - smatra Simo Spasić, predsednik Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji.

On ističe da je minimum koji porodice traže da svi komandanti OVK koji su upravljali tim zonama odgovaraju po komandnoj odgovornosti.

A. Čukić
Simo Spasić

- A oni neće biti osuđeni sve dok CIA, Kfor, Unmik, NATO, Euleks i OVK ne otvore svoje dosijee. Oni su vodili evidenciju o svim ubistvima. Bez otvaranja tih dokumenata nema pravde za srpske žrtve - kaže Spasić.

Posle godina potrage, Euleks policija u Prizrenu nedavno je uhapsila Šemšita Krasnićija pod sumnjom da je počinio ratne zločine i deo je procesa protiv Sabita Gecija, osuđenog za ubistvo civila u logorima u Kuksu i Cakanu, u Albaniji. Geci je pre četiri godine osuđen na 15 godina zatvora, a pre nekoliko dana je privremeno pušten sa obrazloženjem da mu je potrebno lečenje u inostranstvu.

- Obojica su aktivno učestvovali u otmici Srba širom Drenice i Metohije. Krasnići je jedno vreme bio komandant logora u Likovacu i Lapušniku, glavni komandant je bio Fatmir Ljimaj, a u Drenici Hašim Tači. Ta tri komandanta su bili odgovorni za živote naših najmilijih, a naše porodice, kao i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, davali su dokaze o njihovim zločinima. Znalo se da su iz tog logora civili prebačeni u Albaniju, a puštanje Gecija je udarac pravdi - zaključuje Spasić.

Ključno suđenje Tačiju i Haradinaju

"Dok god sude ljudima najnižim po hijararhiji, to je znak da prikrivaju stvarne zločince. Komandanti su bili Hašim Tači, Ramuš Haradinaj, Fatmir Ljimaj i ostali, i kada neko bude doneo odluku da se oni procesuiraju, bez osvrta da li će to izazvati nemire na ovom delu Balkana, onda možemo da konstatujemo da neko ima želju da stane na put ovom bezakonju koje nas vodi u katastrofu. Jer ti nižeg ranga, nisu mogli čak ni da odluče o tome što su uradili, već je neko morao da im naredi. Oni su bili samo alat", kaže Slavko Nikić, operativac srpske policije koji se borio protiv krijumčarenja narkotika na Kosmetu, a koji je nedavno u Beogradu predstavio knjigu "Tomanovo srce", sa navodima o trgovini organima.

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.10.2015. 20:00
Da vas ne bi zamarali stalnim brisanjem komentara:sve što ste napisali-da tako je!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online