Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 20.10.2015.
21:23
Blic rs A

"Ne odričem se stava o Kosovu, a Nikolić ne može da me smeni"

"Ne postoji funkcija zbog koje bih žrtvovao pravo na sopstveno mišljenje. To pravo je za mene svetinja i ne može mi ga uzeti niko, pa ni predsednik države", izjavio je predsednik Srpske Akademije nauka i umetnosti (SANU) profesor doktor Vladimir Kostić.

Tanjug
Vladimir Kostić: Ne odričem se svog stava

Predsednik Srbije, Tomislav Nikolić je, podsetimo, rekao da je Kostićev stav suprotan interesima Srbije, da je prvi čovek Akademije "to izjavio i ostao živ", kao i da treba da bude smenjen.

Kostić kaže da je šokiran težinom reči koje su mu upućene zato što je imao hrabrosti da kaže ono što već svi znaju.

- Zato se i ne odričem svog stava o Kosovu. Uostalom, ja ga nisam jedini saopštio i zato sam iznenađen da se ovolika lavina srušila na mene. Ona je toliko velika da se dovodi u pitanje moj moral i patriotizam - ističe Kostić za list "Blic".

Na pitanje da li zbog reakcije predsednika republike ima nameru da podnese ostavku, Kostić kaže:

- Mene na ovo mesto nije postavio predsednik ili neka politička stranka. Zato oni i ne mogu da me smenjuju. Odluku o tome doneće Skupština SANU i ja. I niko drugi! Kakva će ona biti zavisi od toga u kom pravcu će sve ovo ići narednih dana. Ukoliko procenim da je sve isuviše daleko otišlo i da može da šteti mom integritetu, odlučiću šta mi je činiti - objašnjava Kostić.

Sličan stav ima akademik Marko Anđelković, generalni sekretar SANU.

- Akademika Kostića ne može da smeni ni šef države ni predsednik Vlade jer ga oni nisu ni postavili. Kostić je izneo svoj stav, a svaki član SANU ima pravo na sopstveno mišljenje. Akademija se o statusu Kosova nije izjašnjavala zvanično, već posredno kroz naučne tribine i druge naučne aktivnosti. Zbog toga se ne može govoriti da se Kostić oglušio o neki dokument SANU - kaže Anđelković.

Generalni sekretar SANU ipak ne isključuje mogućnost da se Skupština SANU izjasni o Kostiću.

- Statutarno, Skupština SANU na zahteve političara ne treba da reaguje. Ali nekada se stav javnog mnjenja ne može zaobići. Moje mišljenje je da političari ne bi trebalo da se mešaju u rad SANU jer to ruši njenu autonomnost - smatra Anđelković. 

POVEZANE VESTI

Utorak 20.10.2015. 21:26
"Ona je toliko velika da se dovodi u pitanje moj moral i patriotizam..." ?? od kad to beskičmenjaci znaju šta je to moral ?
Utorak 20.10.2015. 23:03
Vidi malo gov-no raspalo kako se bahato ponasa! Hoces onda da te mi smenimo je li satanisto? Ja tvrdim da si satanista koga treba proterati iz Srbije! I sta mi mozes?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online