Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 18.04.2019.
11:12
D. Dekić - Vesti A

Srbija na staračkom štapu

Srbija se nalazi u dubokoj demografskoj starosti i odlivu mladosti, siže je predstavljanja zbornika "Ka boljoj demografskoj budućnosti", na kojem je predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić izneo procene da će 2060. Srbija imati između miliona i dva miliona stanovnika manje.

pixabay.com
Sve više građana starijih od 80 godina

Upozorio je i da će broj starijih od 80 godina značajno porasti, pa će bar pet odsto onih s pravom glasa patiti od demencije.

- Broj stanovnika u Srbiji pao je ispod sedam miliona, a prosečna starost nacije dostigla 43 godine, rekao je Kostić i podsetio da broj starijih od 65 godina značajno premašuje broj dece.
Predsednik SANU je izneo i podatak da onih koji ulaze u radno aktivni period ima dvostruko manje od onih koji iz njega izlaze, kao i da se broj korisnika invalidskih penzija u odnosu na blisku prošlost, udvostručio.

- SANU će se u narednim godinama suočavati i pokušati da definiše pravce reagovanja na demografske probleme - istakao je Kostić.

Prosek mladih koji odlaze iz Srbije je 28,7 godina, a svaki peti ima diplomu fakulteta, ponovila je ministarka zadužena za demografiju Slavica Đukić Dejanović i podsetila da istraživanja među studentima državnih i privatnih fakulteta govore kako svaki treći student planira da po završetku školovanja ode van granica Srbije.

Direktorka Centra za demografska istraživanja Instituta društvenih nauka Mirjana Rašević istakla je problem odlaganja rađanja, na koji utiču brojni faktori, a među njima dugotrajna ekonomska i socijalna kriza u zemlji.

- Tokom reproduktivnog perioda žena u Srbiji prosečno ima tri namerna prekida trudnoće, a broj žena starosti od 20 do 34 godine od 2011. do 2017. godine smanjen je za oko 60. 000 - iznela je poraznu statistiku.

Matica na potezu

- Migracije stanovništva spadaju u demografski fenomen koji je nemoguće sprečiti, a teško se predviđaju. Međutim, moramo misliti na one koji su otišli, a ne planiraju da se vrate, šta matica može da uradi za njih i kako da ih vežemo za Srbiju - istakla je Đukić Dejanović i ponovo iznela da je cilj usvojene Strategije podsticanja rađanja da se u narednih 10 do 15 godina nivo stope rađanja poveća sa sadašnjih 1,46 na 1,85 dece po ženi, težeći ka poželjnoj stopi koja je 2,1 dete po ženi.

Država je, kako je akcentirala ministarka, omogućila ženama do 42. godine tri pokušaja vantelesne oplodnje, a dva majkama s detetom.

Heroj zvani žena

Vladimir Kostić je podsetio i na reči Živojina Mišića da je jedini pravi heroj u svim našim ratovima bila srpska žena, jer dok su vojnici ginuli one su se borile za život, koliko je to bilo moguće.

- Treba se pokloniti onim ženama koje su iznele život i produžile ono što se danas nazvalo Srbima - naglasio je on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online