Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
8
Ponedeljak 19.10.2015.
18:10
b92 A

"SANU da kaže šta misli o Kosovu"

Odbor za KiM zatražio je od SANU da zauzme stav povodom izjave predsednika te ustanove da je Kosovo izgubljeno.

Tanjug
Kostić: Niko mi neće odrediti šta da kažem

Za to vreme, predsednik SANU Vladimir Kostić navodi da mu niko neće dozvoliti šta da kaže

- Neću da dozvolim da mi neko određuje šta smem da kažem, a šta ne, i šta je jedinstveni korpus mišljenja koga treba da se držim. To je moj lični stav, a ne stav Akademije, ali neću da mi se govori da li sam patriota. Mogao sam da odem iz Srbije 20 puta, za veliki novac, ali sam odlučio da ostanem u Srbiji sa svojom decom i unucima - rekao je Kostić.

Kostićev istup je po mišljenju predsednika Nikolića suprotan interesima Srbije, uz ocenu da moral i patriotizam čine jednog naučnika velikim.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti nije želeo pred kamere televizije B92, a to nisu hteli da urade ni iz kabineta predsednika Srbije Tomislava Nikolića. Kostić je kratko poručio da zeli da se smiri situacija, dok su savetnici predsednika Nikolića rekli da je on juče sve rekao i da nemaju šta da dodaju na njegov stav.

Osim toga, Odbor za Kosovo zahteva od SANU da se izjasne o Kostićevom stavu.

- Dok god je Pećka patrijaršija tamo gde jeste, Kosovo i Metohija je srpsko. Dok god tom teritorijom države Srbije hoda i jedan jedini Srbin Kosovo i Metohija je srpsko - kaže predsednik odbora za KiM Milovan Drecun.

Ni stranke nisu ravnodušne. LDP i DSS kritikuju vlast, pri čemu liberali navode da Kostić zna istinu o Kosovu i nije kukavica da je javno iznese, dok stranka Sande RaŠković Ivić ocenjuje da je licemerno da Vlada stavlja Kostića na stub srama, kada je sama potpisala Briselski sporazum.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 19.10.2015. 18:23
Ako izdvojimo Matiju Bećković , Duška Kovačević , Kostu Čavoškog , Vasilija Krestića i još nekoliko ozbiljnih akademika sve ostalo je gerijatrija koja ne zna ni da li je došla ili je pošla . Ti ostali su ljubitelji lika i dela AV .
Ponedeljak 19.10.2015. 20:32
"To je moj lični stav, a ne stav Akademije, ali neću da mi se govori da li sam patriota. .." твој ЛИЧНИ став никога не би интересовао да ниси на тој функцији....
Ponedeljak 19.10.2015. 20:36
Gospodine kasno ste se izjasnili.Trbali ste pred čin pogubljenja Kosova reagovati,pomoći da do toga ne dodje,ali sve mi i ova vaša izjava liči na petparačko političko prepucavanje.Vi ste akademik,ali ne i dostojni tog zvanja.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online