Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 14.10.2015.
20:35
Alo A

Tači parama od narko mafije plaćao ulazak Kosova u UNESCO?

Para vrti gde burgija neće! Iako su pravo i pravda na strani Srbije, Kosovo je sve bliže članstvu u Unesku i to zahvaljući glasovima 47 država sveta koje su ovu temu stavile na dneni red glasanja pred ovom organizacijom.

Reuters
Srbija nema fond da se takmiči sa Tačijevim parama

Teško se može poverovati da su pojedine afričke ili karipske zemlje upoznate sa statusom srpskih svetinja u pokrajini Kosovo.

Ipak, poznato je da kosovska diplomatija koju vodi Hašim Tači funkcioniše po principu "Daš mi, dam ti“, a javna je tajna u diplomatskim krugovima da se za nezavisnost Kosova "lobiralo koferima“. Takav princip prelio se i na borbu pred Uneskom. Vlasti iz Prištine novac su zgrtale švercom, krijumčarenjem oružja, droge, cigareta i prodajom organa za šta su vođene brojne istrage, a rukovodstvo ove samoproklamovane države nalazi se na brojnim poternicama.

Ovaj zaključak proizilazi i iz razgovora s nekoliko bivših i sadašnjih diplomata.

- Na takvu trgovinu bile su spremne teritorijalno beznačajne države, poput nekih afričkih, karipskih ili onih ostrvskih u Tihom okeanu. Njih jedva možete da nađete na mapi, ali sada na primeru Uneska vidimo koliko su zapravo značajne, jer njihov glas u sistemu UN-a jednako vredi kao glas Rusije, Brazila, Argentine ili Kine. U slučaju afričkih zemalja posebno važi nepisano pravilo po kojem se pridobijanjem jedne zemlje dobija i njen uticaj na okolne. Ne treba da čudi što je kosovska diplomatija često putovala po raznim egzotičnim destinacijama, verovatno noseći pozamašne darove - objašnjavaju naši sagovornici.

I dok prljavi kosovski novac nalazi svoj put, Srbija nema fond za ovakvu diplomatiju.

- Znam pouzdano da je šef jedne takve države sasvim otvoreno zatražio 100.000 evra da čak promeni odluku kojom je njegov parlament ranije priznao nezavisno Kosovo. Kosovo različitim kanalima finansira svoje ciljeve. Međutim, naša zemlja trudi se da na principijelan način objansi svoje ciljeve - dodaje naš sagovornik.

Kada je država Antigva i Barbuda u maju ove godine postala 97. zemlja koja je priznala Kosovo, Hašim Tači je s pravom to prokomentarisao kao sjajnu vest, bez obzira na činjenicu da je reč o državici od svega 90.000 stanovnika. UN ima 193 članica. Kako je juče upozorio šef srpske diplomatije Ivica Dačić, sledeći korak Kosova, ukoliko bude primljeno u Unesko, mogao bi biti zahtev za prijem u Savet Evrope. On je rekao da zemlje koje nisu priznale Kosovo trpe velike pritiske. On je podsetio da se već javilo nekoliko velikih zemalja koji su u Unesku iskazale svoje, kako kaže, principijelno protivljenje neprincipijelnim stavovima.

POVEZANE VESTI

Sreda 14.10.2015. 22:00
Pa ceo rat i sve poxsle toga šipttarija je finansirala na taj način-inače šta pa to veliko rade da bi imali pare.Nikad nisu ništa ni radili sem što su giurali kolica.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online