Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 13.10.2015.
02:14
N. Jokić - Vesti A

Unesko otvara put za Kosovo

Izvršni savet Uneska u ponedeljak je u Parizu odlučio da na dnevni red narednog zasedanja uvrsti i predlog preporuke za prijem Kosova u članstvo te organizacije. To znači da će Izvršni savet Uneska o predlogu za prijem Kosova raspravljati i glasati na sledećem zasedanju najverovatnije oko 20. oktobra.

Srna
Srpska crkva u selu Novake na Kosovu

Ukoliko predlog bude prihvaćen konačnu odluku o prijemu Kosova u članstvo donosi Generalna konferencija Uneska koja zaseda od 3. do 18. novembra. Generalnu konferenciju čine predstavnici 195 zemalja članica. Svaka zemlja članica ima jedan glas, a za donošenje odluke potrebna je dvotrećinska većina.

Na redu i Savet Evrope

Ishod albanskog predloga za prijem Kosova u Unesko tim je značajniji što o istom principu može da dođe i do prijema Kosova u Savet Evrope, panevropsku organizaciju za ljudska prava koja ima 47 država članica među kojima je i Srbija. U Savetu Evrope odluka o prijemu nove članice, kada se donosi na ministarskom nivou, takođe se donosi dvotrećinskom većinom. Prema nezvaničnim informacijama kojima raspolažemo u obe organizacije ideja o prijemu Kosova ima naročito podršku Velike Britanije.

Jučerašnjoj odluci u Parizu prethodila je grozničava diplomatska aktivnost s obzirom da zapadni blok na čelu sa Londonom već duže priprema i lobira za prijem Kosova u Unesko. U toku debate o dnevnom redu narednog zasedanja, protiv rasprave i glasanja o Kosovu izjasnila se Rusija čiji je predstavnik rekao da je to "razočaravajuća odluka" i podsetio da je ključni dokument kada je reč o Kosovu rezolucija UN 1244. Sa Rusijom se složio i predstavnik Kine , dok je predstavnik Kube ocenio da je do uvrštavanja na dnevni red došlo na "nenormalan način" i da je to učinjeno nelegalno i nije u skladu sa međunarodnim pravom.

Predstavnik Španije pokušao je da pomiri stav o prihvatanju dnevnog reda i činjenicu da Madrid ne priznaje Kosovo, rekavši da unošenje predloga o Kosovu u dnevni red narednog zasedanja Uneska ne znači da Madrid menja stav oko priznanja "te teritorije".

Istim povodom govorili su i predstavnici Brazila, Kuvajta i još nekih zemalja, ali izveštači nisu mogli da ih prate i prenesu njihove argumente zbog toga što je došlo do isključenja veze između kabina prevodilaca i sale u kojoj je zasedao Izvršni savet Uneska.

Ostaje pitanje da li će Srbija u ovako teškim diplomatskim okolnostima moći da izlobira više od trećine zemalja članica Unesko kako bi sprečila prijem Kosova i sve posledice koje bi to donelo naročito kada je reč o statusu srpskih manastira i ostalog kulturnog nasleđa.

Ambasador Srbije u Unesko, dr Darko Tanasković u više navrata je poslednjih dana rekao da se otvara prostor za pronalaženje "trećeg puta" za rešavanje ove situacije "jer postoje mnoge države kojima je nelagodno da se opredele između za i protiv, a čiji broj stalno raste".

"Imamo mnogo prijatelja i zemalja koje smatraju da ne treba da se napravi ovakav presedan, ima ih mnogo, to su Kina, Rusija, Indija, Brazil, Argentina, Indonezija koje čine gotovo polovinu čovečanstva, pa ima pomeranja koja bi mogla da ishoduju pozitivnim rezultatom", rekao je Tanasković.

On je naveo da Srbija ima tri vrste argumenata, i to pravne, političke i kulturne. Prema njegovim rečima, pravna argumentacija je da Kosovo nije država, već teritorija pod patronatom Ujedinjenih nacija, ali taj argument, kako je naveo, ne važi za države koje su priznale Kosovo.

POVEZANE VESTI

Utorak 13.10.2015. 09:04
Vučić je otvorio put Kosovu u SVE međunarodne organizacije . Druga je stvar što mi pamtimo 2 sata kao kokoške . Vučić se u Briselu zakleo da neće praviti probleme Kosovu u njegovom članstvu u međunarodnim organizacijama i to se sada sprovodi . Šta je tu nejasno ? Hoćemo u Evropu ? Jedna od stepenica je potpuno priznanje Kosova kao samostalne države . I kada to uradi Vučić će dobiti novi zahtev i opet novi i opet novi jer smo pristali na ucene a njima nikada kraja . U EU NIKADA nećemo biti primljeni jer smo opljačkani i ojađeni a sirotinja nikome ne treba . Realno .
Utorak 13.10.2015. 07:05
Косово није крај ове приче.Запад после Косова тражиће да Војводина,Рашка и Бујановац буду Републике.Запад жели да Срби нестану."Не нападају Србију због Милошевића већ Милошевића због Србије".Пре : Готов је , Готов је , Готов је а сада : Готови смо , Готови смо.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online