Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Nedelja 11.10.2015.
17:14
Tanjug A

Vučić pisao Unesku: Nemoralno je da nam Priština čuva crkve

Premijer Aleksandar Vučić uputio je pismo svim članicama Uneska, u kojem je izrazio zabrinutost zbog zahteva za prijem Kosova u članstvo u tu organizaciju navodeći da je neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava.

Fonet
Grafit na objektu manstira Dečani

"Obraćam Vam se ovom prilikom u vezi sa pitanjem od najvećeg značaja za Republiku Srbiju, koje je povod za našu ozbiljnu zabrinutost. Reč je o zahtevu za prijem takoyvanog Kosova u članstvo Uneska. Ovaj zahtev je neutemeljen sa stanovišta međunarodnog prava i zbog toga, kao i sa političkog i moralnog aspekta, za Republiku Srbiju, apsolutno neprihvatljiv. Shodno i dalje važećoj i pravno obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999) i Ustavnom okviru za privremenu samoupravu na Kosovu, Kosovo i Metohija je teritorija u sastavu Republike Srbije pod upravom Ujedinjenih nacija", napisao je Vučić u pismu.

Premijer je napomenuo da se Kosovo ne može smatrati državom kao subjektom međunarodnog prava, zbog čega, kako kaže, nisu ispunjeni elementarni uslovi za razmatranje pitanja u vezi sa prijemom Kosova u punopravno članstvo Uneska. Kao argument Vučić navodi i činjenicu da je sama Priština zahtev za prijem u Unesko dostavila posredstvom UNMIK-a, što je dosledno poštovanje rezolucije 1244.

"Unesko, kao specijalizovana agencija UN, ima obavezu da se pridržava međunarodnog prava, posebno rezolucija SB UN pod Glavom VII Povelje UN, što uključuje i rezoluciju 1244 (1999)", podseća Vučić u pismu i dodaje da bi razmatranje zahteva za prijem Kosova u Unesko bi predstavljao grubo kršenje pravnih pravila nastalih pod okriljem UN.

Premijer je članove Uneska podsetio i da se u Briselu vodi dijalog Beograda i Prištine, u okviru kojeg su pokrenuta mnoga pitanja, ali među njima nije i pitanje zaštite spomenika kulture i imovine Srpske pravoslavne crkve na Kosovu i Metohiji.

"Priština nema ni moralno pravo da traži članstvo u Unesko, jer je svojim činjenjem u prethodnom periodu nedvosmisleno demonstrirala da nema ni sposobnost ni volju da ispuni obaveze koje proizilaze iz članstva u ovoj Organizaciji. Sa ciljevima Uneska nesumnjivo su nespojivi namerno, sistematsko, vandalsko uništavanje kulturnih i istorijskih spomenika svojih sugrađana, koji datiraju još iz XI veka. Od završetka sukoba 1999. i raspoređivanja međunarodnih snaga, u miru, ukupno 141 srpski pravoslavni hrišćanski objekat potpuno je uništen ili značajno oštećen, a sam Unesko je četiri bisera svetske baštine: manastir Dečane, Pećku patrijaršiju, Gračanicu i Crkvu bogorodice Ljeviške stavio na Listu svetske baštine u opasnosti", piše Vučić.

On napominje da se na mnogim uništenim objektima još mogu videti parole OVK i pretnje Srbima, a u novije vreme i grafiti u slavu organizacije Islamske države.

"Utoliko, ili naročito zbog toga, licemerno zvuči objašnjenje svih koji kažu da će prijemom Kosova u Unesko, srpska kulturna baština biti bolje zaštićena, jer niko ni iz jedne od srpskih crkava ili manastira, nije tražio ni takvu zaštitu, ni takvu podršku. Naprotiv... U uslovima kontinuiranih pokušaja da se uništi i ukrade identitet i kulturna baština srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, članstvo Kosova u Unesku predstavljalo bi nagradu i davanje uloge lažnog zaštitnika srpskog i hrišćanskog kulturnog nasleđa onim političkim strukturama u Prištini koje u periodu od 1999. do danas, nisu učinile ništa da spreče uništavanje hrišćanskog duhovnog i kulturnog identiteta jednog evropskog naroda i nasilnog brisanja tragova vekova njegovog postojanja na prostoru Kosova i Metohije", piše dalje premijer.

Vučić je na kraju pisma rekao da Srbija jeste mala zemlja, i teritorijalno i po broju stanovnika, i da nema političku moć da se suprotstavi onima koji sponzorišu ulazak Kosova u Unesko, ali da je naša obaveza "da celokupno čovečanstvo upoznamo sa protivpravnim i nemoralnim merama koje se protiv naše zemlje preduzimaju i time, ako ništa drugo, odbranimo istinu i ponos svih pravdoljubivih naroda u svetu".

POVEZANE VESTI

Nedelja 11.10.2015. 17:21
Nemoralno je da se Vučić obraća bilo kome kada je on taj koji je u Briselu predao Kosovo šipptarima .
Nedelja 11.10.2015. 18:22
Ovaj covek i dalje veruje u svoju zbunjenost iako prezivljava u svom paralelnom svetu. Moral i zabrinutost je bio sastav velikih ljudi koji vise ne postoje ili su se ucutali zbog ovakvih. Na delima se takvi prepoznaju odmah sto se za naprednjake ne moze ni pretpostaviti.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online