Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 04.10.2015.
14:59
Tanjug A

"Prijem Kosova kao prijem ISIS u Unesko, nema razlike"

"Prijem Kosova u Unesko (UNESCO) bila bi samouništavajuća odluka ove organizacije" rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, dodajući da bi to bilo apsurdno kao i kada bi neko predložio da Islamska država postane članica UNESCO.

Tanjug
Odluka o prijemu Kosova u Unesco bi bila samouništavajuća

- Četiri naše svetinje na Kosovu i Metohiji proglašene su za svetsku kulturnu baštinu - Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška, a Unesko ih je proglasio svetskim kulturnim dobrima u opasnosti. A od koga im preti opasnost? To bi bilo kao da neko predloži Islamsku državu za članstvo u Unesko. U čemu je razlika? - naveo je Dačić na redovnoj konferenciji za novinare.

On je istakao da je Albanija stavila na dnevni red prijem Kosova u Unesko izvan standardne procedure, a glasanje u Izvršnom savetu Uneska donosi se većinom glasova.

- Na sednici Izvršnog saveta od 58 članica 32 su priznale Kosovo, a 26 nisu, što znači da nas čeka teška borba za zaštitu naših interesa. Svi u svetu sa kojima smo razgovarali u Unesko o našem kulturnom i verskom nasleđu na KiM, svi su saglasni sa našom argumentacijom, ali postoji velika razlika između verbalne saglasnosti i formalnog odlučivanja, imajući u vidu da su te zemlje priznale nezavisnost Kosova - kazao je Dačić.

Sednica Izvršnog saveta o stavljanju ove teme na dnevni red trebalo bi da počne 12. oktobra, a odluka bi trebalo da bude na dnevnom redu Generalne skupštine 21. oktobra gde će za donošenje oduke biti potrebna dvotrećinska većina.

- Naš stav je da o tome ne treba razgovarati dok se o tome ne bude razgovaralo u Briselu, jer smo se na samom početku dogovorili da to bude jedna od tema dijaloga. Zbog toga smatramo da je štetno za dalji dijalog Beograda i Prištine da se o ovoj temi odlučuje na osnovu jednostranih poteza Prištine i na osnovu preglasavanja u Unesko - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije naglasio je da je, od kada je Kfor na Kosovu, uništeno više od 200 crkava, manastira i drugih verskih i kulturnih objekata, da su oni rušeni dinamitom, da su paljeni i da je uništeno 8.000 nadgrobnih spomenika.

- Borićemo se koliko možemo i uložićemo sva diplomatska sredstva da sprečimo", prijem Kosova u Unesko - zaključio je Dačić.

POVEZANE VESTI

Nedelja 04.10.2015. 21:37
Primili bi oni i ISIS u UNesko,samo ako im Rusi ne pomrse konce.Pa Tači,ovi bezbbonici u Siriji,novoprobudjene usstaše-pa to je njihovo društvo njihov tek procvetali cvet.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online