Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 15.10.2015.
01:41
J. Arsenović - Vesti A

Vučić ne sme da pita narod

Još jedno dramatično veče u Briselu, ali ovoga puta s najvećim ulogom. Sudeći po izjavama srpskih zvaničnika, EU je rešila da već od prvog pregovaračkog poglavlja koje namerava da otvori u procesu pregovaranja sa Srbijom vlastima u Beogradu postavi ultimatum - priznanje Kosova ili prekid pregovora.

Tanjug
U nebranom grožđu: Hoće li birači nasesti na Vučićev dribling?

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić otkrio je za srpsku javnost u utorak veče da je Nemačka, uz podršku Velike Britanije i Hrvatske, dostavila novi amandman na predlog platforme za poglavlje 35 kojim se dodatno "vrši pritisak da se Srbija natera da direktno ili indirektno prizna nezavisnost Kosova".

- Premijer Aleksandar Vučić veoma ozbiljno razmišlja o tome na koji način posmatrati budućnost procesa dijaloga, političkog života u zemlji, možda i same Vlade - rekao je Đurić.

Od naprednjaka, preko Dačića, svi se utrkuju da srpskoj javnosti predoče kako će u narednim sudbonosnim danima Vučić odlučiti šta je najbolje u datim okolnostima za državu i građane Srbije. 

U predočavanju teškog bremena na plećima premijera najdalje je otišao ministar Aleksandar Vulin koji je juče tvrdio da su Vučiću u Briselu poručili da će mu, ukoliko ne prihvati ultimatum, politička karijera biti okončana.

Premijer za sada ćuti, dok se u političkoj javnosti pominju dve opcije - izlazak na vanredne izbore ili raspisivanje referenduma.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je za referendum, kao i deo opozicije koja je upozoravala da se evropske integracije Srbije ne mogu okončati drugačije do iznuđenim priznanjem Kosova. Referendumsko pitanje, naravno, mora da bude jasno i precizno:

- Da li ste za ulazak u Evropsku uniju po cenu priznavanja nezavisnosti Kosova - kažu u DSS.

- Vanredni izbori ne rešavaju problem već samo pružaju mogućnosti vlastima da u slučaju da osvoji bilo kakvu vrstu većine to shvati tako kao da je dobila mandat da praktično prizna Kosovo i da Srbiju nastavi da vodi u pravcu EU - komentariše za "Vesti" predsednica DSS-a Sanda Rašković Ivić.

Hladan tuš od "prijatelja"

Marko Đurić nije uspeo da sakrije razočarenje, pa je suznih očiju pred kamerama RTS-a rekao da od onih koji se predstavljaju kao prijatelji nije "fer suočiti Srbiju sa novim uslovima u ovom trenutku, kad radimo na reformama." A onda je i "zapretio".

- Mnogi nisu verovali da ćemo, kada smo bili suočeni s rezolucijom o Srebrenici, zatražiti pomoć od Rusije, pa smo je zatražili i sprečili da budemo označeni kao genocidni narod. Mislili su da nećemo uvesti kontramere kad je Hrvatska uvela blokadu na granici, pa smo uspeli da se izborimo - rekao je Đurić.

Beogradski mediji bliski režimu navode postojanje tri opcije, ali se ni u jednoj ne pominje referendum. Najviše šansi se daje varijanti da se zbog ucene EU Vučić odluči na raspisivanje vanrednih izbora koji bi se održali na proleće, kad je vreme i pokrajinskim. Tako bi mogao da kapitalizuje na svim nivoima svoju veliku popularnost, a SNS i sebi osigura vlast i u naredne četiri godine. Najmanje se daje šanse opciji da se od vanrednih izbora odustane ukoliko Brisel odustane od uslovljavanja otvaranja poglavlja 35 priznanjem Kosova.

Bivši ministar za KiM Slobodan Samardžić uveren je da Brisel uopšte ne zanima kako će Vučić domaćem javnom mnjenju prodati priču o predaju Kosova. Zato, smatra Samardžić, Vučić ispituje teren s prevremenim izborima, igrajući na kartu sigurnog dobitka.

- Posle pobede će reći da je izborom njegove stranke narod izbrao i njegovu politiku predaje Kosova i time ga oslobodio istorijske odgovornosti za izdaju nacionalnih interesa - rekao je Samardžić za "Danas".

Parlamentarna opozicija koja je listom za članstvo Srbije u EU se čudi zatečenošću premijera i predstavnika vlasti jer je od "početka jasno da je priznanje Kosova uslov za evrointegracije".
Šef poslaničkog kluba DS Borko Stefanović smatra da bi najgore bilo sada okrenuti leđa integracijama i poziva Vladu na široku diplomatsku akciju, kao i da sama napravi predlog bilateralnog sporazuma s Kosovom, ne čekajući dodatne ultimatume.

Najpesimističniji je bivši premijer Zoran Živković.
- Pregovori u Briselu su pregovori o nezavisnosti Kosova i tu promene nema, osim ratom - kaže lider Nove stranke.

Ne morate otvarati poglavlja

Neformalni sastanak beogradske i prištinske delegacije trajao je u Briselu dva i po sata. Izveštači su javili da je premijer Vučić bio izrazito ljut, da je vodio žestoku verbalnu komunikaciju sa Hašimom Tačije, a da je u jednom momentu visokoj predstavnici Federiki Mogerini poručio:
- Nemojte više da mi govorite o poglavljima. Ako hoćete - otvorite ih, ako nećete - nemojte.
On se požalio i na to da je Srbija ispunila svoje obaveze iz briselskog dijaloga dok druge strane nisu, i podsetio da vlada u Prištini još nije donela uredbu o formiranju Zajednice srpskih opština, kao i da dogovor o katastru iz 2011. nije ni počela da primenjuje.

Đurić otkazao medijima

Od Marka Đurića, koji je gotovo suznih očiju u utorak, gostujući u centranoj informativnoj emisiji, govorio je o pregovorima u Briselu, urednicima i sektorskim novinarima koji prate dešavanja na KiM stigao je poziv za brifing. Sastanak je bio zakazan za juče, ali je satnica prvo pomerena, da bi sat vremena uoči zakazanog termina, Kancelarija za KiM otkazala brifing.

Patrijarh ide kod premijera

Premijer Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas u sedištu Vlade Srbije sa poglavarom Srpske pravoslavne crkve patrijarhom Irinejem. Tema sastanka je aktuelna situacija vezana za Kosovo i Metohiju. Inicijativa je, kako saznajemo u Patrijaršiji, potekla iz vrha SPC u želji da država i Crkva u ovoj teškoj situaciji preciziraju zajednički stav i naredne poteze na međunarodnom planu u vezi sa zahtevom EU da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost Kosova, kao i da se južna pokrajina primi u Unesko.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 15.10.2015. 11:44
jeebem ga mrtvog u ustaa raspala ko mi briše komentare
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online