Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 01.10.2015.
18:00
Đ. Barović - Vesti A

Sprečite ubijanje Srba u Hagu!

Bivši predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od UN i Svetske zdravstvene organizacije da sprovedu istragu o povećanom broju malignih oboljenja među srpskim pritvorenicima Haškog tribunala.

Fonet/EPA
Došao u Hag zdrav: Radovan Karadžić sve češće traži pomoć lekara

Njegov pravni savetnik, Marko Sladojević, tim povodom, ocenjuje za "Vesti" da je Karadžić uputio ovaj zahtev u želji da se ove organizacije mnogo ozbiljnije pozabave zdravljem utamničenih ljudi.

- Činjenica da je toliko smrtnih slučajeva, ali i toliki broj malignih oboljenja govori da je problem veoma ozbiljan i da mu tako i treba prići. Dr Karadžić je više puta do sada pokretao pitanje zdravstvenog stanja i sebe i drugih optuženika i zbog toga što se u Pritvorskoj jedinici nedovoljno čini da bi se neka bolest sprečila, već se reaguje uglavnom kada do nje dođe, pa nekada i kada je kasno da se bilo šta preduzme - naglašava Sladojević.

General Miletić oslepeo

Spisak obolelih u Hagu nema kraja. Lider radikala Vojislav Šešelj i bivši predsednik RSK Goran Hadžić nedavno su pušteni zato što su oboleli od raka. U Hagu je oboleo i general Radivoje Miletić. On ima težak oblik leukemije i dijabetesa zbog čega je skoro oslepeo. Teško su bolesni i generali Vladimir Lazerević i Nebojša Pavković, nekadašnji načelnik DB Jovica Stanišić i njegov zamenik Franko Simatović, kao i Sreten Lukić je bukvalno i prebačen u Haški tribunal iz bolesničke postelje Kliničkog centra Srbije. Ovom spisku treba dodati i komandanta Vojske RS, generala Ratka Mladića koji je u Hag stigao posle tri moždana udara.

Karadžić, koji je i sam u avgustu bio hitno operisan, svoj zahtev je potkrepio činjenicom da je od 2008. godine, od kada je u Hagu, otkriveno čak 11 slučajeva karcinoma, a još osam pritvorenika je teško bolesno.

Sagovornici "Vesti", nekadašnji haški optuženici koji su u međuvremenu izdržali zatvorske kazne ili oslobođeni, slažu se sa ovim zahtevom. Nekadašnji predsednik Skupštine RS Momčilo Krajišnik, koji je osuđen na 20 godina, a pušten nakon odležane dve trećine kazne, ocenjuje da ovaj Karadžićev zahtev samo govori o ozbiljnosti problema. Međutim, za Krajišnika, ključ rešenja leži u većoj posvećenosti Vlada Srbije i Republike Srpske.

- Nažalost, obe vlade nisu položile ispit kada je reč o brizi za svoje državljane, jer suština Haga je u tri negacije sa kojom se susreće svaki od optuženika: nemoć, nepravda i neizvesnost. Zbog ovih faktora je veliki broj ljudi završio svoj život ili u Hagu ili odmah po izlasku - ističe Krajišnik i dodaje da je najtragičnije što briga države za svoje državljane prestaje čim im se izrekne pravosnažna presuda.

- Ja sam tri i po godine proveo u Engleskoj i za to vreme je bilo para da me porodica obiđe ukupno dva puta, a da ne govorim o problemu telefoniranja. Apelujem na Vlade Srbije i RS da se njihova briga ne završava samo sa Haškim tribunalom.

Pomoć stiže, ali kasni

- Ne želim da pričam za druge, ali u mom slučaju, svaki put kada bih tražio neku lekarsku pomoć, ja bih je i dobio. Možda ne odmah, ali sam je dobijao. E sad da li su me vodili kod pravih lekara ili ne, to je već drugo pitanje koje u krajnjem slučaju ne mogu da komentarišem zato što nisam lekar. Ipak, imao sam sreće što sam pre svake prepisane terapije najpre konsultovao svoju kćerku koja je lekar - kaže Šljivančanin.

Za nekadašnjeg potpredsednika Vlade SRJ Nikolu Šainovića koji se nedavno vratio u Srbiju osnovni uzrok katastrofalnog zdravstvenog "biltena" haških optuženika leži u konstantnom stresu.

- Duboko sam potresen situacijom u Haškom tribunalu, zato što sam i sam, više godina, gledao kako se ljudski životi gase. Nisam lekar, ali je moje mišljenje da je to posledica produženog, dugog stresa koji velikim delom proizilazi iz haških procedura i iz tog nemerljivog vremena trajanja tih postupaka. Međutim, verujem da ništa manje važan nije činjenica da je dužina pritvora zapravo drugo ime za kaznu "zatvor u progonstvu" - ističe Šainović i dodaje da je nezahvalno prognozirati da li će i na koji način UN i Svetska zdravstvena organizacija odgovoriti na Karadžićev zahtev, ali da bi Srbija mogla da obnovi zahtev da se kazne izdržavaju u našoj zemlji.

Dug spisak žrtava

Dug je spisak onih koji su preminuli u Hagu ili neposredno po izlasku iz zatvora. Poslednji slučaj je smrt generala Mileta Mrkšića kome je sa zakašnjenjem, u zatvoru u Portugalu, ustanovljen rak pluća. Slobodan Milošević je 2006. preminuo od srčanog udara, a generali Vojske RS Đorđe Đukić, Momir Talić i Milan Gvero su preminuli ubrzo pošto su pušteni na privremenu slobodu.

Ovom spisku treba pridodati i bivšeg gradonačelnika Vukovara Slavka Dokmanovića i predsednika RSK Milana Babića, koji su se ubili u svojim ćelijama.

Pukovnik Veselin Šljivančanin, prvobitno je osuđen na pet, pa na 17 godina zatvora, da bi tek na kraju, u procesu Revizije, bio pušten na slobodu, kaže da je u Hagu dobio visok pritisak kada mu je izrečeno 17 godina robije bez i jednog dokaza.

- Čovek tamo mora da bude i fizički i psihički jak da bi sve izdržao, a posebno sam tok procesa. Ja sam uspevao da se izborim sa stresom tako što sam verovao da će pravda kad-tad pobediti. Umesto da kukam nad svojom sudbinom branio sam se od te stvarnosti čitajući mudre reči vladike Velimirovića: "Bože, daj mi snage da prihvatim stvari koje ne mogu da promenim, hrabrosti da promenim one stvari koje mogu i mudrost da ih razlikujem" - priznaje Šljivančanin.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online