Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Ponedeljak 28.09.2015.
10:35
Tanjug A

Vandalizam na KiM se ne sme nagraditi članstvom u Unesku

Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na Kosovu i Metohiji ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u Unesku, rekao je u Njujorku prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tanjug
Zar da ih "častite" za akte namernog i sistematskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na KiM?!

Dačić je, u obraćanju na skupu na visokom nivou "Očuvanje kulturnog nasleđa - imperativ za čovečanstvo", ukazao da se svaki vandalizam prema spomenicima kulture ni na koji način ne može tolerisati, ali da teroristi, podstaknuti verskim fanatizmom, za mete biraju svetski priznata dela izuzetne vrednosti spomeničkog nasleđa i uništavaju ih.

- Srbija se sa ovakvim aktima vandalizma suočava još od 1999. godine na delu svoje teritorije koja je, u skladu sa Rezolucijom 1244, pod upravom Ujedinjenih nacija - istakao je on, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kako je podsetio, na prostoru KiM su 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno istorijskih spomenika, bili mete napada. 

- Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju - naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da su na KiM uništena 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, te pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Posebno je zabrinjavajuće, ukazao je Dačić, to što se po zaštićenim spomenicima kulture ispisuju grafiti u slavu Islamske države i budućeg kalifata, i to u momentu kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore na suprotstavljanju ovom zlu. 

- Upravo polazeći od primarne uloge Uneska, kao organizacije čiji je cilj i svrha promocija i zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva, Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na KiM ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u Unesku - poručio je Dačić.

Oštre osude napada ekstremista na svetski priznata dela izuzetne vrednosti, koje dolaze od strane međunarodne javnosti, Saveta bezbednosti UN, Uneska, kao i brojnih stručnih i naučnih institucija, imaju jednu poruku - "Očuvanje kulturnog nasleđa je imperativ za čovečanstvo", dodao je on.

- Ujedinjeni u ovoj misiji, svi zajedno moramo delovati svim raspoloživim sredstvima, u cilju podizanja svesti o značaju kulturne baštine za svakog pojedinačnog čoveka i za čovečanstvo, kroz obrazovanje, kulturu, nauku, komunikacije kako bismo sačuvali nasleđe za buduće generacije - zaključio je šef srpske diplomatije.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 28.09.2015. 10:56
Дачићу како те није срамота толико да лажеш.Једно причаш друго радиш.Пракса је важнија од теорије.Ти и Вучић сте потписали Бриселски споразум чиме сте признали Косово као државу.У Бриселски споразум тачка 14.гласи : Две стране Београд и Приштина се обавезују да неће једну другу блокирати,нити подстицати друге да блокирају европске интеграције друге стране.Дачићу немој више да нам замазујете очи кад народ Србије зна истину да сте ви плаћеници Вашингтона да уништите Србију.Дачићу зашто си положио цвеће на гроб ђинђића који је тражио бомбардовање Србије.Дачићу зашто не тражиш ослобађање Ратка Младића .Сви политичари и све странке после 5 октобра раде за свој и Вашингтонски џеп.
Ponedeljak 28.09.2015. 21:21
Да је било добре воље свет би то осудио и казнио а да је још мало више било добре воље тог вандализма не би ни било.Европа која се сад плаши муслиманизације,над овин погромом над хришћанским споменицима културе је ћутала и прећутно одобравала.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online