Ponedeljak 28.09.2015.
10:35
Tanjug

Vandalizam na KiM se ne sme nagraditi članstvom u Unesku

Tanjug
Zar da ih "častite" za akte namernog i sistematskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na KiM?!

Dačić je, u obraćanju na skupu na visokom nivou "Očuvanje kulturnog nasleđa - imperativ za čovečanstvo", ukazao da se svaki vandalizam prema spomenicima kulture ni na koji način ne može tolerisati, ali da teroristi, podstaknuti verskim fanatizmom, za mete biraju svetski priznata dela izuzetne vrednosti spomeničkog nasleđa i uništavaju ih.

- Srbija se sa ovakvim aktima vandalizma suočava još od 1999. godine na delu svoje teritorije koja je, u skladu sa Rezolucijom 1244, pod upravom Ujedinjenih nacija - istakao je on, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Kako je podsetio, na prostoru KiM su 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao i kulturno istorijskih spomenika, bili mete napada. 

- Od njih čak 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju - naglasio je šef srpske diplomatije, navodeći da su na KiM uništena 174 verska objekta, 33 kulturno-istorijska spomenika, te pokradeno više od 10.000 ikona, crkveno-umetničkih i bogoslužbenih predmeta.

Posebno je zabrinjavajuće, ukazao je Dačić, to što se po zaštićenim spomenicima kulture ispisuju grafiti u slavu Islamske države i budućeg kalifata, i to u momentu kada međunarodna zajednica ulaže tolike napore na suprotstavljanju ovom zlu. 

- Upravo polazeći od primarne uloge Uneska, kao organizacije čiji je cilj i svrha promocija i zaštita kulturnog nasleđa čovečanstva, Srbija vodi diplomatsku borbu kako akti namernog, sistematskog i vandalskog uništavanja kulturne i istorijske baštine na KiM ne bi bili nagrađeni članstvom Kosova u Unesku - poručio je Dačić.

Oštre osude napada ekstremista na svetski priznata dela izuzetne vrednosti, koje dolaze od strane međunarodne javnosti, Saveta bezbednosti UN, Uneska, kao i brojnih stručnih i naučnih institucija, imaju jednu poruku - "Očuvanje kulturnog nasleđa je imperativ za čovečanstvo", dodao je on.

- Ujedinjeni u ovoj misiji, svi zajedno moramo delovati svim raspoloživim sredstvima, u cilju podizanja svesti o značaju kulturne baštine za svakog pojedinačnog čoveka i za čovečanstvo, kroz obrazovanje, kulturu, nauku, komunikacije kako bismo sačuvali nasleđe za buduće generacije - zaključio je šef srpske diplomatije.

2024 © - Vesti online