Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 30.08.2015.
16:50
Vestionline, b92 A

"Ubico, biće ti oprošteno, reci gde je zakopan"

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih sa prostora bivše Jugoslavije zatražila je u nedelju, povodom Međunarodnog dana nestalih, da nadležni reše sudbine njihovih bližnjih i kazne počinioce.

Tanjug
Porodice nestalih u Skupštini grada

Podaci Crvenog krsta pokazuju da se dve decenije nakon sukoba na prostoru bivše Jugoslavije i dalje 10.873 osobe vode kao nestale, a od toga 3.600 nestalih je srpske nacionalnosti, saopšteno je na skupu u Skupštini grada Beograda.

"Ubico, biće ti oprošteno, samo mi reci gde si mi sina zakopao?", jeca jedna majka.

I nakon 23 godine očaj na licima porodica nestalih. Sudbina 10.837 ljudi i dalje je nerazrešena, 5.000 neidentifikovanih tela stoji u mrtvačnicama širom regiona.

- Ja bih samo da znam sta je sa mojim ocem, gde je on sada, zato smo i došli ovde danas, da se borimo za istinu - kaže Katarina Vitošević.

Predsednik Koordinacije srpskih udruženja porodica nestalih, ubijenih i poginulih lica sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Pjevač rekao je da žrtve ne treba deliti po nacionalnosti i da treba iskazati solidarnost, jer je to put do pomirenja nekada zaraćenih naroda.

- Tražimo od nadležnih da se razreše sudbine nestalih, kako bi porodice mogle da ih sahrane, da se kazne počinioci i da se pruži pomoć porodicama nastradalih - kazao je Pjevač.

On je isakao da je u Hrvatskoj do sada pravosnažna presuda doneta samo u jednom slučaju, kada je reč o akciji "Oluja", a eshumacija i identifikacija žrtava se odvija veoma sporo.

Prema njegovim rečima na Kosovu je situacija još gora, jer procesuiranja ratnih zločina još nema, kao ni ekshumacija srpskih žrtava.

- Eksluzivno pravo na žrve imaju svi sem Srba. Na taj način žrve delimo na vredne, manje vredne i bezvredne - kazao je Pjevač.

On je ocenio da ni sama država Srbija nema valjan odnos prema porodicama nastradalih i nestalih, jer ih ne uključuje u izradu za važnih zakonskih rešenja i retko kada ih se seti.

- Mi znamo da ćemo pravdu teško dočekati, ali pažnju i poštovanje moramo imati. Zar ove majke koje su došle tu, umesto da polože cveće na spomen obeležja moraju da dođu pred Vladu Srbije da protestuju - pita Pjevač.

Obeležavanje dana nestalih nastavljeno je u Tašmajdanskom parku, gde su porodice i prijatelji položili vence na spomen obeležje.

Međunarodni dan nestalih ustanovljen je 1981. godini na Kostariki s ciljem da se privuče pažnja za sudbinu mnogih nestalih lica i patnju njihovih porodica.

POVEZANE VESTI

Nedelja 30.08.2015. 20:40
Sudbina tih žrtava i nestalih neće biti rešena,jer to du bili borci za slobodu svog naroda borci protiv globalizma i EU nato z,ikovaca.Njihova se sudbina neće rešiti dokle god Srbija puzi pred ovim zllikovcima.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online