Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.08.2012.
18:21
Srna A

Porodice nestalih samo traže istinu

Koordinacija srpskih udruženja porodica nestalih lica sa prostora bivše Jugoslavije obeležila je danas Međunarodni dan nestalih polaganjem venaca na Spomenik žrtvama rata i branilaca otadžbine od 1990. do 1999. godine na Savskom trgu u Beogradu.

Predsednik Koordinacije Nataša Šćepanović naglasila je da današnje okupljanje ispred spomenika žrtvama ratova devedestih predstavlja apel porodica nestalih na nadležne domaće i međunarodne institucije da istinski pomognu u pronalaženju nestalih.

Predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara Kosova i Metohije postavili su danas, na putu između Velike Hoče i manastira Zočište na Kosovu, spomen ploču nestalim i ubijenim kolegama.

Šćepanovićeva je napomenula da se na prostoru bivše Jugoslavije traga za više od 13.000 lica, od čega za više od 4.000 Srba. U Hrvatskoj se, kako je naglasila, traga za 2.000 nestalih Srba, u Republici Srpskoj za njih 1.700, od čega 1.012 civila i više od 680 vojnika, dok se na prostoru Kosova i Metohije traga za 526 Srba.

Osvedočeni prijatelj Srba, francuski pukovnik Patrik Bario, koji je primio pravoslavlje u manastiru Visoki Dečani i postao Stefan, rekao je da porodice 4.000 nestalih Srba za kojima se još traga, imaju pravo da saznaju istinu kako, gde i zašto se to desilo.

On je rekao da je danas sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem razgovarao o Kosovu i Metohiji, te istakao da mu je Nikolić obećao da će sve učiniti da se istina o nestalima na prostoru bivše Jugoslavije dovede do kraja.

Euleks: Od 2008. vraćeni ostaci 313 žrtava na Kosovu

Misija Euleks nastaviće da pomaže odeljenju za sudsku medicinu kosovskog Ministarstva pravde, u nastojanju da utvrdi sudbinu nestalih na Kosovu, saopšteno je danas iz Kancelarije Euleksa u Prištini.

U saopštenju povodom 30. avgusta, Međunarodnog dana nestalih, navodi  se da je od 2008. godine, kada su sudski veštaci Misije Euleks počeli da rade sa Odeljenjem za sudsku medicinu, porodicama vraćeno 313 žrtava sukoba na Kosovu. Među tim žrtvama je i 238 nestalih čiji su ostaci pronađeni u više od 340 terenskih operacija.

Bodiroga: REKOM može pomoći porodicama nestalih

 

Članica Udruženja porodica poginulih i nestalih za vreme "Oluje" iz Hrvatske Nada Bodiroga izjavila je danas da se uzda u ideju Inicijative za formiranje
Regionalne komisije za žrtve (REKOM), kako bi konačno bili identifikovani ostaci njenih roditelja.

 

"Za sve ove godine, od 'Oluje' 1995. godine do danas, ja stičem utisak da odgovorni žele da zataškaju celu priču o nestali osobama", kazala je Bodiroga na tribini u Novom Sadu.

 

Ona je ocenila da bi formiranjem REKOM-a žrtvama konačno bilo vraćeno dostojanstvo i optužila države da ni izbliza ne čine sveda pronađu i identifikuju nestale osobe. "Ne želim osvetu nikome, ali ne želim ni da se to zaboravi. Volela
bih da doživim da pronađem ostatke mojih roditelja i da ih sahranim dostojanstveno. Da se zna da su moji roditelji nekada hodali ovom zemljom", kazala je Bodiroga.

 

Ona je ispričala da su joj roditelji nestali tokom operacije "Oluja", u selu Klin na Kordunu, jer su odlučili da ostanu u svojoj kući, pošto su poverovali tadašnjem predsedniku Hrvatske Franji Tuđmanu, koji je pozvao sve one koji nisu činili zločine da ostanu u svojim kućama.

 

Bodiroga je navela da je iz novina saznala da su joj roditelji, Danica i Teodor Samardžija, živi spaljeni u porodičnoj kući. "Na zgarištu su pronađeni ostaci, ali nikada nisu identifikovani, jer su tela bila toliko izgorela da mi je rečeno da je nemoguće izvršiti identifikaciju. Ja sam posle 14 godina opet na početku",
kazala je Bodiroga.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online