Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Subota 29.08.2015.
05:05
D. Dekić - Vesti A

Vučić se drži za slamku

Srbija nije Briselskim dogovorom podigla i poslednju rampu za početak pregovora sa Evropskom unijom, jer se ispostavilo da to nije dovoljno za očekivano otvaranje prvih poglavlja do kraja godine. Da se tom startu Beograd značajno približio poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel, napomenuvši da se još ne može govoriti o tačnom datumu. Uz najave da se proces pregovora prebacuje u 2016, srpskom premijeru Aleksandru Vučiću nije preostalo ništa drugo nego da kaže kako Merkelovoj veruje na reč.

Reuters
Samo nebo zna: Vučić, Fajman, Merkelova i Mogerini na samitu u Beču

Ona je rekla da postignuća u dijalogu Beograda i Prištine predstavljaju "ispunjenje traženog".

- Možete računati da smo fer i da nećemo, kada se ispune uslovi, postavljati nove. Analiziraćemo dogovor, ali Srbija je znatno bliža otvaranju poglavlja nego pre dva meseca - poručila je Angela sa Samita o zapadnom Balkanu u Beču.

Vučić se pohvalio da mu je ukazana velika čast što se na konferenciji za novinare obratio javnosti u ime Zapadnog Balkana.

- Ispunili smo sve tačke stavljene pred nas. Biće nekih koji će nalaziti i ono čega nema, ali verujem u nemačku reč i slovo, u reči kancelarke Merkel. Znam šta je rekla. Postavljeni su nam teški uslovi, koje je Srbija ispunila, i siguran sam da će to isto učiniti i Nemačka, a ostale zemlje EU slediti taj primer - kazao je Vučić.

Da bi do otvaranja poglavlja moglo doći tek idućeg proleća, ukazuje analitičar Dušan Janjić koji se bavi poglavljem 35 o Kosovu. Kao razlog za ovakvu procenu on ističe nizak nivo profesionalne efikasnosti srpske administracije nesposobne da napravi akcioni plan.

- Ovo evropsko odlaganje otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom jeste uterivanje pameti u srpsku administraciju i pokazivanje da Beograd mora da ima kvalitetnije timove za taj posao - pojašnjava Janjić.

On napominje i da će EU vezano za Briselski dogovor Beograda i Prištine pratiti da li se ispunjava dogovoreno.

- Da bismo znali kako i kada će početi pregovori, treba sačekati septembar kada će biti izvršeno prvo merenje stepena izvršavanja dogovorenog između Beograda i Prištine i poglavlja na kojima se radi - kazao je ovaj analitičar i dodao da ni poglavlja 23 i 24 nisu dobro pripremljena.
 

Loši pregovarači

- Mora se pogledati šta u Srbiji ne valja i prionuti na problem loše administracije, preuzimanja ministarskih funkcija zarad lične promocije. U Sloveniji i Hrvatskoj glavni pregovarači nisu bili političari, to je slučaj samo sa Srbijom. Ako nam glavni pregovarači budu političari, to će trajati 30 godina - kaže Dušan Janjić.

Dačić "tipuje" kraj godine

Šef diplomatije Ivica Dačić ipak se nada poglavljima do kraja godine.
- Srbija je ispunila sve, zbog čega očekujem poglavlja do kraja ove, a ne kao što je najavljeno naredne godine. Srbija je odavno zaslužila otvaranje poglavlja -naglasio je šef srpske diplomatije. Da će predložiti otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja krajem godine, rekao je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han u intervjuu za "Danas", ali i napomenuo da Srbija još nije okončala posao u vezi sa poglavljima 23 i 24.
 




 

POVEZANE VESTI

Subota 29.08.2015. 05:50
ejjj...majmune...ja necu u evropsku uniju...niti moj narod...
Subota 29.08.2015. 05:50
...majmune...jel me cujes...
Subota 29.08.2015. 05:54
...majmuncino.... daj neko da mu prenese moju volju...ja...Aleksandar Stefanovic...majmuncino...jel citas ovo..ne zelim da moj narod udje u Eu...majmuncino jedna..
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online