Subota 29.08.2015.
05:05
D. Dekić - Vesti

Vučić se drži za slamku

Reuters
Samo nebo zna: Vučić, Fajman, Merkelova i Mogerini na samitu u Beču

Ona je rekla da postignuća u dijalogu Beograda i Prištine predstavljaju "ispunjenje traženog".

- Možete računati da smo fer i da nećemo, kada se ispune uslovi, postavljati nove. Analiziraćemo dogovor, ali Srbija je znatno bliža otvaranju poglavlja nego pre dva meseca - poručila je Angela sa Samita o zapadnom Balkanu u Beču.

Vučić se pohvalio da mu je ukazana velika čast što se na konferenciji za novinare obratio javnosti u ime Zapadnog Balkana.

- Ispunili smo sve tačke stavljene pred nas. Biće nekih koji će nalaziti i ono čega nema, ali verujem u nemačku reč i slovo, u reči kancelarke Merkel. Znam šta je rekla. Postavljeni su nam teški uslovi, koje je Srbija ispunila, i siguran sam da će to isto učiniti i Nemačka, a ostale zemlje EU slediti taj primer - kazao je Vučić.

Da bi do otvaranja poglavlja moglo doći tek idućeg proleća, ukazuje analitičar Dušan Janjić koji se bavi poglavljem 35 o Kosovu. Kao razlog za ovakvu procenu on ističe nizak nivo profesionalne efikasnosti srpske administracije nesposobne da napravi akcioni plan.

- Ovo evropsko odlaganje otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Srbijom jeste uterivanje pameti u srpsku administraciju i pokazivanje da Beograd mora da ima kvalitetnije timove za taj posao - pojašnjava Janjić.

On napominje i da će EU vezano za Briselski dogovor Beograda i Prištine pratiti da li se ispunjava dogovoreno.

- Da bismo znali kako i kada će početi pregovori, treba sačekati septembar kada će biti izvršeno prvo merenje stepena izvršavanja dogovorenog između Beograda i Prištine i poglavlja na kojima se radi - kazao je ovaj analitičar i dodao da ni poglavlja 23 i 24 nisu dobro pripremljena.
 

Loši pregovarači

- Mora se pogledati šta u Srbiji ne valja i prionuti na problem loše administracije, preuzimanja ministarskih funkcija zarad lične promocije. U Sloveniji i Hrvatskoj glavni pregovarači nisu bili političari, to je slučaj samo sa Srbijom. Ako nam glavni pregovarači budu političari, to će trajati 30 godina - kaže Dušan Janjić.

Dačić "tipuje" kraj godine

Šef diplomatije Ivica Dačić ipak se nada poglavljima do kraja godine.
- Srbija je ispunila sve, zbog čega očekujem poglavlja do kraja ove, a ne kao što je najavljeno naredne godine. Srbija je odavno zaslužila otvaranje poglavlja -naglasio je šef srpske diplomatije. Da će predložiti otvaranje prvog pregovaračkog poglavlja krajem godine, rekao je evropski komesar za susedsku politiku i proširenje Johanes Han u intervjuu za "Danas", ali i napomenuo da Srbija još nije okončala posao u vezi sa poglavljima 23 i 24.
 




 

2024 © - Vesti online