Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 23.08.2015.
05:14
Lj. Ivanović - Vesti A

Na Kosovu su prave žrtve Srbi

Novi lider Laburističke partije u Britaniji vrlo lako bi mogao 12. septembra da postane Džeremi Korbin, poslanik od 1983. godine koji je poznat po svojim tvrđim "levim" stavovima i po tome što je kao poslanik laburista više od 500 puta glasao protiv predloga svoje stranke u vreme kada su je vodili Toni Bler i Gordon Braun.

Reuters
Sve popularniji levičar: Džeremi Korbin

Korbin se ni po čemu ne uklapa u viševekovni profil tamošnjih političara. Pacifista i levičar po ubeđenju, Korbin smeta mnogima, a naročito nekadašnjem premijeru Bleru, za kojeg kaže da bi mogao i trebalo da odgovara za ratne zločine u Iraku, ukoliko državna komisija utvrdi da je takvih nedela bilo.

Hoće da smeni kraljicu

Korbin je antimonarhista, pa je tako jednom prilikom pokrenuo peticiju koja je od Tonija Blera tražila da izbaci kraljevsku porodicu iz Bakingemske palate i preseli je u "skromniju kuću". Tokom govora nakon smrti kraljice majke 2002. nosio je jarkocrveni džemper.

- Nemam ništa lično protiv Blera, ali ako je odgovoran on ili bilo ko drugi, trebalo bi da ide pred sud - rekao je Korbin.

Dodatni pritisak svojih političkih neprijatelja i neistomišljenika Korbin sada trpi zbog izjava koje je dao o ratu na Kosovu.

Njegovi kritičari "prekopali" su izjave iz prošlosti, te je na red došlo i pitanje o stavu prema Kosovu, za koje je Korbin rekao da predstavlja "lažan genocid i isfabrikovanu predstavu".

Naime, Korbin je još 2004. godine u potpunosti negirao navodne "srpske zločine na KiM".

- NATO je bez ikakvog prava i odobrenja UN napao teritoriju jedne suverene zemlje, kako bi odbranili one koji su tu zemlju pokušali da rasparčaju i unište. Posle toga, krivce su proglasili žrtvama, a Srbe, koji su prave žrtve tog zločina, nazvali genocidnim narodom - rekao je Korbin u parlamentu.

Korbin i njegovi levičari u potpunosti negiraju da je tadašnji predsednik Jugoslavije Slobodan Milošević sproveo etničko čišćenje, i smatraju ga "žrtvom američke imperijalističke politike".

Korbin je po političkom uverenju socijalista. Veliki je borac protiv siromaštva, te traži visoko oporezivanje bogataša, ali i moćnih korporacija, kao i nacionalizaciju železnica, pošte i drugih nekada velikih državnih sistema.

Protivnik je akademija i privatnih finansijskih inicijativa. Podržava uvođenje institucije "životne plate" kao minimalnog prihoda koji je neophodan za zadovoljenje svih osnovnih životnih potreba u šta nije uključeno samo samoodržanje već i krov nad glavom, garderoba, zdravstveno osiguranje, rekreacija, transport. Protivi se segregaciji dece na osnovu njihove sposobnosti učenja.

Korbin ima, za britanska shvatanja, veoma neobično viđenje spoljne politike. Zalaže se za nuklearno razoružavanje i povlačenje vojske sa stranih teritorija. Korbina Bler i njegovi sledbenici napadaju i zbog toga što je rekao da se sa "Hamasom i Hezbolahom može biti prijatelj", zbog otvorene podrške Palestini u sukobu sa Izraelom i zato što, za razliku od Amerikanaca i većine britanskih političara, brani Venecuelu.

Bicikl i skroman život

Džeremi Korbin rođen je 26. maja 1949. godine u Čipenamu u Viltširu i narodni je poslanik za Ajlington Nort od 1983. Posle studija, dve godine je volontirao na Jamajci. Sa bivšom suprugom Klaudijom ima tri sina.
- Ne trošim mnogo novca, vodim veoma normalan život, vozim bicikl i nemam auto - rekao je jednom prilikom o svom načinu života.

Demokratski izbor

U Britaniji su u toku izbori za rukovodstvo Laburističke stranke. Glasački listići su biračima poslati 14. avgusta, birači se izjašnjavaju poštom, ili internet glasanjem do 10. septembra, a rezultati će biti objavljeni 12. septembra. Pravo glasa imaju svi članovi partije, registrovane pristalice i pridružene pristalice, uključujući one koji su se pridružili preko nekog od sindikata. Ukupno biračko telo, kako se procenjuje, broji 610.000 ljudi. Ankete naveću prednost daju Korbinu, za kojim slede njegovi partijski rivali Edi Bernham, Ivet Koper i Liz Kendal.

POVEZANE VESTI

Nedelja 23.08.2015. 09:17
Ovakve priče jesu dobre ali ništa ne menjaju . Najveće zločine po celom svetu činili su Američki i NATO zllikkovci i nikada nikome nisu odgovarali . Čak šta više oni su optuživali i sudili žrtvama i njihovom cinizmu nema kraja .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online