Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 10.07.2015.
12:44 >> 17:57h
Tanjug A

Policija zabranila sve skupove u Beogradu. "Kršenje slobode okupljanja"

Ministarstvo unutrašnjih poslova zabranilo je sve skupove zakazane za sutra u Beogradu, potvrdio je ministar Nebojša Stefanović.

Tanjug
Upozorenje i zabrana

Stefanović je na konferenciji za novinare rekao da je MUP nakon bezbednosnih i operativnih provera odlučio da zabrani sve skupove zakazane za sutra ispred parlamenta.

- Upozoravam sve koji razmišljaju da ipak dođu, da policija neće dozvoliti ni tolerisati bilo kakvo okupljanje ispred Skupštine Srbije, niti održavanje skupova koji su zabranjeni - naglasio je Stefanović.

Stefanović je objasnio da je za sutra bilo zakazano pet skupova u različitim periodima koje su najavili Zavetnici, Dveri, Inicijativa mladih za ljudska prava, Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih od 1998. do 2000. i građanin Nikola Aleksić.

Podsećajući da je učešće na skupu najavilo više organizacija i pojedinaca, Stefanović je rekao da je bilo puno neodgovornih izjava koje unose haos, pozivaju na netrpeljivost i različite podele, te da je bilo i puno neodgoovroih ljudi kojima nije bilo u interesu da razmišljaju šta je bezbednost Srbije i interes njenih grđana.

- Za MUP je bezbednost svih građana važna i nećemo dozvoliti haos na ulicama bilo kog grada u Srbiji, pa ni Beograda - rekao je Stefanović.

Kako je dodao, imajući u vidu složenost situacije u regionu, "MUP se odlučio na potez koji garantuje mir i bezbednost u celoj Srbiji".

Zabrana skupa - kršenje slobode okupljanja

Pojedini nevladine organizacije, udruženja građana i političke stranke osudile su zabranu skupa "Sedam hiljada" navodeći da je to kršenje slobode okupljanja i tražeći da se bezbednosna procena, na osnovu koje je skup zabranjen, objavi bez odlaganja, a oni koji su planirali napad uhapse.

Udruženje građana Parada Ponosa Beograd osudilo je danas zabranu skupa solidarnosti sa žrtvama srebreničkog stradanja zatraživši da, ukoliko postoje dokazi, policija uhapsi sve pojedince koji su planirali napade na skup ''Sedam hiljada'' i tako dokaže doslednost u borbi protiv nasilja.

Iz tog udruženja navode da, kao i u slučajevima zabrane Parade Ponosa prethodnih godina, od Tužilaštva i sudova očekuju brze postupke i adekvatne presude.

- Kao i u slučaju zabrana održavanja Parade ponosa, Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije koristi bezbednosne procene da selektivno zabranjuje skupove i krši slobodu na mirno okupljanje, koje je osnovno pravo svakog građanina Srbije garantovano Ustavom i međunarodnim dokumentima koje je država ratifikovala - navodi se u saopštenju tog udruženja.

Navodeći da veruju da Srbija ako želi da krene napred, mora biti u stanju da pogleda nazad, suoči se sa prošlošću i iskaže solidarnost sa žrtvama zločina koji su navodno počinjeni u njeno ime, iz udruženja ocenjuju da to ne može i neće biti postignuto zabranom skupa Sedam hiljada.

U saopštenju se podseća da je sloboda okupljanja garantovana članom 11. Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koju je Srbija ratifikovala 2003. godine te da je upravo zbog kršenja tog člana u slučajevima zabrana Beograd Prajda, UG Parada Ponosa podnela pritužbe Evropskom sudu za ljudska prava, a u dva slučaja je Ustavni Sud Srbije proglasio odluke MUP-a protivustavnim.

Kako je navedeno, prema međunarodnim standardima, skupovi se ne mogu zabranjivati zbog pretnji, navodnih bezbednosnih rizika ili zbog toga što ne postoji većinska podrška, već država takve skupove mora adekvatno obezbediti.

Civil Rights Defenders, takođe, je osudio zabranu održavanja skupa "Sedam hiljada" ocenjujući da odluka koju je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova predstavlja kršenje člana 11. Evropske konvencije o ljudskim pravima i dokaz da institucije Srbije nemaju volje da se suoče sa ekstremističkim grupama, niti da doprinesu pomirenju u regionu.

POVEZANE VESTI

Petak 10.07.2015. 14:16
Samo kako saznajemo,to nece ometati SRS da se okupi. Jedini je Vojo,koji se ne da, i stop ne lize du** protivnicima,kao ostala bagra u Srbiju.
Subota 11.07.2015. 00:48
Уе-ба-ла-вас-сре-бре-ни-ца
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online