Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 10.07.2015.
00:34
Đ. Janković - Vesti A

Otrovi prete Loznici

U krug lozničke Viskoze može se ući sa bilo koje strane. Od zaštitne ograde ostali su tragovi, na kapiji 3, nekada popularnoj "trojci" u portirnici stanuju psi lutalice, portira odavno nema i može se ući i vozilom. Odatle pa do "jedinice", glavne kapije, na sve strane ruševine, zgrade bez prozora i vrata, bez krovova, pusti pogoni iz kojih su odnete i isečene sve mašine, na nekada asfaltiranoj ulici kroz celu fabriku zemlja, rastinje, opšta pustoš.

Đ. Janković
Od fabrike Viskoza ostao samo skelet. Nosi ko šta stigne

Ovu apokaliptičnu sliku čini još gorom činjenica da u tom haosu i dalje ima opasnih materija i, što je još gore, ne zna se pouzdano u kojim količinama, ni kada će biti uklonjene.

Jasno je da je fabrika uništena, ali ne i zašto još iz nje nisu uklonjene opasne materije koje mogu ugroziti životnu sredinu i lokalno stanovništvo. Zbog nelegalnog sečenja metala u fabričkom krugu nekoliko osoba je nastradalo, a dolazilo je i do isticanja amonijaka i oko 300 metara crnog luga pre dve godine. Poslednji put početkom maja je ponovo u Celulozi isečen ventil, pa je isteklo između 50 i 70 kubnih metara crnog luga.

Bez dozvole

Viskoza se prostire na oko 70 hektara gde je, kažu nadležni, najveći deo nepokretne imovine sagrađen bez građevinske dozvole. Zbog toga stečajni upravnik ne može da uknjiži te nepokretnosti kao društvenu svojinu, pa da ih eventualno prodaje.

Loznica je najvišim državnim organima podnela do sada više od 30 dopisa u kojima je detaljno izveštavala šta se dešava i upozoravala na opasnost, ali bez rezultata. Viskoza je od leta 2009. u stečaju i otada se i ovlašćeno i neovlašćeno seče njena imovina, ali se opasne materije ne sklanjaju.

U gradskoj upravi strepe da im država na kraju stečajnog postupka, a to bi moglo da bude do kraja godine, ne prepusti ono što je ostalo od fabrike, a to je oko 70 hektara zemljišta sa gomilom praznih objekata pretvorenih u ruševine, sa sve opasnim materijama sa kojim Loznica ne bi mogla ništa da uradi.

Prisutna je i briga da Agencija za privatizaciju nije mogla da utvrdi kolika količina opasnih materija se nalazi u pogonima nekadašnjih Viskozinih fabrika, iako je više puta angažovala stručnjake. Prema podacima Agencije, procenjuje se da od opasnih materija u Celvlaknu ima 2.200 metra kubnih vode kontaminirane sa ugljen-disulfidom (CS2), uskladištene u bazenima i tankovima, a u Celulozi oko 1.000 kubika crnog luga u pet rezervoara.

Đ. Janković
Lozničani se plaše curenja otrova, za koji niko ne zna koliko ga ima

U trenutku prestanka proizvodnje početkom 2005, u Viskozi je bilo oko 550 tona ugljen-disulfida i u leto 2010. je specijalnim cisternama počelo izmeštanje železnicom, izvučena je velika količina, ali je u jesen iste godine posao prekinut i do danas nije nastavljen. Zbog neizvršenih ugovornih obaveza, Agencija je tužila firme Promos plus iz Ljubljane i Promos SM iz Beograda i taj proces traje u Privrednom sudu u Valjevu.

Uklanjanje opasnih materija je skupo, jedan problem je što stečajni dužnici na računima nemaju novac da ga finansiraju, a drugi što u Srbiji ne postoji firma sa licencom za upravljanje tom vrstom opasnih materija. Orijentacione ponude za uklanjanje opasnih materija kreću od 900.000 do dva miliona evra, a stigle su samo od inostranih firmi.

Lozničani kažu da je neverovatno to što je urađeno sa Viskozom. Da svi znaju da se tamo i dalje seče i da ima još hemikalija, ali niti se to dobro čuva niti se zna kada će ih skloniti. Fabrika je ekološka pretnja koju niko ne shvata ozbiljno. Građani se nadaju da se neće ništa loše desiti i da će neko konačno ukloniti iz onih ruševina sve što bi moglo da ugrozi zdravlje ljudi i prirodu.

Država za čitavu deceniju nije našla načina da očisti nekadašnjeg giganta hemijske industrije od opasnih materija i ko zna hoće li ikada to učiniti. U lokalnoj samoupravi se nadaju da država neće na kraju problem rešiti prebacivanjem fabričke imovine na Loznicu, jer bi to za grad bio pravi kamen oko vrata.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online