Petak 3. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.05.2010.
12:08
Tanjug A

Jeremić: Vreme je za mir i pomirenje

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić poručio je danas da je sada najpovoljniji trenutak za narode Balkana da se kao partneri udruže, i u miru i pomirenju, stvore bolju budućnost za sve u slobodnoj i ujedinjenoj Evropi.

’’Srbija je u potpunosti posvećena da zajedno sa svoja dva ključna suseda - Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom - radi na uspostavljanju potpunog pomirenja i trajne stabilnosti’’, poručio je Jeremić u obraćanju učesnicima sastanka Jadransko-jonske inicijative koji se održava u italjanskom gradu Ankoni.

Posvećeni smo u potpunosti odnosima sa Hrvatskom i BiH: Vuk Jeremić
 



"Za to će biti potrebna vizija i odvažnost. Ali to ne sme predugo da traje. Previše vremena je već protraćeno, a a jos mnogo je zarobljeno teretom i podelama iz prošlosti", rekao je šef srpske diplomatije.

Prema njegovim rečima, krug zla mora biti prekinut, tri naroda treba da prestanu da se uzajamno optužuju i to treba da bude ključna tačka napora.

Sve bolji odnosi između tri države

 

Ističući da je to od izuzetnog značaja, jer je reč o transformaciji suštine odnosa između tri države, ministar je rekao da je to ne samo politički prioritet, već i strateški i moralni imperativ.

 

Ohrabrujuća je činjenica da se stvari u poslednje vreme kreću u pravom smeru, rekao je on, i podsetio da su odnosi Srbije i Hrvatske počeli da se poboljšavaju i to uprkos različitoj proceni onoga što se desilo tokom ratoa od 1991-95. godine.

Navodeći da jadransko-jonska oblast, imajući u vidu geografski položaj i baštinu, predstavlja kolevku evropske civilizacije, Jeremić je ukazao na paradoks da je Balkan jedini deo Evrope gde je integracija ostala nedovršena kao posledica nerešenih, otvorenih pitanja.

"Neki smatraju da je na Balkanu moguć samo limitirani napredak, da patimo od svojevrsne 'balkanske bolesti' - previše istorije i neodgovornog rukovodstva". Drugi koriste termin 'balkanizacija kako bi opisali regionalne procese koje karakterišu neprestana politička fragmentacija, prozvoljna nepravda i vraćanje ratovanju'",rekao je on.


Najveći izazov, prema Jeremiću, predstavlja obezbeđivanje bolje budućnosti za BiH.

"Potpuno smo posvećeni poštovanju suvereniteta i teritorijaonog integriteta BiH i to smo jasno stavili do znanja. Naša politika koja se bazira na principu jedinstvene Bosne potpuno je u skladu sa aktivnim naporima u cilju ohrabrivanja predstavnika tri konstitutivna naroda i dva entiteta da se slože oko reformi. Prihvatićemo svaki sporazum koji je prihvatljiv za sve njih, a istovremeno ističemo potrebu obostranog poštovanja, pragmatizma i kompromisa ", naglasio je on.
 

Borba protiv organizovanog kriminala je vrlo bitna

 

Kao jedan od izazova one je naveo i organizovani kriminal. Podsetivši da je predsednik Srbije objavio totalni rat organizovanom kriminalu, on je pozvao sve zemlje na saradnju na tom planu.

 

"Nadamo se da će za sve zemlje borba protiv organizovanog kriminala biti prioriotet. Što se nas tiče mi nećemo odsuati dok ne ostavrimo pobedu. Ovaj rat ćemo dobiti", kazao je Jeremić.

Obraćajući se na skupu Jadransko-jonske inicijative, čiji je cilj, kako je rekao, pre svega da promoviše regionalnu integraciju, Jeremić je naveo i da Srbija čini mnogo u cilju potpunog pomirenja. On je podsetio da je predsednik Srbije Boris Tadić na 10-godšnjicu zločina posetio Srebenicu i u više navrata izrazio žaljenje zbog politike Srbije u vreme Miloševića, da je Narodna skupština Srbije usvojila Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici.

Govoreći o predstojećoj regionalnoj konferenciji u Sarajevu, srpski ministar je izneo mišljenje da u centru pažnje treba da bude pitanje da region želi da načini strateški korak napred ili ne.

"Čvrsto verujemo da dileme ne sme biti: sva raspoloživa sredstva treba usredsediti na dovršetak evropske transformacije Balkana", poručio je Jeremić i podsetio na plan grčkog premijera Jorgosa Papandreua o ulasku zemalja Zapadnog Balkana u EU 2014. godine.


"Ispunjavanjem Agende 2014. može biti zatvorena knjiga najstrašnijeg stoleća destrukcije u istoriji starog kontineta", rekao je Jeremić, naglasivši da je članstvo u EU starteški priorotet za Srbiju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online