Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 20.06.2015.
12:39
J. L. Petković - Vesti A

Unmik se ogrešio o porodicu Bulatović!

Misija UN na Kosovu prekršila je Evropsku konvenciju od ljudskim pravima i nije sprovela efikasnu istragu otmice Ivana Bulatovića, srpskog policajca koji je otet 23. maja 1998.

Savetodavna komisija za ljudska prava Unmika smatra da bi ta misija na čijem je čelu Farid Zarif trebalo javno, i putem medija, da prizna svoju odgovornost i izvini se porodici Bulatović za pretrpljeni duševni bol. Unmiku se preporučuje da od nadležnih organa na Kosovu traži preuzimanje svih mogućih koraka da bi se osigurala dalja krivična istraga i počinioci priveli pravdi.


Ivan Bulatović i supruga Mira bili su zaposleni u MUP-u Srbije, u policijskoj stanici u Glogovcu, u regionu Prištine. Tog 23. maja, njih dvoje su putovali vozom na relaciji od Peći ka Kosovom Polju. Kada se voz zaustavio u selu Banjica, tri naoružana pripadnika OVK u civilnoj odeći ušla su u vagon i izveli Ivana. Supruga je bila svedok da je napolju pretučen, uguran u veliko vozilo i odvezen. Otmicu je odmah prijavila policiji, Crvenom krstu i drugim organizacijama, ali od tada ne zna šta se sa njim dogodilo.

- Niko nas nikada nije zvao, niti obavestio o njegovoj sudbini. Sve smo saznavali iz novina, čak smo pokušavali da kontaktiramo neke redakcije koje su pisale o nestanku mog oca, da ih pitamo kako su došli do tih informacija. Zato ne mislim da će se se saznati istina. Dobili smo mišljenje Savetodavne komisije, ali više ne znamo da li možemo i čemu da se nadamo -ističe ćerka Jelena Vučićević.

Oprečne informacije

Mira Bulatović je u početku dobijala protivurečne informacije, čak i da je držan u različitim koncentracionim logorima u Albaniji. Ali, od kada je sa četvoro dece, u jesen 1998. izbegla, 16 godina niko nije imao informaicije o sudbini srpskog policajca, kaže ćerka Jelena Vučićević

Međunarodni tužilac Euleksa Mauricio Salustro 2013. je podigao optužnicu za ratne zločine u zatvoru Likovac protiv 15 bivših pripadnika OVK iz tzv. Dreničke grupe, gde je zaštićeni svedok C dao stravičan iskaz o sudbini Ivana Bulatovića. On je kazao da su Sabit Geci i Sahit Jašari fizički maltretirali Bulatovića, a potom mu je Geci motornom testerom odrubio glavu.

Stravična ispovest

Svedok "C"  opisao je da je video Jašarija (sa ostalim pripadnicima OVK) kako Bulatovića, koji je, kako je naveo, bio u polusvesnom stranju od maltretiranja, vodi na trg sela Likovac. Kako je posvedočio, svedoku se približio Geci i rekao: "Vidi sada šta mi radimo izdajnicima". Geci seo pored Bulatovića, jedan saborac mu je doneo motornu testeru, a on je odsekao glavu srpskom policajcu, naveo je svedok "C" i kazao i da je Geci motornom testerom unakazio ramena i noge Bulatovića, a svedoku zapretio rečima "Ovo je trebalo i tebi da radimo, a sada marš kući".
- Optuženi za premlaćivanje i ubistvo srpskog policajca Ivana Bulatovića oslobđeni su optužbi zbog nedostatka dokaza. Jedini dokazi koji su podržali ove optužbe istražni izjave svedoka koji se u skladu sa članom 123. Zakona o krivičnom postupku Kosova ne mogu koristiti kao direktan dokaz u toku glavnog pretresa. Tokom suđenja svedoci su negirali svoje ranije inkriminisane izjave ili nisu bili dostupni da svedoče. Presuda je u žalbenom postupku, rečeno je u Euleksu "Vestima".

- I to smo saznali iz medija. Možete misliti kako se osećamo. To je strašno - kaže Jelena Vučićević.

Ta optužnica za ubistvo Bulatovića je odbačena zbog nedostatka dokaza, a tužilac Salustro, koji je podigao još nekoliko optužnica za ratne zločine, uključujući i onu protiv Fatmira Ljimaja, se sam našao pod istragom Euleksa.

 

- Sve istrage su zasnovane na dokazima. Slučaj može uvek da se ponovo otvori, ukoliko se pojave novi dokazi - rečeno je "Vestima" u Euleksu na pitanje da li zaključci Savetodavne komisije za ljudska prava Unmika mogu biti povod za dalje procesuiranje otmice i ubistva Ivana Bulatovića.

Istraga Haga o zatvorima OVK

Među istražnim spisama UNMIK-a nalazi se interni memorandum Međunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, od 13. novembra 2000. godine sa naslovom - "Analiza zatvora OVK". U njemu je dat pregled informacija koje je posedovao Tribunal u Hagu u vezi sa zatvorom OVK u Likovcu, u opštini Srbica, i potvrđuje se postojanje još pet sličnih objekata u toj oblasti, pod upravom OVK. Među mnogobrojnim činjenicama, imenima, lokacijama i događajima, ovo se odnosi i na zatvaranje Ivana Bulatovića u zatvor OVK u Likovcu.
U tom dokumentu je naznačeno da je S. L., pripadnik OVK, osumnjičen da je bio "direktor" "OVK zatvora u Likovcu" i zamenik S. S., komandanta OVK u "Operativnoj zoni Drenica". U njemu je takođe dat spisak "potencijalnih meta", koje su obuhvatale S. S, S. L. i još pet bivših komandanata OVK, kao i dijagram komandnih struktura OVK u "operativnoj zoni Drenica".
 

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije je formiralo predmet za ratne zločine OVK u zatvoru Likovac, ali osumnjičeni nisu dostupni srpskim organima. Avgusta prošle godine Tužilaštvo je od Ministarstva pravde Srbije tražilo da dokaze, shodno proceduri uzajamne pravne pomoći, proslede preko Euleksa tužiocima na tom slučaju. Povratnu informaciju nemaju, a u Euleksu ne žele da komentarišu da li su u procesu koristili dokaze srpskog tužilaštva.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online