Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
22
Petak 29.05.2015.
05:12
D. N. Petrović - Vesti A

Ubicama oprostili kasapljenje Srba

Sudsko veće Euleksa kojim je predsedavao sudija Darijus Skejalicki, osudilo je u Osnovnom sudu u Kosovskoj Mitrovici 11 od 15 optuženih pripadnika takozvane Dreničke grupe na ukupno 59 godina zatvora. Četvorica su oslobođena optužbi.

A. Čukić
Podrška teroristima: Protest na putu Priština - Prizren

Najveću kaznu od 12 godina zatvora dobio je Sami Ljuštaku, predsednik opštine Srbica i nekadašnji komandant zloglasne terorističke organizacije OVK u Drenici. Na osam godina zatvora osuđen je Sulejman Selimi, zvani Sultan, jedan od osnivača OVK i jedno vreme ambasador Kosova u Albaniji.

Na jedinstvenu zatvorsku kaznu od po sedam godina osuđeni su: Hisen Tači i Zećir i Jahir Dermaku, dok su po tri godine dobili Agim, Driton, Baškim i Seljman Demaj, Fadilj i Nedžad Dermaku.

Pripadnicima Dreničke grupe kazne su izrečene za ubistvo i mučenje albanskih civila, ali ne i za neviđene zločine koje su u logoru Likovac i na drugim lokacijama počinili nad kidnapovanim Srbima, među kojima je tokom 1998. i 1999. godine, osim civila, bilo i pripadnika policije i drugih službi bezbednosti.

U vreme kad su počinili zločine: Ljuštaku i Selimi

Obrazlažući presudu, predsednik sudskog veća je istakao da je Sami Ljuštaku, u septembru 1998. godine, vezanoj žrtvi, 40-godišnjem Albancu, ispalio tri metka u glavu i da se brutalno odnosio prema drugim "privedenim" Albancima. Srbe nije ni pomenuo.

Dokaze o monstruoznim zločinima počinjenim nad kosovskim Srbima tužilaštvu Euleksa ponudilo je i srpsko Specijalno tužilaštvo za ratne zločine, ali se "mirotvorci" nisu ni potrudili da zločine ispitaju i zlikovce optuže i adekvatno kazne. Neki od njih proveli su u pritvoru dve godine (mahom u bolnici), pa su kaznu praktično izdržali.

Da je htelo, Euleksovo tužilaštvo moglo je vrlo lako da dođe do nepobitnih dokaza o zločinima, ne samo Dreničke grupe, već i drugih pripadnika OVK-a nad policajcima, pripadnicima vojske, opštinskim službenicima i nedužnim građanima. U logorima Likovac, Lapušnik, Zočište i Glođane pripadnici ove grupa držali su oko 500 Srba, samo retki su preživeli. Većina je ubijena, a jedan deo odveden je u Albaniju gde su im, kako se osnovano sumnja, članovi Dreničke grupe vadili organe i prodavali ih širom sveta.

- Ovo je cirkus, farsa od hapšenja i suđenja. Odmah nakon hapšenja većina njih je viđena po prištinskim noćnim klubovima, neki su pritvor "preležali" u bolnici. Presude su smešne, ovo je ruganje stradalim Srbima i srpskoj državi - kaže jedan od rođaka stradalih Srba i naglašava da od Euleksa pravdu nije ni očekivao.

Svim Srbima koje hapse pripadnici Euleksa stavljaju lisice na ruke i brutalno im razbijaju sve po kući. Zločinci iz Dreničke grupe, među njima i Ljuštaku i Selimi, na izricanje presude došli su nasmejani i u svečanim odelima. Sve ovo govori da "mirotvorci" i "pomiritelji" imaju različite aršine i da su tužilaštvo i sud Euleksa, koji su se proslavili i korupcionaškim aferama, formirani da bi maltretirali Srbe i prikrili albanske zločine.

Bulatoviću testerom odsekli glavu

Sud je oslobodio Sabita Gecija, Sahita Jašarija, Avnija Zabeljija, Jahira Dermakua i Ismeta Hadžu koji su u junu 1998. godine učestvovali u zlikovačkom mučenju i ubistvu srpskog policajca, komandira policijske stanice u Glogovcu Ivana Bulatovića.

Jedan od zaštićenih svedoka ispričao je na sudu da je Bulatović najpre kidnapovan u vozu Kosovska Mitrovica - Peć, da su se nad njim iživljavali saradnici Samija Ljuštakua. Izmasakriranog i polusvesnog Bulatovića dželati su doveli na seoski trg u Likovcu, a potom mu je Sabit Geci motornom testerom odsekao glavu i druge delove tela.

POVEZANE VESTI

Petak 29.05.2015. 05:39
Bjese formacija Sakali su se zvali od njih albanci samo se prepadali-strani drzavljanin bez boravka doso kroz sumu bez povratka-Srbin im dade hrane vode i dje da spave oni se ohrabrise i htjedu sve da zgrabe-u zadnjem okrsaju s njima oni se sakrise ispod zenskih dimija-teroristi su to i bacase uniforme samo da bi sebe ubrajali u zenske rode-skrivase se ta bagra smrdljiva cak izmedju djece da ih niko ne slika-ljigava stvorenja to su oni zovu se albanski IZRODI. +Sakali Formacijo Ziva Vidis Da Nista Nisi Kriva+
Petak 29.05.2015. 10:05
od kad sam prodo kosovo tamo sipptari i amerikanci radu sta ocu. vazno da moju porodicu lepo u rusiju sa silne miliarde i nema vezu sto ovi moji ucenici dacic vucic i vulin i dalje rasturaju srbiju
Petak 29.05.2015. 12:23
Слободан Милошевић није продао Косово .Слободан Милошевић је Српски херој .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online