Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 14.06.2015.
05:00
Ž. Marković - Vesti A

Bakir i Toma i o Oriću

Sarajevski mediji upregli su sve resurse u odbranu, kako ga nazivaju, komandanta branilaca Srebrenice Nasera Orića, koji je u sredu uhapšen u Ženevi po poternici iz Srbije.

Fonet
Biće i neplaniranih tema za razgovor: Tomislav Nikolić i Bakir Izetbegović

Pišu se ode, veliča se lik i delo, osuđuje Srbija, ali celokupna medijska kampanja ipak nije urodila plodom po pitanju mobilizacije stanovništva da izađe na ulice i brani Orića. Naime, na nekoliko skupova podrške u gradovima Federacije BiH sa bošnjačkom većinom, okupilo se tek nekoliko stotina ljudi s ratnim zastavama. U Sarajevu ih je bilo tek 200, a posle okupljanja kod zgrade zajedničkih institucija, prošetali su i do Ambasade Švajcarske.

Sagovornik "Vesti" koji je do detalja upućen u situaciju u vezi s Orićem, tvrdi da je trenutno nemoguće davati bilo kakve prognoze o izručenju, ali naglašava da mnogo toga zavisi od Srbije. Za njega je simptomatično ćutanje srpskih pravosudnih organa, čime se otvara prostor za razne priče. Zanimljivo je da u utorak u službenu posetu Sarajevu stiže predsednik Srbije Tomislav Nikolić.

- Hapšenje Orića ne bi trebalo da bude na dnevnom redu sastanka, ali sasvim je jasno da će Bakir Izetbegović to pomenuti - kaže naš izvor.

Nije bio najavljen

Dobro obavešteni izvor "Vesti" otkriva da Orić uopšte nije trebalo da ide u Švajcarsku.

- On nije bio najavljen da će učestvovati na skupu u Ženevi, nego je tamo pošao na vanredni poziv srebreničkog načelnika Ćamila Durakovića. Zasad ostaje nejasno kako je policija u Ženevi zaustavila automobil u kojem se nalazio, ali istina je da su, čim je legitimisan, Oriću stavili lisice na ruke. Duraković se bunio, i to vrlo bahato i bezobrazno, ali su mu švajcarski policajci dali do znanja da takvo ponašanje neće tolerisati - kaže naš sagovornik.

U međuvremenu je Hajnrih Maurer, ambasador Švajcarske u BiH, pozvan u kabinet Bakira Izetbegovića, bošnjačkog člana Predsedništva BiH, kako bi mu bio uložen protest zbog hapšenja Orića. Kako saznajemo, Izetbegović je pokušao da "izriba" ambasadora, ali je on imao spreman odgovor. Kasnije ga je otkrio i medijima.

- Nisu tačne optužbe da švajcarski pravosudni organi nisu imali pravnu osnovu za hapšenje Nasera Orića jer se njegovo moguće izručenje oslanja, u prvom redu, na Evropsku konvenciju o ekstradiciji koju su ratifikovale Švajcarska i Srbija. Evropska konvencija o ekstradiciji jasno predviđa mogućnost distribucije poternice putem Interpola. Švajcarskim zakonodavstvom eksplicitno je predviđeno da se zahtevi potere valjano mogu distribuisati putem Interpolove mreže za potere.

Osim toga, svaka zemlja samostalno odlučuje kakve posledice takvi zahtevi za poterom mogu imati - izjavio je Maurer.

Hapšenje Nasera Orića u fokusu je diplomatskih aktivnosti nekih institucija u BiH. Tako je Ministarstvo pravde BiH pod oznakom vrlo hitno uputilo direktan dopis Saveznoj kancelariji za pravdu Švajcarske konfederacije, tražeći da im se dostavi detaljna informacija o razlozima hapšenja Orića. U dopisu resornog ministarstva se tvrdi da je srpska poternica za Orićem izbrisana iz Interpolove baze podataka.

Prethodno, ministarstvo je od Interpola obavešteno da je njihov zahtev za dostavu informacija o hapšenju Orića prosleđen pravosudnim organima Švajcarske, ali da nisu dobili nikakve povratne informacije.


Bulčević da podnese ostavku

Šef Odeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta Siniša Milić najoštrije je osudio pojavljivanje fotografije na kojoj se s Naserom Orićem nalazi Damir Bulčević, šef Odeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu brčanskoj Vladi, koji je spornu fotografiju objavio na svom Fejsbuk profilu.
"Bulčević na ovaj način pokazuje svoj odnos prema srpskim žrtvama u Podrinju. Posebno boli što se to čini upravo u mesecu kada su Orićeve horde pre 22 godine u selima oko Srebrenice iz sebe ostavljale spaljena srpska sela s više od 3.000 ubijenih civila i vojnika", saopštio je Milić.
On podseća da su Bošnjaci, a među njima i Bulčević, kao koalicioni partneri pri desetak meseci tražili neopozivu ostavku gradonačelnika Ante Domića zbog njegovog putovanja u Zagreb na doček Darija Kordića.
"Zbog toga očekujem da će Bulčević, kao principijelan čovek, podneti ostavku na funkciju šefa Odeljenja", naveo je Milić.
Bulčević je fotografiju u međuvremenu uklonio.


 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online