Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 11.06.2015.
17:50 >> 18:01h
Tanjug A

Naseru Oriću određen ekstradicijski pritvor od 14 dana

Komandantu vojske bosanskih muslimana za vreme rata u BiH Naseru Oriću, koji je uhapšen u Švajcarskoj na osnovu poternice iz Srbije, određen je ekstradicijski pritvor od 14 dana, potvrdio je danas za veb sajt Klix.ba načelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković koji se nalazi u Ženevi. Viši sud u Beogradu saopštio je da je danas zvanično obavešten o hapšenju bivšeg komandanta muslimanske vojske.

Fonet/AP
Orić u pritvoru

- U tom periodu Orićeva odbrana ima mogućnost da dokaže zašto Orić ne bi trebalo da bude izručen - kaže Duraković.

Iako još nisu poznati svi detalji, Duraković tvrdi da je Srbija najverovatnije na neki način obnovila poternicu koja je raspisana 3. februara 2014. i koju su tada vlasti BiH osporile.

U zvaničnom saopštenju švajcarske policije navedeno je da je Orić zadržan u pritvoru dok čeka moguće izručenje Srbiji.

- Orića potražuju vlasti Srbije zbog ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti - navodi se u saopštenju.

- Nalog za hapšenje, koji je izdala švajcarska Federalna pravosudna kancelarija, baziran je na zahtevu srpskih vlasti od 3. februara 2014. Srpske vlasti sumnjiče Orića i druge pripadnike snaga bosanskih muslimana da su od 1992. do 1995. napadali srpska sela u regionu Srebrenice da bi proterali srpsko stanovništvo, uz mučenja, tortute i ubistva - navela je švajcarska policija.

U saopštenju se dalje navodi da je Orić danas saslušan i da mu je predočen zahtev Srbije.

Javni tužilac kantona Ženeva, koji u ovom slučaju zastupa Federalnu pravosudnu kancelariju, rekao je da će razmotriti njegovo izručenje, kao i da će od srpskih vlasti biti zatraženo da dostave dokumentaciju o navodima iz poternice.

 - Federalna pravosudna kancelarija će, pre svega, razmotriti da li je izručenje uopšte moguće. Takođe će biti istraženo da li je slučaj koji je opisan u poternici već obuhvaćen optužnicom i suđenjem Haškog tribunala - stoji u saopštenju.

Haški tribunal je optužio Orića za zločine nad Srbima, ali ga je 2008. oslobodio po svim tačkama optužnice.

Orić je uhapšen juče u Toneksu, u švajcarskom kantonu Ženeva, na osnovu zahteva koji je Srbija dostavila 3. februara 2014, saopštila je švajcarska Federalna pravosudna kancelarija.

Viši sud danas zvanično obavešten o hapšenju Orića

Viši sud u Beogradu saopštio je da je danas zvanično obavešten o hapšenju bivšeg komandanta muslimanske vojske u Srebrenici Nasera Orića na teritoriji Švajcarske.

U saopštenju tog suda se navodi da je u istražnom postupku, koji je pred Odeljenjem za ratne zločine Višeg suda pokrenut decembra 2011. protiv Orića i drugih, zbog krivičnog dela ratni zločin protiv civilnog stanovništa, 26. decembra 2013. istražni sudija doneo rešenje kojim je bivšem komandatu muslimanske vojske određen pritvor.

Istovremeno je, dodaje se, doneta i naredba o izdavanju poternice koja je dostavljena nadležnom organu unutrašnjih poslova.

"Imajući u vidu nedostupnost okrivljenog organima Republike Srbije, istražni sudija istog dana doneo je i rešenje o prekidu istrage do njegovog pronalaska", piše u saopštenju.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online