Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 03.05.2010.
12:00 >> 15:52h

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/helpers/Authoralias.php on line 10

Notice: Trying to get property of non-object in /var/www/arhiva.vesti-online.com/1.0/system/frontend/views/scripts/open/news.phtml on line 73
A

Crkva gleda u Palatu pravde

Sabor SPC je u pat poziciji zbog suprotstavljenih mišljenja o smenjenom episkopu raško-prizrenskom Artemiju, koji je pod suspenzijom do završetka procesa pred građanskim sudom.

Kompromis daleko: Vladika Artemije (Radosavljević)

Sveti arhijerejski sabor SPC danas je nastavio zasedanje raspravom o kanonskoj odgovornosti privremeno razrešenog episkopa raško-prizrenskog Artemija Radosavljevića.


"Optužnica", za koju je bio zadužen vladika Fotije Sladojević, navodno sadrži blizu 30 stranica. Artemiju je taj dokument uručen 23. aprila, tri dana pred početak "crkvene skupštine" i on je tražio od patrijarha Irineja da arhijereji već na početku zasedanja o tome raspravljaju, ali je poglavar SPC to odbio.

Lukijan ne beži


Cele prošle sedmice pred Patrijaršijom je dežurala policija zbog protesta vernika koji traže da SPC istupi iz Svetskog saveza crkava, da Sabor kaže "ne" papinom dolasku u Srbiju i da se vladiki Artemiju vrate ovlašćenja eparhijskog arhijereja.

 

Pošto je vrh SPC odbio da primi apel sa ovim zahtevima koji su potpisala 14.643 građanina Srbije, među kojima i 105 monaha iz Eparhije raško-prizrenske, u pauzama zasedanja episkopi, koji izađu u šetnju, zaobilaze demonstrante, osim Lukijana Pantelića.

 

Tako je, na primer, vladika Vasilije Kačavenda prešao na drugu stranu, dok timočki Justin šeta okolnim ulicama.

To se tumači činjenicom da je Sabor u pat poziciji zbog suprotstavljenih mišljenja episkopa o Artemijevom slučaju, te je patrijarh odložio raspravu računajući da će vreme ublažiti podele.


Patrijarh je, saznaju "Vesti", tražio od Artemija da ubedi demonstrante pred Patrijaršijom, među kojima su i monasi, da se raziđu jer štete ugledu SPC, što je smenjeni episkop odbio tvrdeći da nema uticaja na organizatore protesta.

Patrijarh je na to odgovorio da je on "siguran u suprotno", posle čega je zavladala mučna tišina.


Kao jedan od kompromisa pominje se mogućnost da do završetka procesa pred građanskim sudom Artemije ostane pod suspenzijom i da se nakon toga njegov slučaj razmatra na Saboru.


Ima predloga i da se umesto vladike Atanasija Jevtića za administratora Eparhije raško- prizrenske postavi neko drugi, a da se Teodosiju Šibaliću zamrzne funkcija vikarnog episkopa, te da se ispita celokupno poslovanje u Eparhiji raško-prizrenskoj bez izuzimanja ijednog manastira ili crkve.

"Procurilo" je i da bi Sveti arhijerejski sinod pod patrijarhovim predsedništvom mogao da dobije četiri nova člana umesto sadašnjih vladika Irineja Bulovića, Grigorija Durića, Fotija Sladojevića i Amfilohija Radovića, iako samo Radoviću ističe mandat.


- Jedan broj vladika misli da Artemije treba kanonski da odgovara, jer ga smatraju, u zavisnosti od vrste propusta, neposredno i posredno odgovornim. Drugi su uvereni da nema mesta njegovoj kanonskoj odgovornosti, da je sve zasnovano na sumnjičenjima i insinuacijama, pa da zato treba poništiti odluku Sinoda o suspenziji i ispitati kanonska prekoračenja sinodskih ovlašćenja, kao i zadiranje "crkvene vlade" u nadležnosti "crkvene skupštine".

Postoje i episkopi koji smatraju da je reč o inkvizitorskom političko- ekumenističkom odstrelu vladike Artemija po nalogu iz sveta, da je vrh crkvene izvršne vlasti na ovaj potez primoran od domaćih državnih struktura, kako bi se izvršili međunarodni nalozi o doglednom priznavanju albanske samoproglašene nezavisnosti Kosmeta, što sa Artemijem ne bi bilo izvodljivo - prenose upućeni u crkvena zbivanja.

U neformalnim razgovorima u vezi sa "slučajem" Artemije najagilniji i najglasniji bili su episkopi Vasilije Kačavenda i Nikanor Bogunović.


Vladikama je zabranjena komunikacija sa medijima, a novinarima nije dozvoljen prilaz Patrijaršiji, pa se dok traju sednice okupljaju sa druge strane ulice u nastojanju da dođu barem do neformalne informacije iz crkvenih krugova.
 

SMS molitva


Zanimljivo je da se podrška vladici Artemiju iskazuje i preko SMS poruka mobilnim telefonima, kojima se vernici umoljavaju da dok traje Sabor mole rečima: "Gospode Isuse Hriste, Presveta Bogorodice i svi sveti pomozite da vladika Artemije ostane na tronu Eparhije raško-prizrenske i kosovsko-metohijske. Amin, Bože, daj."

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online