Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 03.06.2015.
22:53
Blic A

Problematična SNS četvorka: Ko u Vučićevoj blizini smeta Americi?

Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić su među funkcionerima iz Beograda kojima bi Amerikanci rado videli leđa, pišu domaći mediji.

Tanjug
Ljubiša Diković neprihvatljiv zbog sumnji za ratne zločine, Bratislav Gašić jer nije za ulazak u NATO

Iako nisu uslov za američku pomoć i dobre odnose Srbije i SAD, s obzirom na to da su teme Kosova, Rusije i Republike Srpske strateški mnogo važnije, Vulin i Gašić su među onima za koje Vašington smatra da bi trebalo da budu zamenjeni, saznaje list "Blic".

Goran Radosavljević Guri

A. Čukić

Njegova sudbina je povezana sa slučajem ubistva braće Bitići, američkih državljana poreklom s Kosova - svedoci u istrazi su tvrdili da je Guri lično naredio telefonom likvidaciju po njihovom puštanju iz zatvora.

Ministar za rad Aleksandar Vulin je među nepoželjnima zbog javno iznetih stavova protiv Amerike. Vulin je tvrdio da SAD konstantno destabilizuju Srbiju, njenu vladu i premijera Vučića, a povodom puštanja Vojislava Šešelja iz Haga, kao i zahteva da se tamo vrati, Vulin je tvrdio i da Zapad ucenjuje Srbiju zbog posete Vladimira Putina Beogradu.

Bratislav Gašić je u nemilost SAD pao i pre nego što je postao ministar odbrane. Amerikancima je još tada iz nekih krugova u Beogradu sugerisano da je Gašić "iskreni protivnik” ulaska Srbije u NATO, a sliku o sebi do danas nije uspeo da popravi.

Često je isticao da je ponosan što Srbija učestvuje na događajima vezanim za NATO, žonglirao između poseta Moskvi i javnih izjava da mu "ne smeta što je tema Samita NATO moguća intervencija protiv Rusije”. Sve to nije znatno popravilo njegov status.

Na negativnoj listi SAD su, zbog sumnji za ratne zločine, načelnik Generalštaba VS Ljubiša Diković, ali i poslanik naprednjaka Momir Stojanović, bivši šef VBA.

- U engleskoj diplomatiji postoji uzrečica "Nema večne ljubavi, večni su samo interesi”. Nisam u sukobu s Amerikancima, naprotiv, na pojedinim skupovima su moji stavovi bili propraćeni i sa simpatijama administracije SAD. Kada je reč o poternici protiv mene, nisam ratni zločinac i te optužbe su brdo besmislica i baš bih voleo da vidim da dokažu tu moju krivicu. Potpuno je jasno da se te poternice ne pišu u Prištini, već u Beogradu, i to za dnevnopolitičke svrhe, tako što potplatite dva nazovisvedoka, jer je opštepoznato da su u Srbiji generali najjeftinija roba - rekao je Momir Stojanović za "Blic”.

Premijeru Vučiću nije rečeno da oni treba da budu smenjeni, ali je stav SAD da čak i sumnja u ratne zločine i državna funkcija ne idu zajedno

Međutim, uslov nad uslovima, za čije izvršenje nema odlaganja, jeste hapšenje bivšeg komandanta Žandarmerije i člana SNS Gorana Radosavljevića Gurija.

Srbija usred energetskog rata

Zapad jača napore da spreči ruski energetski uticaj na Balkanu, a Srbija je već počela da se distancira od Rusije u snabdevanju gasom, navodi se u analizi američke organizacije za strateške analize Stratfor. Amerika i EU, ističe Stratfor, posle propasti Južnog toka imaju šansu da pojačaju uticaj u Srbiji kroz pružanje političke i finansijske podrške projektima energetske diversifikacije. Beograd sada ima dve opcije. Prva je gradnja infrastrukture neophodne za priključivanje na Transjadranski gasovod, koji bi sprovodio gas iz Azerbejdžana. Druga mogućnost je gradnja terminala za tečni prirodni gas na ostrvu Krk u Hrvatskoj, što je još u ranim studijama izvodljivosti, analizira Stratfor. Amerikanci podsećaju na nedavnu Vučićevu izjavu: "Potreban nam je novac iz fondova EU, a onda ćete videti osmehe na našim licima.”

.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 04.06.2015. 09:14
ХАХАХАХХА.... каква глупост... провидно чак и за "блиц".... СВИ министри осим слине су вучићу "сугерисани" из уса амбасаде... И сад им као неко смета ? ААХАХАХАХХА
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online