Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 14.04.2015.
05:17
J. Arsenović - Vesti A

Vlast krije rasulo u vojsci

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država uskoro ojačati transportno vazduhoplovstvo kupovinom helikoptera Mi-17 ili nešto modernijeg Mi-171, a već na narednoj sednici, 16. aprila, Vlada će doneti odluku o finansiranju rezervnih delova za kompletnu lovačku avijaciju.

Tanjug
Predstava za premijera: Vežba zastarelom tehnikom u Batajnici

Ove optimističke vesti premijer je izneo na Uskrs, 12. aprila, kad je na aerodromu u Batajnici, zajedno za vojnim vrhom, posetio 204. vazduhoplovnu i 250. raketnu brigadu Vojske Srbije. Novinarima nije promaklo da su na batajničkom aerodromu bili okupljeni glavni akteri čija se imena navode u nedavno objavljenom izveštaju vojne komisije o tragediji vojnog helikoptera, kad je 13. marta život izgubilo sedam osoba.

Kalkulacija životima

Premijer je potvrdio da je tokom posete aerodromu u Batajnici iza zatvorenih vrata s vojnim vrhom razgovarao i o udesu vojnog helikoptera, a onda uveravao novinare kako je u bivšoj Jugoslaviji unapred bilo ukalkulisan gubitak ljudskih života zbog tragedija koji se u vojsci dešavaju.
- Mislim da je unapred bilo uračunato da celu četu izgubite, što na gađanjima, što na drugim aktivnostima. U vojsci na takve stvari morate da računate - rekao je premijer.

Bili su tu i ministar odbrane Bratislav Gašić, načelnik generalštaba Ljubiša Diković, komandant vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Ranko Živak i komandant 204. vazduhoplovne brigade brigadni general Predrag Bandić.

- Danas ja odgovaram na pitanja. Generale ćete moći da pitate sve što poželite sledeće nedelje, ali ne i danas - autoritativan je bio premijer.

Muk generala

Ne samo što su svi oficiri ćutali kao zaliveni, već se iz njihovog međusobnog odnosa moglo zaključiti da su tačne sve one nezvanične priče o lošim međusobnim odnosima između Dikovića i Gašića, ali i između načelnika Generalštaba i generala Bandića i Živaka, koji su kuliminirali posle tragedije.

Osim što je bez odgovora ostalo pitanje ko snosi odgovornost za gomilu utvrđenih proceduralnih propusta, pad helikoptera je ponovo skrenuo pažnju na loše stanje srpske avijacije i vojske generalno.

Gostujući na RTS-u krajem prošle nedelje, vojni komentator Miroslav Lazanski ustvrdio je da posle tragedije piloti Vojske Srbije odbijaju da lete i da nisu leteli nekoliko dana, te da je srpsko nebo praktično nebranjeno.

Na pitanje da li su avioni leteli, Vučić je odgovorio da ne zna.
- Ne znam da li su poletali od srede. Da li je bilo potrebe? Ako nije bilo potrebe - nisu leteli. Da je bilo potrebe, leteli bi i leteće uvek za sve one koji misle da mogu da ugrožavaju suverenitet Srbije - poručio je premijer.

On je uveravao da će uprkos udesu vojnog helikoptera vojska nastaviti da obavlja svoje zadatke i pomagati građanima u skladu s Ustavom i zakonom, kao i "da će biti ljudi spremnih da izdaju naloge i naređenja u tim slučajevima".

- Ono što sam hteo narodu da kažem, pošto to zanima narod, jeste da to neće značiti da niko više ne sme da poleti i da više niko neće da zaštiti naše nebo - dodao je on.

Embargo na letove

Prethodno je Generalštab VS izdao saopštenje u kome je demantovao tvrdnje Lazanskog o odbijanju pilota da lete i nebranjenom nebu, te poručio da "u sistemu protivvazduhoplovne odbrane stalno dežura para lovačkih aviona".

Lazanski, međutim, ostaje pri svojoj tvrdnji da ne lete ni avioni, ni helikopteri.
- Zbog proceduralnih razloga komandant 204. avio-brigade uveo je zabranu letenja, sve dok se za letelice i pilote ne obezbedi ono što je propisima i procedurama i predviđeno. Sve ono što je godinama traženo, a nije obezbeđeno. A sve je traženo tačno po spisku, i svi su ti zahtevi pilota sklanjani u stranu. Nema guma za migove, pa posle nema ni akumulatora za migove. Mora li Vladimir Putin da nam donira akumulatore - upitao se Lazanski u autorskom tekstu u "Politici".

Novca odjednom ima

Prema premijerovim rečima, za nabavku potrebnih letelica najvećim delom već je izdvojen novac, a radi se o 400 plus 200 miliona dinara.
- Cilj nam je da imamo sva četiri Miga 29 i Mig 21 u najboljem stanju, da do kraja 2016. imamo četiri jednoseda i dva dvoseda. Za sve ovo, osim poslednjeg, izdvojili smo novac ili će on biti izdvojen u četvrtak na sednici Vlade - rekao je Vučić.

Kao primer da je njegova ocena stanja u srpskoj avijaciji tačna, Lazanski tvrdi da je "pre neki dan preko zemlje Srbije proleteo nepoznati avion koji se nije odazivao pozivima iz kontrole letenja".
Migovi Vojske Srbije nisu uzleteli.

Televizori preči od kaciga

Miroslav Lazanski smatra da su rezovi u sistemu odbrane hitno potrebni.
- Piloti helikoptera HT 40 i HT 48 godinama nemaju kacige, adekvatne pojaseve za vezivanje, nemaju potreban broj magnetofona i magnetofonskih traka. Ali tu su LED televizori i procedure - navodi Lazanski, iznoseći podatak da su za potrebe Generalštaba kupljena čak 73 velika LED televizora, dok migovi 29 i 21 nisu mogli da polete zbog nedostatka rezervnih delova.



 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online