Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 11.04.2015.
22:35
Blic A

Sukob u vojnom vrhu: Diković i Bandić ratuju, vojni avioni ne lete

Sukob koji od pada helikoptera traje između načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića i vrha RV i PVO prizemljio je sve letelice na Batajnici.

Tanjug
Rat između generala traje od pada helikoptera: Ljubiša Diković i Predrag Bandić

U ponedeljak, 6. aprila, general Diković je na sastanku pred najvišim oficirima Vojske RS otvoreno optužio komandanta RV i PVO general-majora Ranka Živaka i komandanta 204. vazduhoplovne brigade brigadnog generala Predraga Bandića da su nesposobni i odgovorni za pad Mi-17 i pogibiju sedam osoba.

Drčni piloti

Kada je čuo za Bandićevu naredbu, Diković dolazi na Batajnicu i pred pilotima i mehaničarima ponavlja optužbe na račun Živaka i Bandića, kome ne dopušta da bude na sastanku. Živaku čak zabranjuje da dođe na aerodrom! Piloti su ga slušali, ali ne bespogovorno, pa ga je jedan kapetan pitao: "Gospodine generale, zašto ste došli?“.

Izvor "Blica“ iz VS navodi da Diković nije štedeo reči na račun Živaka i Bandića i navodi da njegovo obraćanje „kao da je bilo sračunato da ponizi generale pred vojnim vrhom“.

Dva dana kasnije, general Bandić naredbom zabranjuje da sa Batajnice poleti ijedan vazduhoplov ukoliko nije poštovana procedura i ako nisu ispunjeni apsolutno svi uslovi za letenje propisani pravilima 204. brigade.

To znači da ne može da poleti nijedan avion ili helikopter ako nije potpuno ispravan.

Krajnji rezultat je to da su, baš zbog toga što ne ispunjavaju uslove, letelice na Batajnici prizemljene.

To je u četvrtak uveče na RTS rekao i novinar Miroslav Lazanski, da bi potom Generalštab VS demantovao da "piloti VS odbijaju da lete i da nisu leteli danas i u poslednja tri dana“.

- Obaveštavamo građane Srbije da piloti VS svoje zadatke izvršavaju redovno - navodi se u saopštenju Generalštaba.

Niko, međutim, nije rekao da piloti odbijaju da lete, već da samo poštuju naredbu nadređenog generala Bandića koja je utemeljena na uputstvima i pravilima za upotrebu jedinice, a koja su, što je pokazala i istraga povodom pada helikoptera 13. marta, poslednjih godina često kršena. To je i navedeno kao jedan od uzroka pada Mi-17.

POVEZANE VESTI

Nedelja 12.04.2015. 07:12
Onomad, za vreme sukoba Janković-Gašić, većina vas je bila protiv Jankovića. Kao, ima veliku platu, podriva ugled časnoj srpskoj vojsci, dobija instrukcije sa zapada i tome slično. Najveći neprijatelj srpskoj vojsci je sadašnji ministar. Možda smo i pre imali nesposobne ministre odbrane, al' ovaj ga je baš preterao. Kada se već pripadnici vojske pobune (piloti), znači da je situacija katastrofalna.
Nedelja 12.04.2015. 07:44
zaigrao se banditic.nije zalud isao u usa na specijalizaciju.
Nedelja 12.04.2015. 09:55
Drčni piloti kojima smeta general, ali im ne smeta kad im se kolega u*bije zbog zelenaških dugova u koje je upao zbog bednih primanja ? Ili im ne smeta što im je država kojoj su se zakleli - okupirana ? Ili im ne smeta kad im kolege pošalju u smrt radi sopstvene političke promocije ? Sve to i mnogo više im ne smeta, ali im smeta jedan general postavljen od strane okupatorske vlasti ? Pos*erem se ja na njihovu drčnost....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online