Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 14.05.2015.
09:59
Tanjug A

"Rusija će pomoći Srbiji da odbrani suverenitet"

"Opredeljenost Beograda za članstvo u EU ne smatra se preprekom za jačanje odnosa sa Rusijom, a Srbija i dalje može da računa na podršku Moskve u zaštiti svog suvereniteta kada je reč o Kosovu" rekao je zvanični predstavnik ruskog Ministasrtva spoljnih poslova Aleksandar Lukaševič.

Reuters
Poseta Lavrova Beogradu će omogućiti da se uporede stavovi dve zemlje

Uoči posete šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Srbiji, Lukaševič je istakao da politički dijalog na najvišem nivou između dve zemlje daje neophodan impuls produbljivanju bilateralnih odnosa.

On je u izjavi za Sputnjik podsetio da su se predsednici Rusije i Srbije sastajali ove godine u Jerevanu i u Moskvi.

- To što je u jubilarnim svečanostima (povodom Dana pobede) učestvovao lider Srbije, čiji narod je ispoljio heroizam i samopožrtvovanje u borbi protiv nacističkog zla, potvrdilo je prijateljski karakter odnosa između naših zemalja. Simbolično je i marširanje podešalona srpske garde Crvenim trgom za vreme parade 9. maja - ocenio je Lukaševič.

Uključivanje srpskih kolega u rad multilateralnih parlamentarnih struktura u okviru evroazijskih integracionih objedinjenja je odličan primer saradnje poslednjih godina.

Prema njegovim rečima, poseta Lavrova Beogradu će pružiti mogućnost da se sa srpskim rukovodstvom uporede stavovi o osnovnim aspektima bilateralnih i međunarodnih odnosa, oceni dinamika realizacije ranije postignutih dogovora i da se isplaniraju dalji odnosi.

Lukaševič kaže da će Lavrov i Ivica Dačić, predsedavajući OEBS-u, voditi intenzivan dijalog i o pitanjima koja su u nadležnosti te organizacije .

- Pozdravljamo težnju naših srpskih kolega da odmereno i objektivno pristupaju pitanjima OEBS-a, poštujući stavove svih država-članica. Računamo na koordinaciju napora sa Srbijom u preostalom periodu njenog predsedavanja - istakao je Lukaševič.

On je dodao i da su neophodni dodatni napori OEBS-a za stabilizaciju na Balkanu, pre svega u kontekstu aktuelnog komplikovanja situacije u Makedoniji.

Na pitanje kakva je saradnja Moskve i Beograda na međunarodnoj sceni, Lukaševič kaže:

- Saradnja se uspešno razvija. Orijentacija Beograda na članstvo u EU ne smatra se preprekom za jačanje veza sa Rusijom, i koordinaciju stavova o aktuelnim globalnim i evropskim problemima. Srbija se nije pridružila antiruskim sankcijama EU i ima uzdržan stav o događajima u Ukrajini - rekao je Lukaševič.          

Posebna pažnja u rusko-srpskom dijalogu poklanja se podršci miru i stabilnosti u balkanskom regionu, pre svega u kontekstu regulisanja kosovskog pitanja. Srbija i dalje može u punoj meri da računa na podršku Rusije za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta kada je reč o Kosovu, dodao je on.

Raste obim trgovine između dve zemlje

Lukaševič je istakao i podatak ruske Federalne carinske službe da je bilateralna robna razmena 2014. godine dostigla dve milijarde i 100 miliona dolara, što je za 7,6 odsto više nego 2013. godine. Prema srpskim ocenama, obimi uzajamne trgovine skočili su za 13odsto i premašili 3,3 milijarde dolara, navodi Lukaševič.

- Ruski odgovor na zapadne sankcije, kojim je ograničen uvoz poljoprivrednih proizvoda iz zemalja EU, stvorio je povoljnu situaciju za uvoz tih proizvoda iz Srbije. Obim uvoza srpskih poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda 2014. godine je uvećan 1,7 put u poređenju sa 2013. godinom i dostigao je 370 miliona dolara - rekao je on.

Ukupne ruske investicije u ekonomiju Srbije, u odnosu na 2014. godinu, računajući ulaganja kapitala preko trećih zemalja, dostigle su 3,9 milijardi dolara, podseća Lukaševič, dodajući da je srpsko rukovodstvo sa razumevanjem primilo odluku o obustavljanju projekta 'Južni tok'.

- Ubeđeni smo da će se energetska saradnja sa Beogradom uspešno nastaviti, kako u pogledu isporuka ruskog gasa u Srbiju postojećom maršrutom, tako i u pogledu inicijative za otvaranje velikog gasnog čvora na tursko-grčkoj granici radi daljeg snabdevanja zemalja Jugoistočne Evrope - zaključio je Lukaševič.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 14.05.2015. 10:15
Prvo poluvreme se završava , uskoro počinje drugo poluvreme i penali. Srbija će uspeti da ostvari pravdu uz pomoć prijatelja. Živela Srbija i Rusija
Četvrtak 14.05.2015. 10:21
tako je brate!!!
Četvrtak 14.05.2015. 20:23
Kau ´99 te.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online