Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 05.04.2018.
17:29
Vestionline, Tanjug A

"Znamo da nije lako stajati uz Srbiju, ali - nemojte da priznate Kosovo"

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova, Ivica Dačić, koji učestvuje na ministarskoj konferenciji Pokreta nesvrstanih zemalja u Bakuu, ponovo je apelovao na zemlje članice da istraju na poziciji nepriznavaja jednostrano proglašene kosovske nezavisnosti i suprotstave se pokušajima Prištine da afirmiše aspiracije za članstvo u međunarodnim organizacijama.

Tanjug/MSP
Uputio apel zemljama članicama Pokreta nesvrstanih: Ivica Dačić

Srbija je, poručio je Dačić, svesna da nije lako onim državama koje danas stoje uz Srbiju u njenoj pravednoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti i odbrani načela Povelje UN.
Svesni smo, istakao je, i da su mnogi od vas izloženi raznovrsnim pritiscima da priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. 

- Zbog toga, koristim ovu priliku da još jednom apelujem na vas da ostanete dosledni u odbrani normi međunarodnog pravnog poretka i istrajete na poziciji nepriznavanja, kao i da nastavite da se suprotstavljate unilateralnim pokušajima tzv. Kosova da afirmiše aspiracije za članstvo u međunarodnim organizacijama - kazao je Dačić.

Zahvalio je brojnim članicama Pokreta, koje nisu priznale jednostrano proglašenu kosovsku nezavisnsost i koje su, poštujući teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, ostale dosledne principima međunarodnog prava, Povelje UN i Rezoluciji 1244 SB UN.

Time ste, poručio je Dačić, poslali principijelnu i snažnu poruku poštovanja vladavine prava u međunarodnim okvirima.

- Braneći svoj suverenitet i teritorijalni integritet, Srbija, pored međunarodnog prava, brani i najviši autoritet Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija na planu očuvanja međunarodnog mira i bezbednosti - naveo je Dačić.

Podsetio je da Srbija već celu deceniju, posvećeno i odgovorno upozorava međunarodnu zajednicu na očiglednu opasnost od jednostranih poteza i ukazuje da jednostrano proglašena nezavisnost predstavlja vrlo opasan i neprihvatliv presedan koji je, već dao podstrek drugim separatističkim i secesionističkim pokretima širom sveta. 

Verujemo, kazao je Dačić, da unilateralizam vodi samo u produbljivanje sukoba, nestabilnosti i dalje podele.

- Na Kosovu su i dalje prisutni brojni izazovi i veoma kompleksna političko-bezbednosna situacija, o čemu svedoče i poslednji događaji od 26. marta, kada je u brutalnoj akciji specijalnih jedinica kosovske policije pretučen i priveden direktor Kancelarije Vlade Srbije Marko Đurić, koji je i glavni pregovarač u dijalogu između Beograda i Prištine, a povređeno ukupno 36 Srba - rekao je Dačić.

Ukazao je da to samo potvrđuje koliko je položaj srpskog i drugog nealbanskog stanovništva težak na KiM, uz ograničenu slobodu kretanja, kontinuirana zastrašivanja i pokušaje nasilnog iseljavanja Srba, odsustvo uslova za ostvarivanje osnovnih prava, ugrožavanje srpske istorijske, kulturne i verske baštine. A, onima koji su napustili svoje domove na Kosovu i Metohiji skoro neostvarivo pravo na povratak, rekao je Dačić.

- Uprkos duplim standardima međunarodne zajednice koji se primenjuju u slučaju Srbije, verujemo da moramo ostati dosledni naporima za rešavanje pitanja Kosova i Metohije mirnim sredstvima i kroz dijalog, kako bi se pronašlo kompromisno rešenje i postigao istorijski dogovor sa albanskom zajednicom na Kosovu i Metohiji - jasan je šef srpske diplomatije.

Takvo rešenje, poručio je, mora da uvaži interese Srbije i potrebe srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Istakao je da Srbija stoji čvrsto na stanovištu da države koje dele zajedničke vrednosti i koje su opredeljene za poštovanje međunarodnog pravnog poretka, treba da unaprede saradnju i uzajamno se pomažu u međunarodnim forumima.

- Čvrsto nas vezuje bliskost principijelnih stavova u prilog poštovanja teritorijalnog nntegriteta svih međunarodno priznatih zemalja, članica Ujedinjenih nacija i potreba poštovanja međunarodnog prava. U tom smislu, pozdravljamo odluku članica Pokreta nesvrstanih zemalja, Burundija i Surinama, da povuku priznanje, i očekujemo da u narednom periodu isto učine i druge države koje su ranije priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je pozdravio to što je Završnim dokumentom ovogodišnje ministarske konferencije Pokreta nesvrstanih zemalja reafirmisano da će članice Pokreta poštovati teritorijalni integritet, suverenitet, političku nezavisnost i nepovredivost granica država članica.

Prethodno, Dačić je govorio o istorijatu Pokreta nesvrstanih, istakavši da je istorijska uloga tog pokreta primarno doprinosila očuvanju mira i smirivanju tenzija kao posledice nadmetanja blokova u periodu hladnog rata, kao i odbrani univerzalnih ciljeva i principa sadržanih u Povelji UN.
 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 05.04.2018. 21:26
Спасавај се од "српских" политичара који моле друге да одлучују о Србији.
Četvrtak 05.04.2018. 21:26
Znamo da nije lako stajati uz Srbiju.Nažalost ko još sem Rusa stoji uz Sbiju.Neki neće neki su u strahu,neki veruju u šarene la,že.Znači niko.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online