Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
9
Petak 08.05.2015.
13:46
Tanjug A

"Samo robovi bi priznali Kosovo, a Srbi to nisu"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da misli da će najvažniji uslov za stupanje Srbije u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali da Srbija to neće učiniti jer na takav uslov ne bi pristao ni jedan narod.

Tanjug/AP
Najvažniji uslov za stupanje u EU je takav da "na njega ne bi pristao nijedan narod": Tomislav Nikolić

- Mislim da će najvažniji uslov za naše stupanje u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali Srbija je neće priznati i nikada je nije ni priznavala, i mi smo to jasno govorili predstavnicima svih evropskih zemalja i institucija. Ali, ako EU nastavi da insistira na takvoj našoj odluci, to će značiti da EU ne želi da nas vidi u svom sastavu - rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks.

U takvoj situaciji naša savest će biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU, dodao je on.

- Ali na takav uslov ne bi pristao nijedan narod. Na to mogu pristati samo robovi - rekao je predsednik Srbije.

Upitan koje korake treba očekivati od Beograda ako razvoj saradnje sa Rusijom bude prepreka za integraciju Srbije u EU, Nikolić kaže:

- Mislim da ove pretpostavke ne stoje, pošto u našim odnosima sa Evropskom unijom značajniji problem predstavlja pitanje Kosova i Metohije. Rešavanje ovog pitanja je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, dok odnos s Rusijom, konkretno uvođenje sankcija protiv nje, može postati problem tek kada postanemo članica EU.

Nikolić je dodao da je Srbija predočila svim evropskim zvaničnicima svoj stav da se u ovom trenutku ne slaže sa uvođenjem sankcija protiv Rusije, ali kada postane članica EU, biće u obavezi da vodi zajedničku spoljnu politiku.

- Za sada nismo članica EU, i nismo u obavezi da se pridružimo sankcijama - naglasio je Nikolić.

Ipak, naglasio je Nikolić, problem Kosova i Metohije je pitanje koje moramo rešavati kako bismo postali članica EU, i moramo ispuniti uslove koje postavljaju Beogradu i Prištini pojedine i vrlo uticajne države.

- Konkretno, jedan od ovih uslova je da potpišemo međusobno obavezujući sporazum. Iako EU govori da u procesu pregovora sa Srbijom ostaje neutralna po pitanju statusa Kosova, glavno je da su najuticajnije zemlje EU već priznale nezavisnost Kosova i Metohije - rekao je i podsetio da radi stupanja u EU zemlje moraju da ispunjavaju 34 kriterijuma, i tako je bilo za sve sadašnje članice EU, ali u slučaju Srbije, postoji još jedan kriterijum, i to upravo nerešen problem Kosova i Metohije.

- Mislim da prvo treba da se pokrene upravo ovo pitanje, kako bi smo razumeli kako evropske i nacionalne institucije vide odnose između Beograda i Prištine i koje postupke očekuju od Srbije u ovom kontekstu. Za sada se govori samo o tome šta Beograd mora da uradi, a odgovarajući koraci sa strane  Prištine se ni ne pominju - istakao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Petak 08.05.2015. 14:55
I da pitamo ovoga IDIOTA,koga LAZE?? Srbija je odavno priznala Kosovo, a srpski politicari i dalje ne mare da LAZU pred kamere da to nisu uradili. Kada ce se Srbi vec jedan probude pa da vide sta IDAINICI uradise sa drzavu.
Petak 08.05.2015. 17:00
Srbijas ne treba da prizna Kosovo kao državu,jer to nije jedini uslov za prijem u EU.Sledeće novi i ovi,a osnovno je da taj fa,šistički idanak u Evropi bezuslovno ne želi Srbiju u svojim klupama.Zar to do sada nije jasno.Jasno je i debilu a ne iole normalnom čoveku.Dali se vi zavaravate iili mislite da nas zavaravate.Pa nama do EU ko do lanskog snega.
Petak 08.05.2015. 20:47
Николићу нико не тражи да Србија призна Косово као државу већ Брисел тражи да Србија и Косово имају добросуседске односе .Велика Британија није никад признала САД .Дозволили сте да у личним картама народа Косова пише Република Косово и то је довољан доказ да сте признали Косово као државу .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online