Petak 08.05.2015.
13:46
Tanjug

"Samo robovi bi priznali Kosovo, a Srbi to nisu"

Tanjug/AP
Najvažniji uslov za stupanje u EU je takav da "na njega ne bi pristao nijedan narod": Tomislav Nikolić

- Mislim da će najvažniji uslov za naše stupanje u EU biti priznavanje nezavisnosti Kosova, ali Srbija je neće priznati i nikada je nije ni priznavala, i mi smo to jasno govorili predstavnicima svih evropskih zemalja i institucija. Ali, ako EU nastavi da insistira na takvoj našoj odluci, to će značiti da EU ne želi da nas vidi u svom sastavu - rekao je Nikolić u intervjuu ruskoj agenciji Interfaks.

U takvoj situaciji naša savest će biti čista, jer će svi znati da smo učinili sve da postanemo članica EU, dodao je on.

- Ali na takav uslov ne bi pristao nijedan narod. Na to mogu pristati samo robovi - rekao je predsednik Srbije.

Upitan koje korake treba očekivati od Beograda ako razvoj saradnje sa Rusijom bude prepreka za integraciju Srbije u EU, Nikolić kaže:

- Mislim da ove pretpostavke ne stoje, pošto u našim odnosima sa Evropskom unijom značajniji problem predstavlja pitanje Kosova i Metohije. Rešavanje ovog pitanja je osnovni uslov za naše pristupanje Evropskoj uniji, dok odnos s Rusijom, konkretno uvođenje sankcija protiv nje, može postati problem tek kada postanemo članica EU.

Nikolić je dodao da je Srbija predočila svim evropskim zvaničnicima svoj stav da se u ovom trenutku ne slaže sa uvođenjem sankcija protiv Rusije, ali kada postane članica EU, biće u obavezi da vodi zajedničku spoljnu politiku.

- Za sada nismo članica EU, i nismo u obavezi da se pridružimo sankcijama - naglasio je Nikolić.

Ipak, naglasio je Nikolić, problem Kosova i Metohije je pitanje koje moramo rešavati kako bismo postali članica EU, i moramo ispuniti uslove koje postavljaju Beogradu i Prištini pojedine i vrlo uticajne države.

- Konkretno, jedan od ovih uslova je da potpišemo međusobno obavezujući sporazum. Iako EU govori da u procesu pregovora sa Srbijom ostaje neutralna po pitanju statusa Kosova, glavno je da su najuticajnije zemlje EU već priznale nezavisnost Kosova i Metohije - rekao je i podsetio da radi stupanja u EU zemlje moraju da ispunjavaju 34 kriterijuma, i tako je bilo za sve sadašnje članice EU, ali u slučaju Srbije, postoji još jedan kriterijum, i to upravo nerešen problem Kosova i Metohije.

- Mislim da prvo treba da se pokrene upravo ovo pitanje, kako bi smo razumeli kako evropske i nacionalne institucije vide odnose između Beograda i Prištine i koje postupke očekuju od Srbije u ovom kontekstu. Za sada se govori samo o tome šta Beograd mora da uradi, a odgovarajući koraci sa strane  Prištine se ni ne pominju - istakao je Nikolić.

2024 © - Vesti online