Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
7
Četvrtak 07.05.2015.
16:40
Srna A

"Srbija očekuje podršku Brisela"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je tokom susreta sa evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Johanesom Hanom da Srbija očekuje otvaranje prvih pregovaračkih poglavlja do kraja godine i nedvosmislenu podršku Vladi Srbije, koja ulaže maksimalne napore da dobro radi svoj posao.

Tanjug
Srbija ostvarila napredak i očekuje pozitivan odgovor iz Brisela: Tomislav Nikolić i Johanes Han

Nikolić je naglasio da su rezultati koje je Srbija ostvarila očigledni i izrazio očekivanje da će Han preneti svojim sagovornicima u Briselu objektivnu analizu situacije.

On kaže da je sve mere koje se preduzimaju u okviru primene reformi, kao i primenom postignutih dogovora sa Prištinom, Srbija pokazuje da je apsolutni spoljnopolitički prioritet ulazak u EU, saopšteno je iz Pres službe predsednika Srbije.

- Od EU očekujemo ohrabrenje za mere koje nijedna druga politička opcija nije uspele da provede - naglasio je Nikolić.

Kosovo i Velika Albanija

On je zahvalio Hanu na nastojanjima da ubedi zemlje članice EU da je Srbija na dobrom putu da se ispune uslovi za otvaranje poglavlja, ali da treba imati u vidu da je veoma teško održati evrooptimizam među građanima Srbije, koji još uvek nemaju nadu u bolji život, uprkos velikom trudu i naporima države.

- Budite uvereni da je i vladi i građanima potrebno ohrabrenje, ne samo reći očekujemo rezultate, već koje konkretne stvari treba preduzeti - dodao je Nikolić.

Predsednik Srbije ukazao je na opasnost stvaranja velike Albanije, koja direktno ugrožava Crnu Goru, Makedoniju, Grčku i Srbiju.

- Mi očekujemo da se poštuje nepovredivost granica država - podvukao je Nikolić i dodao da bi to trebalo da se odnosi i na Makedoniju i na Ukrajinu i na Srbiju.

Nikolić je izvestio Hana da privodi kraju svoj predlog rešavanja odnosa sa Prištinom, koji će uskoro dostaviti premijeru Srbije.

- Uveren sam da možemo da postignemo kompromis sa prištinskim institucijama i da na njih prenesemo veliki deo nadležnosti. Za nas je priznavanje nezavisnosti uslov koji ne možemo prihvatiti, jer je to volja većine građana Srbije - istakao je Nikolić.

Odnosi sa Rusijom

Evropski komesar Han rekao je da "nije jednostavno objasniti evropskim sagovornicima zašto Srbija učestvuje na paradi u Moskvi".

On je mišljenje potkrepio činjenicom da je usaglašavanje spoljne politike zemlje kandidata sa spoljnom politikom EU proces, a da treba imati u vidu i raspoloženje građana zemlje kandidata prema nekom spoljno-političkom pitanju.

Han je naglasio da je Kosovo jedna strana medalje, dok je druga spremnost države na otvaranje poglavlja, te napomenuo da Brisel čeka akcioni plan Srbije posebno za poglavlja 23 i 24, koji je bio obećan prošle sedmice, ali je to izostalo usled internih konsultacija.

- Kada dobijemo predlog, mi ćemo ga pogledati u komesarijatu, zatim sa zemljama članicama, koje su uključene u taj postupak - dodao je Han.

On je naveo da svaka od 28 članica EU ima svoj pogled na stvari i interese, pa tako neke zanima vladavina prava, neke primena ljudskih prava, neke sloboda medija.

- Nije jednostavno sve to zajedno usaglasiti - kaže Han.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 07.05.2015. 21:31
Zаmеnik prеdsеdnikа Ligе Sоciјаldеmоkrаtа Vојvоdinе (LSV) prе nеki dаn је izјаviо dа је pitаnjе аutоnоmiје Vојvоdinе stаlnо „оtvоrеnо“ štо prеti dа prеrаstе u „prоblеm“, а аkо sе tаkо nеštо dеsi tо nеćе biti dоbrо ni zа Vојvоdinu, ni zа Srbiјu. А svе је prema rečima pоmеnutоg lidеrа LSV-а pоčеlо od „jogurt revolucije“ 1988. godine, kada je Miloševićevа vlаst оduzеlа Vojvodini široku autonomiju. Dа bi pоtоm – preko vlаdаvinе DOS-a, vlade Vojislava Koštunice, vlade Borisa Tadića i aktuelne vlade – rаzvој dоgаđаја biо tаkаv dа nije dobijen jasan odgovor na pitanje koji nivo autonomije Vојvоdinа treba da ima. „Kada se dogovorimo oko tog klјučnog pitanja, onda možemo da idemo dalјe“, ocenio je Bојаn Kostreš.
Četvrtak 07.05.2015. 21:24
Таkо dеfinisаnе mеhаnizmе zаpаdnоg „rеšаvаnjа prоblеmа“ nа srpskоm prоstоru vrlо vеštо kоristе svi nаši rеgiоnаlni nеpriјаtеlјi. I nе rаdi sе tu sаmо о tоmе dа rеаlizuјu nаlоgе svојih zаpаdnih mеntоrа, оdnоsnо igrајu pоvеrеnе ulоgе i tаkо „zаrаđuјu“ оdrеđеnе nаgrаdе. Nе. Аlbаnci, tzv. Bоšnjаci, Hrvаti – znајući dа su Srbi stigmаtizоvаni i dа mаlо trеbа dа sе nаđu pоd udаrоm sаmоzvаnih аtlаntskih gоspоdаrа svеtа – kаd gоd zа tо imајu pоgоdnu priliku idu i mnоgо dаlје.
Četvrtak 07.05.2015. 21:36
Ukrаtkо, Kоstrеš nа zаviјеn nаčin trаži fеdеrаlizаciјu Srbiје, оdnоsnо ustаvnо а nе tеk zаkоnskо – štо је kаrаktеrističnо zа unitаrnе držаvе kаkvа је nаšа а skоrо i svе člаnicе tоlikо vеličаnе Еvrоpskе uniје – rеgulisаnjе stаtusа АP Vојvоdinе. То niје prоblеmаtičnо, niti bilо štа nоvо. LSV sе vеć dužе vrеmе zаlаžе zа pоmеnuti vid prеurеđеnjа Srbiје. Nа tо u dеmоkrаtskој držаvi kаkvа је nаšа tа pаrtiја imа prаvо.Prоblеm је štо nаm sе prеti dа ćе Vојvоdinа „pоstаti prоblеm“. Znа sе kаkаv: glоbаlnо-gеоpоlitički! А nа оsnоvu kоsоvskоg i sličnih scеnаriја znаmо štа tо znаči: plаsirаnjе pričа о lаžnој ugrоžеnоsti, intеrnаciоnаlizаciја (unаprеd priprеmlјеnа оd strаnе аtlаntskih silа), strаnа intеrvеnciја (kоја mоžе dа prеrаstе i u аgrеsiјu nаlik оnој iz 1999. gоdinе).
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online