Nedelja 5. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Utorak 12.05.2015.
16:20
Tanjug A

"Rusija ceni nezavisnu politiku Srbije"

"Rusija veoma ceni slobodnu i nezavisnu spoljnu politiku Srbije", poručila je predsednica Gornjeg doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko.

Tanjug
Valentina Matvijenko u Srbiji

Ona se sastala sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a tom prilikom je potpisan sporazum o međuparlamentarnoj saradnji Skupštine Srbije i Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Novinarima su nakon toga saopštile da su parlamentarni odnosi dve zemlje veoma dobri i da oni ne zaostaju za saradnjom na višim nivoima vlasti.

Matvijenko je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pored pritisaka uzeo učešće u obeležavanju 70 godina pobede nad fašizmom u Moskvi, a da je u paradi učestvovala i Vojska Srbije.

Ona je napomenula da je srpski narod imao hrabrost da se suprostavi fašizmu, da je dao neprocenjiv doprinos toj pobedi, kao i da je to zajednička pobeda dva naroda.

Matvijenko je navela da je u tom smislu manje važno ko je došao, a ko nije na moskovsku paradu.

Gojković je izrazila zadovoljstvo što su Nikolić i Vojska Srbije učestvovali na paradi, navodeći da je Dan pobede nad fašizmom veliki istorijski datum, koji niko nikada ne sme da zaboravi, s obzirom na to koliko je života dato za taj cilj.

- Srbija je dala mnogo za slobodu. Mi smo ponosni što je Srbija uzela učešće u proslavi Dana pobede u Moskvi i što smo i u našoj državi obeležili na dostojanstven način 70 godine pobede nad fašizmom - poručila je Gojković.

Potpisivanje sporazuma za predsednicu Skupštine Srbije je pokazatelj koliko ima želje i prostora za dodatno unapređenje već dobrih odnosa.

- Zadvoljstvo mi je što će Skupština dati svoj doprinos u dobrim bilaternim odnosima dve države i što smo nakon sadržajnog razgovora o daljoj saradnji parlamenata poptisali sporazum i time dali i institucionalni okvir našoj saradnji, rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, na sastanku je razgovarano o saradnji radnih tela dva parlamenta, saradnji stalnih delegacija pri međunarodnim organizacijama, razmeni podataka, stavova i mišljenja o mnogobrojnim unustrašnjim i spoljnim pitanjima, ali i o saradnji žena poslanika.

Matvijenko je napomenula da je saradnja parlamentaraca važan deo međudržavnih odnosa i konstatovala da prema intezivnosti i sadržajnosti parlamentarna saradnja ne zaostaje za kontaktima na višim nivoima vlasti.

Matvijenko je navela i da će dati nalog grupama prijateljstva da razrade sporazum i naprave konkretan plan akcije.

Ona se upisala i u knjigu utisaka, a njenu posetu pratila je i izložba fotografija u skupštinskom holu “Svetlana Zaharova - najveća diva svetskog baleta”, autora Milutina Rajkovića Kaktusa.

Ima prostora za veću saradnju

Tanjug
Premijer i Valentina

Premijer Aleksandar Vučić danas je sa predsednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko razgovarao o prijateljskim odnosima Srbije i Rusije, kao i o ekonomskoj saradnji.

Premijer Vučić je istakao da Srbija ima iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i da se trudi da te odnose sačuva i u teškim vremenima, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

On je naglasio da treba raditi na unapređenju odnosa u svim sferama i zahvalio na podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu Srbije.

- Srbija je stub stabilnosti u regionu, i politički i ekonomski. Sa Rusijom sarađujemo na polju energetike i infrastrukture, ali ima prostora za unapređenje tih odnosa i u drugim oblastima - izjavio je premijer Vučić.

Predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Matvijenko je istakla da Rusija ceni nezavisnu politiku Srbije i naglasila da je Srbija jedan od najvažnijih strateških partnera, i politički i ekonomski.

- Sporazum o strateškom partnerstvu se uspešno sprovodi. Naše trgovinske veze prošle godine su povećane za osam odsto, ali to nije dovoljno s obzirom na to da postoji veliki potencijal, pogotovo u sferi poljoprivrede. Tržište Rusije je veliko i ima mnogo mogućnosti. Nadamo se većem učešću srpskih firmi na njemu - zaključila je Matvijenko.

Ona je naglasila da će ruske kompanije povećati investicije u Srbiji i pozvala srpske predstavnike da učestvuju na privrednom forumu u Sankt Peterburgu.

U delegaciji Saveta Federacije, koja je posetila srpski parlament, su i predsednik Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerij Rjazanskij, prvi zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Vladimir Mihajlovič Džabarov, zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Arsen Kanokov i član Odbora za ruralno-prehrambenu politiku Jevgenij Gromiko.


 

POVEZANE VESTI

Utorak 12.05.2015. 16:21
Rusija ceni-još kad je ozbiljno proceni..................................
Utorak 12.05.2015. 18:52
Al će da se rezočaraju kad im uvedem sankcije. Što, šta Me gledate i psujete, pa gazda Bajden tako zapoveda, a kad On kaže - Ja moram da to i uradim, jer sam izdajjnik i bednik, obična slugaranja i marioneta Zapada... jeste, opet nisam popio lekove, i šta sad?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online