Utorak 12.05.2015.
16:20
Tanjug

"Rusija ceni nezavisnu politiku Srbije"

Tanjug
Valentina Matvijenko u Srbiji

Ona se sastala sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković, a tom prilikom je potpisan sporazum o međuparlamentarnoj saradnji Skupštine Srbije i Gornjeg doma ruskog parlamenta.

Novinarima su nakon toga saopštile da su parlamentarni odnosi dve zemlje veoma dobri i da oni ne zaostaju za saradnjom na višim nivoima vlasti.

Matvijenko je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla da je predsednik Srbije Tomislav Nikolić i pored pritisaka uzeo učešće u obeležavanju 70 godina pobede nad fašizmom u Moskvi, a da je u paradi učestvovala i Vojska Srbije.

Ona je napomenula da je srpski narod imao hrabrost da se suprostavi fašizmu, da je dao neprocenjiv doprinos toj pobedi, kao i da je to zajednička pobeda dva naroda.

Matvijenko je navela da je u tom smislu manje važno ko je došao, a ko nije na moskovsku paradu.

Gojković je izrazila zadovoljstvo što su Nikolić i Vojska Srbije učestvovali na paradi, navodeći da je Dan pobede nad fašizmom veliki istorijski datum, koji niko nikada ne sme da zaboravi, s obzirom na to koliko je života dato za taj cilj.

- Srbija je dala mnogo za slobodu. Mi smo ponosni što je Srbija uzela učešće u proslavi Dana pobede u Moskvi i što smo i u našoj državi obeležili na dostojanstven način 70 godine pobede nad fašizmom - poručila je Gojković.

Potpisivanje sporazuma za predsednicu Skupštine Srbije je pokazatelj koliko ima želje i prostora za dodatno unapređenje već dobrih odnosa.

- Zadvoljstvo mi je što će Skupština dati svoj doprinos u dobrim bilaternim odnosima dve države i što smo nakon sadržajnog razgovora o daljoj saradnji parlamenata poptisali sporazum i time dali i institucionalni okvir našoj saradnji, rekla je Gojković.

Prema njenim rečima, na sastanku je razgovarano o saradnji radnih tela dva parlamenta, saradnji stalnih delegacija pri međunarodnim organizacijama, razmeni podataka, stavova i mišljenja o mnogobrojnim unustrašnjim i spoljnim pitanjima, ali i o saradnji žena poslanika.

Matvijenko je napomenula da je saradnja parlamentaraca važan deo međudržavnih odnosa i konstatovala da prema intezivnosti i sadržajnosti parlamentarna saradnja ne zaostaje za kontaktima na višim nivoima vlasti.

Matvijenko je navela i da će dati nalog grupama prijateljstva da razrade sporazum i naprave konkretan plan akcije.

Ona se upisala i u knjigu utisaka, a njenu posetu pratila je i izložba fotografija u skupštinskom holu “Svetlana Zaharova - najveća diva svetskog baleta”, autora Milutina Rajkovića Kaktusa.

Ima prostora za veću saradnju

Tanjug
Premijer i Valentina

Premijer Aleksandar Vučić danas je sa predsednicom gornjeg doma ruskog parlamenta Valentinom Matvijenko razgovarao o prijateljskim odnosima Srbije i Rusije, kao i o ekonomskoj saradnji.

Premijer Vučić je istakao da Srbija ima iskrene i prijateljske odnose sa Rusijom i da se trudi da te odnose sačuva i u teškim vremenima, ističe se u saopštenju vladine Kancelarije za saradnju s medijima.

On je naglasio da treba raditi na unapređenju odnosa u svim sferama i zahvalio na podršci Ruske Federacije teritorijalnom integritetu Srbije.

- Srbija je stub stabilnosti u regionu, i politički i ekonomski. Sa Rusijom sarađujemo na polju energetike i infrastrukture, ali ima prostora za unapređenje tih odnosa i u drugim oblastima - izjavio je premijer Vučić.

Predsednica Saveta Federacije Federalne skupštine Matvijenko je istakla da Rusija ceni nezavisnu politiku Srbije i naglasila da je Srbija jedan od najvažnijih strateških partnera, i politički i ekonomski.

- Sporazum o strateškom partnerstvu se uspešno sprovodi. Naše trgovinske veze prošle godine su povećane za osam odsto, ali to nije dovoljno s obzirom na to da postoji veliki potencijal, pogotovo u sferi poljoprivrede. Tržište Rusije je veliko i ima mnogo mogućnosti. Nadamo se većem učešću srpskih firmi na njemu - zaključila je Matvijenko.

Ona je naglasila da će ruske kompanije povećati investicije u Srbiji i pozvala srpske predstavnike da učestvuju na privrednom forumu u Sankt Peterburgu.

U delegaciji Saveta Federacije, koja je posetila srpski parlament, su i predsednik Odbora za socijalnu politiku Saveta Federacije Valerij Rjazanskij, prvi zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Vladimir Mihajlovič Džabarov, zamenik predsednika Odbora za međunarodne poslove Arsen Kanokov i član Odbora za ruralno-prehrambenu politiku Jevgenij Gromiko.


 

2024 © - Vesti online