Subota 27. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Ponedeljak 11.05.2015.
04:18
O. Ikodinović - Vesti A

Putin platio da Srbi marširaju

U Moskvi se sumiraju utisci s veličanstvene vojne parade, održane povodom 70. godišnjice pobede nad fašizmom, kojoj je prisustvovao predsednik Srbije Tomislav Nikolić, a na kojoj je prvi put u istoriji te manifestacije defilovala i srpska vojska.

Tanjug/AP
Srpski strojev korak oduševio publiku na paradi

Pripadnici gardijske brigade Vojske Srbije prethodnih dana često su isticali da je učešće na moskovskoj Paradi pobede san svakog vojnika i za njih velika čast. Naši gardisti su marširali jedinstvenim srpskim strojevim korakom u stroju pobednika, uz zvuke čuvene pesme "Kaćuša" i zadobili su velike simpatije posmatrača.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nije skrivao oduševljenje našim gardistima, pa je na svojoj Fejsbuk stranici podelio njihovu sliku sa parade. Prema nekim izvorima, predsednik Rusije snosio je sve troškove Vojske Srbije tokom boravka naših gardista u Moskvi.

Komandant nacionalnog ešalona VS, potpukovnik Vladimir Vukajlović, rekao je da je prema prvim utiscima sve prošlo dobro i da se osećaju ponosno. Prema njegovim rečima, srpski gardisti dobili su i pohvalu od ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. Vukajlović je istakao da mu je drago da je sav uložen trud, a kako kaže bilo je dosta prolivenog znoja, dao rezultate i isplatio se.

- Ne znam šta da kažem. Najveća parada koja je do sada bila, 70 godina jubileja i prvi put da Vojska Srbije učestvuje na ovakvoj paradi u ovolikom broju - rekao je Vukajlović.

U svom govoru, tokom parade, ruski predsednik Vladimir Putin se zahvalio svim saveznicima koji su se u Drugom svetskom ratu borili protiv fašizma, ističući da su herojsko protivljenje fašizmu pokazali i Srbi. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je moskovska Parada pobednika, veliki dan za Srbiju i srpsku vojsku i ocenio je da je doprinos Crvene armije Sovjetskog Saveza pobedi nad nacizmom bio nemerljiv.

- Kako god neki želeli da tumače, ovo je bio veliki dan za Srbiju, za srpsku vojsku, za našu istoriju, koja je bar u poslednja dva veka protkana saradnjom sa Rusijom i ruskim narodom - rekao je Nikolić novinarima posle Parade pobednika.

Nikolić se tokom boravka u Moskvi, sreo i sa ruskim predsednikom. Upitan koja je Putinova poruka za Srbiju, rekao je da "naša zemlja ima punu podršku Rusije za sve što radi".

- Ta podrška u međunarodnoj zajednici je sasvim dovoljna. Sve ostale borbe Srbija će sama izvojevati, ali je dovoljno kad zna da nas na cedilu nije ostavila Rusija i da uz tu podršku možemo da ostvarujemo svoje istorijsko međunarodno pravo, da sačuvamo suverenitet i integritet. Ja sam na tome zahvalan predsedniku Rusije - rekao je Nikolić.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 06:17
Odlazak Srpske vojske na paradu je najbolja vest u poslednjih 25 godina.
Ponedeljak 11.05.2015. 07:39
Ceme ovako zajedljiv naslov?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online