Ponedeljak 11.05.2015.
04:18
O. Ikodinović - Vesti

Putin platio da Srbi marširaju

Tanjug/AP
Srpski strojev korak oduševio publiku na paradi

Pripadnici gardijske brigade Vojske Srbije prethodnih dana često su isticali da je učešće na moskovskoj Paradi pobede san svakog vojnika i za njih velika čast. Naši gardisti su marširali jedinstvenim srpskim strojevim korakom u stroju pobednika, uz zvuke čuvene pesme "Kaćuša" i zadobili su velike simpatije posmatrača.

Ruski premijer Dmitrij Medvedev nije skrivao oduševljenje našim gardistima, pa je na svojoj Fejsbuk stranici podelio njihovu sliku sa parade. Prema nekim izvorima, predsednik Rusije snosio je sve troškove Vojske Srbije tokom boravka naših gardista u Moskvi.

Komandant nacionalnog ešalona VS, potpukovnik Vladimir Vukajlović, rekao je da je prema prvim utiscima sve prošlo dobro i da se osećaju ponosno. Prema njegovim rečima, srpski gardisti dobili su i pohvalu od ministra odbrane Ruske Federacije Sergeja Šojgua. Vukajlović je istakao da mu je drago da je sav uložen trud, a kako kaže bilo je dosta prolivenog znoja, dao rezultate i isplatio se.

- Ne znam šta da kažem. Najveća parada koja je do sada bila, 70 godina jubileja i prvi put da Vojska Srbije učestvuje na ovakvoj paradi u ovolikom broju - rekao je Vukajlović.

U svom govoru, tokom parade, ruski predsednik Vladimir Putin se zahvalio svim saveznicima koji su se u Drugom svetskom ratu borili protiv fašizma, ističući da su herojsko protivljenje fašizmu pokazali i Srbi. Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je da je moskovska Parada pobednika, veliki dan za Srbiju i srpsku vojsku i ocenio je da je doprinos Crvene armije Sovjetskog Saveza pobedi nad nacizmom bio nemerljiv.

- Kako god neki želeli da tumače, ovo je bio veliki dan za Srbiju, za srpsku vojsku, za našu istoriju, koja je bar u poslednja dva veka protkana saradnjom sa Rusijom i ruskim narodom - rekao je Nikolić novinarima posle Parade pobednika.

Nikolić se tokom boravka u Moskvi, sreo i sa ruskim predsednikom. Upitan koja je Putinova poruka za Srbiju, rekao je da "naša zemlja ima punu podršku Rusije za sve što radi".

- Ta podrška u međunarodnoj zajednici je sasvim dovoljna. Sve ostale borbe Srbija će sama izvojevati, ali je dovoljno kad zna da nas na cedilu nije ostavila Rusija i da uz tu podršku možemo da ostvarujemo svoje istorijsko međunarodno pravo, da sačuvamo suverenitet i integritet. Ja sam na tome zahvalan predsedniku Rusije - rekao je Nikolić.

2024 © - Vesti online