Subota 18. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Nedelja 10.05.2015.
22:09
021.rs A

"Ujedinjena EU ne može bez Srbije"

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport smatra da projekat ujedinjenja Evrope ne može da se završi bez učešća svih zemalja regiona, piše portal 021.rs

Tanjug
Proces priključenja je dugotrajan i komplikovan: Majkl Devenport

Devenport je naveo da ujedinjavanje Evrope uključuje i Srbiju i da postoji posebna posvećenost našoj zemlji.

- Zbog toga postoji posvećenost od strane svih zemalja članica Evropske unije ka proširenju EU. Mi smo pričali o fenomenu evroskepticizma u zemljama članicama, a postoji i skepticizam što se tiče proširenja u nekim zemljama. Zato stalno moramo da ubeđujemo građane da je proširenje u isteresu, ne samo novih zamalja članica, već i postojećih zemalja članica, kako zbog političkih i bezbednosnih razloga, tako i zbog prosperiteta da zemlje ovog regiona postanu deo bezbednijeg prostora - naveo je Devenport.

 


On dodaje da je Srbija, kao i ranije Hrvatska, već donela važnu stratešku odluku što se tiče puta ka članstvu ka EU.


- Ceo proces priključenja jeste dugotrajan i komplikovan. Moramo da razumemo insistiranje EU na dobrim susedskim odnosima. Bitno je da dođe i do poboljšanja regionalne saradnje i bilateralnih odnosa, uključujući i dijalog između Beograda i Prištine. Sigurno će doći do još teških diskusija, pre svega oko implementacije akcionih planova - rekao je Devenport.

Prema njegovim rečima, postoji novi pristup od strane EU prema proširenju.

- To je novi pristup baziran na druge slučajeve. Ovo je odluka svih 28 članica EU, da se moramo baviti osnovnim stvarima kada je u pitanju pridruživanje. Trebalo bi da vidimo sve razloge oko uloga nezavisnih institucija, regulatornih tela. Srbija je zemlja koja ima mlade nezavisne institucije koje se još uvek razvijaju. Podrška im je veoma bitna. Srbija je donela odluku i uloga Evropske komisije je da pomognemo savetima, što i radimo. Tesno sarađujemo sa Kancelarijom za evropske integracije - dodao je on.

On je naglasio da Srbija ima podršku Evropske komisije na putu ka EU, ali da je ključna i podrška građana.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 11.05.2015. 08:52
Мајкл, народ Србије не жели да буде ваш роб као и Бугари и Румуни.
Nedelja 10.05.2015. 22:14
Srbija na pravom putu !
Ponedeljak 11.05.2015. 13:11
Исто сматрају и Вучић и Николић и Дачић, која случајност! Ако хоћеш право мишљење нашег народа, дођи овде на портал!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online