Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 27.04.2015.
11:00
J. L. Petković - Vesti A

Srbi se vratili pognute glave

Nakon tri meseca pauze predstavnici Srpske liste ponovo će učestvovati u radu Skupštine i Vlade Kosova. Kako kažu, od partnera u vlasti na čelu sa strankom Ise Mustafe, dobili su garancije da će biti poštovane najvažnije tačke koalicionog sporazuma. Zamenik premijera Vlade Kosova Branimir Stojanović pojasnio je da je na odluku da se vrate u kosovske institucije uticao dogovor o načinu funkcionisanja koalicije, kao i o privatizaciji u srpskim sredinama.

Srbija bez ideje: Momčilo Trajković

Srpska lista napustila je kosovske institucije nakon što je Mustafa smenio ministra za povratak i zajednice Aleksandra Jablanovića. Upravo zato što lista nije postavila nove uslove, ima mišljenja da se u te institucije vraćaju "pognute glave". Lider SPOT-a Momčilo Trajković kaže da je "povratak jedno simuliranje".

- Znalo se unapred da će tako biti. A biće kao i do sada, tako da će biti prilike da ponovo izađu iz vlade jer se ništa nisu dogovorili, osim da ostane dogovor koji su ranije postigli. Srbija nema nikakvu strategiju za Kosovo, a pogotovu nema za delovanje srpskih predstavnika u kosovskim institucijama. Oni su molili da se vrate, preko medija poručivali da čekaju Mustafin poziv, a s druge strane morali su da se vrate, jer nisu mogli da zaobiđu glasanje o Specijalnom sudu. I tako se pognute glave vraćaju u parlament, bez ideje i strategije, iako nisu prestali razlozi zbog čega su izašli, a nikakve garancije nemaju - ocenjuje Trajković za "Vesti".

Višestruko prevareni

- Vreme je da vidimo rezultate odluke da Srbi izađu na pokrajinske izbore, jer ih do sada nije bilo, već su, ispostavilo se, višestruko bili prevareni ubeđivanjem da je izlazak na birališta u okupacionim uslovima za njih dobar - kaže Milenko Jovanović.

Neće biti lako

- Nikada nije bilo jednostavno i neće ni biti. Važno je da se stvara politička klima u dijalogu na najvišem nivou, da se relaksira atmosfera. Moramo da sprečimo incidente, jer je bezbednost najvažnija - istakao je Branimir Stojanović.

On podvlači da prioriteti ostaju rešavanje problema Srba, formiranje Zajednice srpskih opština, rešavanje problema u pravosuđu, policiji...

Takođe, da Albanci znaju da su predstavnici Srpske spremni da napuste institucije, ukoliko ne vidi mogućnost za rešavanje problema Srba.

Jedna od glavnih tema koalicionog sporazuma je povratak raseljenih. Milenko Jovanović, predsednik Saveza Udruženja raseljenih sa KiM, za naš list kaže da se nada da će se srpskim predstavnicima omogućiti suštinska vlast, ali da kada je reč o povratku raseljenih -  nije optimista.

- Želim da verujem da je ta odluka o povratku plod garancija međunarodnih faktora u pokrajini, da će se prestati sa daljom diskriminacijom Srba i da će se srpskim predstavnicima omogućiti suštinska vlast u resorima koji su im formalno dodeljeni. Nisam optimista, imajući u vidu šta se do sada dešavalo, a posebno nisam optimista da će albanska većina u vlasti na KiM napraviti najmanji napor da se stvore uslovi za povratak značajnijeg broja Srba koji su raseljeni, i za njihovu istinsku reintegraciju. Takođe, verujem da je vlast u Beogradu dobro odmerila kada je zajedno sa predstavnicima Srba u parlamentu odlučila da se oni vrate u institucije - zaključuje Jovanović.

Pantić: Uzalud bojkotovali rad

- Srpska lista pokazala je nesposobnost i nejedinstvo i još jednom potvrdila mišljenje koje vlada na Kosovu, a to je reč pre svega o ličnim interesima i borbi oko ministarskih mesta, kaže Krstimir Pantić poslanik SNS-a u Skupštini Srbije.
- Njihov povratak u Skupštinu je dokaz da su uzalud bojkotovali rad jer nisu uspeli da dobiju nikakve garancije od koalicionih partnera osim usmenih obećanja kao i do sada. Srpska lista će ostati dekor u kosovskoj skupštini, boriće se za sopstvene interese, a najveći gubitnici će kao i uvek biti Srbi sa KiM. Beograd će, naravno, svoju odgovornost negirati izgovorom da su to legalni i legitimni predstavnici Srba sa KiM, zaboravljajući da su poslanici Srpse liste glasove, odnosno mandate, dobili od Komesarijata za izbegla i raseljena lica, a ne od Srba sa Kosova, ocenjuje Pantić, bivši gradonačelnik severnog dela Kosovske Mitrovice. 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 27.04.2015. 11:15
i momčilo i rada trajković,kao i ceo DOS,plaćenici zapada
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online