Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.04.2015.
05:40
J. L. Petković - Vesti A

Tači bi u Beograd, Dačić se čudi

Nakon što su se susreli u Prištini, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i Hašim Tači možda će za isti sto sesti i u Beogradu. Petrit Seljimi, zamenik kosovskog ministra inostranih poslova, potvrdio je da je Tači prihvatio poziv i podsetio da je zadatak srpskih vlasti da mu garantuju bezbedan boravak.

Za istim stolom: Tači i Dačić u Prištini

Bivši lider OVK pozvan je na skup "EU integracija Zapadnog Balkana: možemo bolje zajedno" koju krajem aprila organizuje nevladina organizacija Omladinski odbor za obrazovanje. Mediji u Prištini objavili su draft poziva u kome se kao govornici osim Dačića i Tačija, navode i šef makedonske diplomatije Nikola Popovski, šefica pregovaračkog tima Srbije sa EU Tanja Miščević, ambasador Velike Britanije u Srbiji Denis Kif, te šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport.

- Tači je odgovorio preliminarno pozitivno i spreman je da učestvuje na ovom događaju civilnog društva. Konferencija je fokusirana na mlade i pomirenje, a verujemo da je ova tema od značaja i za Kosovo i za Srbiju, pošto se nadamo da ima volje da se kreće napred u procesu evropskih integracija - objasnio je Selimi.

On je dodao da Tači nikada ranije nije bio u Beogradu i rekao da su kosovska vlada i policija "bile u stanju da garantuju potpunu sigurnost" i predsedniku Tomislavu Nikoliću, premijeru Aleksandru Vučiću pa se nada "da su srpske vlasti takođe voljne i u mogućnosti da urade isto".

Dačić, pak sumnja da će Tači u Beograd doći "bez dogovora sa srpskom vladom" i dodaje da je najava "jednostrana akcija" i "tako ozbiljna pitanja ne bi trebalo da budu predmet neozbiljnog pristupa".

Ograničeno partnerstvo

Član Srpskog nacionalnog Foruma Momčilo Trajković kaže da Beograd i Priština mogu biti partneri u rešavanju gorućih problema na Kosovu, ali ne i na Balkanu.
- Ako se i to prihvati, onda je to najdirektnije priznanje Republike Kosovo! O kakvoj će saradnji na Zapadnom Balkanu razgovarati kada na Kosovu vlasti diskriminišu Srbe, o kakvoj budućnosti kada se strateške tačke Srbije razbijaju - pita Trajković.

- Ne verujete valjda da će stvarno da dođe bez dogovora sa srpskom vladom - odgovorio je Dačić pitanjem novinarima, podsetivši da taj skup ne organizuje Vlada, već civilni sektor.

Zeleno svetlo za specijalni sud

Kosovski ustavni sud jednoglasno je dao "zeleno svetlo" za osnivanje Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu. Ova odluka otklanja prepreke da kosovska skupština usvoji ustavne amandmane i zakon o formiranju Specijalnog suda.

- Nisam ni planirao da učestvujem, tako da mislim da nema ni potrebe da dolazim. Nemamo nikakvih informacija o tome (konferenciji), saznali smo (za nju) iz medija - kazao je Dačić.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online