Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 10.04.2015.
18:58
Tanjug A

"Normalizacija odnosa nezavisne Srbije i nezavisnog Kosova"

Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači izjavio je u petak da Beograd i Priština treba da rade na punoj normalizaciji odnosa.

Reuters
Velika očekivanja Hašima Tačija: Za 5 godina Kosovo članica NATO, vizna liberalizacija, Sporazum o stabilizaciji i predruživanju sa EU...

- Treba da radimo na punoj normalizaciji odnosa između zemalja, na izgradnji dobrosusedskih odnosa. Samo kao nezavisne zemlje Kosovo i Srbija su garancija stabilnosti u regionu i ovaj proces je nezaustavljiv - rekao je Tači za slovenačku agenciju STA tokom posete Ljubljani.

Egzodus zaustavljen

Govoreći o masovnoj emigraciji sa Kosova početkom godine, Tači je naveo da se sličan fenomen može videti u Srbiji, Hrvatskoj, Albaniji, Makedoniji i Crnoj Gori, s tom razlikom što se ona dogodila na Kosovu pre vizne liberalizacije.

- Egzodus je sad potpuno zaustavljen i to je bila vrlo dobra lekcija za nas - rekao je Tači i dodao da će Kosovo osigurati da odbijeni tražioci azila budu zbrinuti, da dobiju posao i reintegrišu se u društvo.

Tači je najavio da će Kosovo odlukom parlamenta uspostaviti specijalni sud za ratne zločine krajem aprila ili početkom maja.

- Kosovo nema šta da krije. Ponudili smo punu podršku i tesnu saradnju - rekao je Tači.

Za pet godina, kako kaže, Kosovo vidi kao članicu NATO i zemlju koja je završila proceduru vizne liberalizacije i potpisala Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a takođe i kao članicu Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

On takođe veruje da će Kosovo priznati Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) i Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA).

Priznanje bi, kako je naveo, takođe moglo da dođe od Srbije i eventualno Ujedinjenih nacija.

- Činimo napore da se uključimo u što više regionalnih i evropskih organizacija, da što više ojačamo našu stvar u međunarodnoj zajednici - rekao je Tači dodavši da to znači veći broj međunarodnih priznanja, uključujući i od strane Srbije.

Govoreći o bezbednosnim pretnjama, Tači je rekao da se Kosovo odlučno bori protiv fundamentalizma i podsetio da su vlasti prošle godine uhapsile više od 100 osoba koje su se vratile iz Iraka i Sirije.

- Usvojili smo zakon o sprečavanju učešća u ratovima u inostranstvu. Na Kosovu nema mesta za operacije islamskih fundamentalista ili terorista - rekao je Tači dodavši da će Priština nastaviti da se bori protiv toga i u budućnosti.

Bivši kosovski premijer je potvrdio da će se kandidovati za predsednika sledeće godine.

- Nije to prava borba za opstanak, ali kandidovaću se i biću izabran, naravno uz blagoslov građana - rekao je Tači za STA.

Tači, koji se nalazi u poseti Sloveniji, rekao je da je Slovenija prisutna na Kosovu kroz Kfor i Euleks, kao i u ekonomskom smislu.

POVEZANE VESTI

Petak 10.04.2015. 19:07
Тачи ко беше Радослав Даниловић ? Зашто на Свети Никола ништа не радиш ?Зашто си позвао Дачића на Свети Николу ?
Petak 10.04.2015. 20:28
Lako bi doslo do normalizacije da su oni normalni.
Petak 10.04.2015. 23:08
Која бре независна Србија? Си ти болестан терористо? Теби је бре одавно место, ако не 2 метра испод земље, онда у доживотном затвору! Ова домаћа изд-ајничка гамад је толико понизила Србију да нас терористе условљавају!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online