Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Četvrtak 23.04.2015.
19:21
Tanjug A

"Od Srbije niko neće praviti roblje"

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u Takovu na centralnoj proslavi dva veka Drugog srpskog ustanka i Dana Vojske Srbije, da se sada kao i tada Srbija bori da bude svoj na svome, da sa svima sarađuje i da nikome ne dozvoli da od nas stvara svoje roblje.

Tanjug
Predsednik Srbije na proslavi dva veka Drugog srpskog ustanka

On je poručio i da Srbija nema dilemu da treba da učesvuje u proslavljanju pobede nad fašizmom, jer bez nje te pobede nije ni bilo.

Nikolić je rekao da se Srbija zalaže za principe pravde i istih standarda za sve, dodajući da ne prihvata da je interes u prednosti nad čašću i prijateljstvom koji nas spajaju sa mnogim narodima uprkos što su oblici represije i sredstva za borbu danas drugačija, a suština je ista.

- Na ovom mestu, pre dva veka, 426 godina posle Kosovske bitke, Srbi su se podigli na ustanak koji je doneo toliko željenu slobodu, poveo ih je Miloš Obrenović koji je izgovorio antologijsku rečenicu: "Eto mene, eto vas, rat Turcima - podsetio je on.

Dve stotine godina kasnije, na ovom istorijskom mestu, mogu da stoje samo ponosni i dostojni, istakao je Nikolić.

 - Hrabrost i žrtvovanje srpskih ustanika nisu bili uzaludni, oslobodili su nam staru i stvorili novu državu i vojsku, obavezavši nas da se uvek i svim silama borimo da očuvamo nasleđeno - državu Srbiju, svoje nacionalno biće, svoj jezik, kulturu - rekao je on.

Tanjug
Atraktivan nastup gardista Vojske Srbije

- Beznadežno neki očekuju od nas da zaboravimo na prošlost i pravdu vidimo kao nepravdu, da se priklonimo sili samo zbog njene moći, rekao je Nikolić i dodao da "nećemo da odstupimo od univerzalnih principa koliko god pokušavali da ih pogaze golom silom iza koje stoje sebični interesi - rekao je predsednik.

Napomenuvši da ne možemo da budemo ravnodušni na patnje mnogih naroda izazvane nepravdom i uspostavljanjem haosa i lažne demokratije, niti da prihvatimo priznavanje nepostojeće hibridne države na teritoriji Srbije, Nikolić smatra da bismo time prihvatili da se presedan na mala vrata ušunja u međunarodne odnose.

- Preko Srbije su imperije dolazile i prolazile i nestajale kroz istoriju, dok su ih Srbi ispraćali na svojoj zemlji, a da bi razumeo tuđu istoriju, moraš da imaš svoju i svoja predanja - to je ono što nas čini onim što jesmo, rekao je predsednik Srbije.

- I zato ove godine, kada čitav svet proslavlja pobedu nad fašizmom, nemamo dilemu. Gde god se ta pobeda bude proslavljala učestvovaćemo, jer bez nas pobede nije ni bilo - poručio je Nikolić.

- I zato, dodao je, bez obzira na pritiske, mi nikada nećemo biti protiv Ruskog naroda, zahvaljujući kome danas živimo u miru i slobodi i ne samo mi, već i cela Evropa – rekao je predsednik.

Tanjug
Vrhovni komandant Vojske Srbije predao brigadne zastave pripadnicima Vojske Srbije

-  Sarađujemo sa svima, zato što je naše razumevanje veće nego njihovo nerazumevanje. Dogovaramo se sa EU, pokušavamo da se dogovorimo sa privremenom administracijom u Prištini. Kao što je nekada Miloš rekao: "To što Vas za nešto molimo, nemojte misliti da je slabost" - istakao je Nikolić.

Podsećajući da 200 godina Vojska Srbije pobedama čuva uspomenu na Miloševe saborce i Drugi srpski ustanak, Nikolić je rekao da nikome kao njima ne pripada istorijsko pravo da kao svoj Dan slave upravo 23. april, da u stroju stupaju na istoj srpskoj zemlji sa koje su ustanici pre dva veka krenuli u odlučno vojevanje za oslobođenje Srbije.

- Danas kada imam čast da vam peti put u istoriji srpskih vojski predam brigadne vojne zastave, simbole časti i ponosa koje vas obeležavaju, a u čiju pređu su utkani životi junaka, uveravam vas da, kao vaš vrhovni komandant, neću dozvoliti da ono što predstavlja stub poverenja i što je oličenje morala i poštenja bude okrnjeno, a kamoli uništeno - rekao je Nikolić.            

Centralna manifestacija počela je odavanjem pošte i polaganjem venaca na spomenik ustanicima u Takovu.

Tanjug
Vojska Srbije na proslavi dva veka drugog srpskog ustanka

Svečanost je obeležio i atraktivni egzercir Garde, kao i primopredaja 24 vojne zastave koje je predsednik Nikolić dodelio jedinicama ranga brigade Vojske Srbije.

Ovom prilikom simbolično je ispaljena artiljeriska počasna paljba i to istovremeno po 10 plotuna u Takovu i Beogradu, a dva aviona MIG-21 svojim letom uveličali su svečanost.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 23.04.2015. 19:29
"Akademik" Nikolić je bruka Srbije . Nije dostojan da stoji na ovom svetom mestu . Gov.o izda.ničko .
Četvrtak 23.04.2015. 20:44
Они нису гинули за Србију у ЕУ него за Србију! Србију која брани себе и своје грађане где год да су! Зато изд-ајицо, када би они сада проговорили ти би заћутао, за сва времена!
Četvrtak 23.04.2015. 20:46
Nema potrebe,pa već je napravljeno,možda samo neka mala dorada uz vašu sverdnu pomioć.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online