Petak 26. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
90
Utorak 21.04.2015.
11:27
alo.rs A

Kosovo i Albanija rade na ujedinjenju: Tači i Rama prave "energetski autoput"

Albanija i Kosovo za sada nemaju dozvolu Evropske unije za političko ujedinjenje, ali na tome ubrzano rade u oblasti privrede. Dokaz za to je spajanje njihovih energetskih sistema, bez obzira na to što još nije ugovoreno ko je vlasnik kosovskog rudnog bogatstva i energetskih kapaciteta u koje je Srbija ulagala milijarde dolara.

Tanjug/AP
Premijeri Albanije i Kosova (Rama i Tači) spajaju energetske sisteme iako se ne zna ko je vlasnik kosovskog rudnog bogatstva i energetskih kapaciteta

- Rekao sam da je ujedinjenje za nas nešto neizbežno i dogodiće se na putu ka Evropskoj uniji - izjavio je nedavno premijer Albanije Edi Rama i dodao da se ujedinjenje Kosova i Albanije može dogoditi i na drugi način, ukoliko se Evropa ne umeša u strateške kalkulacije balkanskih država i promenu izgleda Balkana.

Njegova izjava je izazvala brojna negodovanja kako u Srbiji, tako i u samom Evropskom parlamentu. Ministar spoljnih poslova Kosova Hašim Tači pokušao je da ublaži Raminu izjavu i objasni da ona nije pretnja Evropskoj uniji, već da se radi o realnosti koja se može ostvariti u budućnosti.

Dokaz za realnost o kojoj su pričali Tači i Rama svakako je prilog o spajanju energetskih sistema Kosova i Albanije koji je objavila televizija Aldžazira. Naime, trenutno je u toku izgradnja svojevrsnog "energetskog autoputa" koji bi trabalo da omogući razmenu struje između Albanije i Kosova i na taj način im obezbedi energetsku stabilnost.

Prema procenama stručnjaka kombinacija ova dva energetska sistema će uticati na stabilnost snabdevanja energijom, jer sva struja koja se proizvodi u Albaniji dolazi iz hidroelektrana, dok 98 posto energije koja se proizvodi na Kosovu dolazi iz termoelektrana. Prema rečima srpskih stručnjaka energetski sistemi Kosova i Albanije su idealni za umrežavanje, pošto jedni zavise od termoelektrana, a drugi od hidrokapaciteta.

Hrvatska firma "Dalekovod" gradi na Kosovu, dok "Energoinvest", firma iz Bosne i Hercegovine, radi na izgradnji 400-kilovoltnog dalekovoda na teritoriji Albanije. Projekat je vredan oko 70 miliona evra. Iako se na Kosovu, okupila prava ekipa iz bivše Jugoslavije, Srbije nema ni u naznakama.
Vlada Kosova dodelila je projekat izgradnje nove termoelektrane, kapaciteta 600 megavata, američkoj kompaniji "Contour Global". Ako sve bude teklo po planu, do početka naredne godine trebalo bi da se potpiše i ugovor.

Antić: Nije protivno Briselskom sporazumu

Ministar energetike Aleksandar Antić poručuje za Alo da se u ovom slučaju ne radi o sistemskom povezivanju Kosova i Albanije.

- Nije reč o bilo kakvom sistemskom povezivanju energetskog sistema Albanije i Kosova i Metohije, već o izgradnji mreže dalekovoda, što je pak u skladu sa ugovorom o energetskoj zajednici koji je naša zemlja potpisala. Nije protivno ni rezoluciji 12-44 ni Briselskom sporazumu - objasnio je Antić.

POVEZANE VESTI

Utorak 21.04.2015. 11:57
Све што је отето боће враћено! На овај или онај начин!
Utorak 21.04.2015. 11:56
овде имаде један хрватски порвокатор кои се претставља кој слободан херои. он воле и слага се са усташше а мрзи на срби а каје да воле срби. он нам склања коментари и ја протестујем и ћу тролам све док га редакциа не бантује са саит.
Utorak 21.04.2015. 11:56
овде имаде један хрватски порвокатор кои се претставља кој слободан херои. он воле и слага се са усташше а мрзи на срби а каје да воле срби. он нам склања коментари и ја протестујем и ћу тролам све док га редакциа не бантује са саит.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online