Sreda 24. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 17.04.2015.
04:13
M. Lj. - Vesti A

Etikete umesto argumenata

Za žitelje Srbije protekla godina bila je teška, posebno za one lošijeg materijalnog stanja, ocenio je zaštitnik građana Saša Janković kome se lani obratilo čak 23.000 građana kojima je bilo uskraćeno neko pravo.

Tanjug
Saša Janković

Ombudsman je za televiziju N1 rekao da su teret krize u Srbiji podneli upravo oni koji bi trebalo da budu najviše zaštićeni.

Kao primer naveo je smanjenje penzija na "pravno neobičan i sporan način".

Ta i druge Jankovićeve ocene izazvale su odmah oštru reakciju predstavnika vlasti koji su ga napali ne štedeći reči pogrde.

Za ideju Ministarstva za rad i socijalnu politiku da korisnici socijalne pomoći treba da rade Janković misli da "nije loša", ali primećuje da ako već rade onda "ne primaju pomoć, već zarađuju", a ako dobijaju naknadu, onda to nije pomoć.

Janković je kao problem istakao i usvajanje zakona po hitnom postupku, podsetivši da je tako usvojeno više od 40 zakonskih predloga.

Govoreći o slobodi izražavanja u Srbiji, rekao je da država ne sprovodi cenzuru, ali da to nije dovoljno, jer vlast mora da podstiče i stvara atmosferu u kojoj je kritika dozvoljena.

Ombudsman je rekao i da se često oni koji kritikuju nazivaju neprijateljima koji rade subverzivno ili nekoga mrze...

- Iako formalno imamo podelu na tri grane vlasti koje bi trebalo međusobno da kontrolišu jedna drugu, izvršna vlast je odavno

Vlast uzvratila udarac

Aleksandar Jovičić, jedan od funkcionera SNS rekao je da Janković "predstavlja sramotu, a ne zaštitu za građane Srbije". Optužio je ombudsmana da je "lagao o slučaju na Paradi ponosa, što je Tužilaštvo nepobitno utvrdilo, zatim je lagao i manipulisao građanima što se tiče pada helikoptera, što je Komisija već potvrdila, a videćemo šta će reći Tužilaštvo".
- On je neodgovorni politikant koji se samo bavi neistinama i tračevima, i to za ogromne narodne pare - naveo je Jovičić.

zaposela veću količinu vlasti nego što bi u jednom sistemu trebalo da bude - smatra Janković.

Na poziv poslanika vladajuće SNS Vladimira Đukanovića da podnese ostavku Janković je odgovorio da svako ima pravo da to zatraži "ali da se na argumente mora odgovarati argumentima".

Kada je reč o padu vojnog helikoptera 13. marta, kada je poginulo sedam osoba, Janković smatra da je u javnost s ocenama i podacima trebalo da se izlazi "veoma pažljivo, koristeći samo činjenice", kao i da se pri tome "niko unapred ne abolira", niti proglašava krivim pre nego što se svi državni organi izjasne o nesreći.

Premijer nije doprineo istini

Janković misli da je premijer Vučić izjavom da neće dati ministre zdravlja i odbrane, Lončara i Gašića, prejudicirao rezultate rada državnih organa i usmeravao javno mnjenje, čime nije doprineo utvrđivanju istine.
- To nije dobro. Njihova odgovornost utvrđuje se na drugi način, a ne ocenom predsednika vlade - rekao je ombudsman.

POVEZANE VESTI

Petak 17.04.2015. 10:02
Na zalost za celu Srbiju Sasa Jankovic je sve samo ne zatitnik gradjana. Sasa Jankovic je sa nedeljnikom NIN i uz pomoc svoje politicke partije DS izvrsi pokusaj destabilizacije Vlade Srbije i narusavanju njenog kredebiliteta. Dva meseca Sasa Jankovic nije silazio sa stranica nedeljnikaNIN. Potpomognut raznim pol. analiticarima i profesorima fakulteta, koji su kasnije usli u vladu u senci Sasa jankovic je tvrdio da u Srbiji postoji cenzura, sad kaze da cenzure nema. Sta je istina? Kaze da su smanjene penzije penzionera, nisu onim sa najnizim pitanjima. Nije se pitao sta ce sa Srbijom da bude kad se penzije podizu, a privreda dozivljava kolaps. Kuka na rad socijalno ugrozenih. Ko je god sposoban za poso, nigde na svetu nije socijalno ugrozen. Sve su to politicka pitanja na koja Sasa Jankovic sebi daje za pravo da trtlja sta jeste a sta nije u njegovoj nadleznosti. Na svoju pravu nadleznost je zaboravio, tamo ima puno jada, bede i istine, ali su za Sasu politicki poeni slabi.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online