Četvrtak 2. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 16.04.2015.
12:37
Tanjug A

Janković: Vlast u Srbiji ne sprovodi cenzuru

Zaštitnik građana Saša Janković kaže da je 2014. za građane i njihova prava bila tegobna, posebno za one lošijeg materijalnog stanja, smatra da u Srbiji nema cenzure medija, ali primećuje da ignorišu zakonski predlozi ombudsmana.

Tanjug
Kriza naviše pogodila siromašne: Saša Janković

On je gostujući u "Novom danu" televizije N1 rekao da su teret krize podneli upravo oni koji bi trebalo da budu najviše zaštićeni.

Kao primer naveo je smanjenje penzija na "pravno neobičan i sporan način", dodajući da ideja da korisnici socijalne pomoći rade "nije loša, ali kaže da ako već rade onda oni ne primaju pomoć, već zarađuju - ako dobijaju naknadu, onda to nije pomoć".

Janković je ukazao i na problem usvajanja zakona po hitnom postupku, podsetivši da je tako usvojeno više od 40 zakonskih predloga, uz opasku da parlamentarna procedura "upravo služi da se dođe do najboljeg teksta i najboljih rešenja".

Govoreći o slobodi izražavanja u Srbiji, Janković je rekao da država ne sprovodi cenzuru, ali da to nije dovoljno, jer vlast, pored toga, mora da podstiče različito viđenje iste stvari i da stvara atmosferu u kojoj je kritika dozvoljena.

Najviši nosioci vlasti to ne shvataju uvek dobro, kaže Janković, i podseća da se često oni koji kritikuju nazivaju neprijateljima koji rade subverzivno ili nekoga mrze.

- Iako formalno imamo podelu na tri grane vlasti koje bi trebalo međusobno da kontrolišu jedna drugu, izvršna vlast je odavno zaposela veću količinu vlasti nego što bi u jednom sistemu trebalo da bude - smatra Janković.

"Svako ima pravo da me pozove da dam ostavku"

Na poziv poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da podnese ostavku i da se onda bavi politikom, Janković je rekao da svako ima pravo da pozove zaštitnika građana da podnese ostavku "ali da se na argumente mora odgovarati argumentima".

Tvrdi da se u svom radu ne bavi otporom prema vlasti već ostvarivanjem prava građana, i da "ne može celo društvo da se svede na politiku".

Kada je reč o padu vojnog helikoptera 13. marta, kojom prilikom je poginulo sedam osoba, Janković je rekao da je posle tog tragičnog događaja trebalo sagledati sve što je doprinelo nesreći.

Ombudsman smatra da je u javnost s ocenama i podacim trebalo da se izlazi veoma pažljivo, koristeći samo činjenice, te da se pri tome niko unapred ne abolira, kao što, dodao je, niko ne treba da se proglašava krivim pre nego što se svi državni organi izjasne o nesreći.

On smatra da je premijer Aleksandar Vučić izjavom da neće dati ministre zdravlja i odbrane, Zlatibora Lončara i Bratislava Gašića, prejudicirao rezultate rada državnih organa i usmeravao javno mnjenje, čime nije dobrineo utvrđivanju istine.

- To nije dobro. Njihova dogvornost utvrđuje se na drugi način, a ne ocenom predsednika vlade - rekao je ombudsman.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 16.04.2015. 12:51
Ja tom Jankovicu ne verujem meni se cini da on radi za Amere i srpske Neprijatelje!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online